1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
S-au dublat despagubirile platite ...

S-au dublat despagubirile platite pentru locuintele afectate de inundatii

Anul trecut, companiile de asigurari Membre UNSAR au platit despagubiri de peste 5,7 milioane de lei doar pentru acoperirea pagubelor provocate locuintelor de inundatiile cauzate de ploi, cu 93% mai mult fata de 2022. 

“Atat atentionarile meteo din ultimele zile, cat si inundatiile care au avut loc in mai multe zone ale tarii ne reamintesc de faptul ca asigurarea facultativa a locuintelor este plasa de siguranta de care avem nevoie pentru a fi #sigurACASA”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.

Totodata, numarul dosarelor de dauna avizate (in baza carora au fost acordate despagubiri in aceste cazuri) a inregistrat si acesta o crestere de 74% fata de 2022. Despagubirea medie platita pentru un dosar de dauna a avut o valoare de aproape 6.200 lei.

“Avand in vedere dinamica despagubirilor acordate proprietarilor locuintelor afectate de inundatii, incheierea unei asigurari facultative de locuinta ar trebui sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a completat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri si Proprietati in cadrul UNSAR.

Pagubele produse de inundatii locuintelor si bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativa de locuinta. Acest tip de polita poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD si poate oferi un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute. 

Astfel, pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecari de teren, incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. 

De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor sau avariile panourilor fotovoltaice. 

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. 

Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii Membri ai UNSAR platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.