1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
SONDAJ: Doar 3 soferi romani din ...

SONDAJ: Doar 3 soferi romani din 10 respecta, de obicei, limita de viteza atunci cand circula in oras

Doar 3 soferi romani din 10 respecta, de obicei, limita de viteza atunci cand circula in oras, arata un sondaj realizat in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, la care au participat 8.931 de respondenti, dintre care 8.225 de soferi.

Mai mult, aproape 1 conducator auto din 4 se muta aproape de fiecare data de pe o banda pe alta, daca pe banda pe care se afla circulatia este mai lenta. Majoritatea celor care apeleaza la aceasta manevra estimeaza - fara a masura concret - ca timpul "castigat" este de sub 10 minute. In realitate, "economia" de timp este, de cele mai multe ori, neglijabila si nu justifica riscurile.

Sondajul a evaluat atitudinile si perceptiile conducatorilor auto in ceea ce priveste o serie de comportamente care cresc riscul unui accident rutier, dar care, in pofida acestui lucru, sunt des intalnite in trafic. Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului FII TREAZ LA VOLAN!, ajuns in acest an la editia a VIII-a.

Schimbarea agresiva a benzilor - un obicei periculos in trafic

Aproape 4 soferi din 10 (36% dintre participantii la sondaj) intalnesc zilnic in trafic soferi care fac zig-zag-uri (schimba benzile foarte des, de obicei brusc sau agresiv), iar 33%, de cateva ori pe saptamana, arata rezultatele sondajului. De asemenea, 1 sofer din 2 (50% dintre respondenti) considera ca acesti conducatori auto incurca foarte mult traficul, iar 28%, destul de mult.

Intrebati daca, aflati pe o banda unde masinile se deplaseaza mai incet decat pe cealalta banda, se muta pe banda care "merge" mai repede, aproape 1 sofer din 4 (24% dintre respondenti) a declarat ca face acest lucru de fiecare data, iar 33% - destul de des.

Motivul principal pentru care fac acest lucru, votat de 50% dintre soferii care aleg sa schimbe banda, este legat de faptul ca "nu le place sa piarda timpul in trafic, indiferent daca se grabesc undeva sau nu".

Cat timp castiga conducatorii auto schimband banda "lenta" cu cea pe care se circula mai repede? 25% dintre respondenti castiga "sub 5 minute", iar 23%, "intre 5 - 10 minute". De asemenea, 15% estimeaza intre 10 - 15 minute, doar 11% considera ca timpul castigat este de peste 15 minute, iar 27% nu stiu sau au preferat sa nu raspunda. Este important de mentionat, insa, ca in 80% din cazuri, timpul indicat a fost doar estimat, nu si masurat efectiv. In realitate, luand in considerare vitezele de deplasare din oras si distantele parcurse, "economia" de timp in urma unor astfel de manevre este, de cele mai multe ori, neglijabila si nu justifica riscurile.

Cum merg soferii romani in oras versus in afara orasului?

Atat in oras, cat si in afara acestuia, conducatorii auto au tendinta de a merge mai repede decat ar trebui si de a depasi limita de viteza, fenomenul fiind mai pronuntat, asa cum era de asteptat, pe drumurile din afara localitatilor. Astfel, daca atunci cand conduc in oras, 32% dintre soferii participanti la sondaj au declarat ca respecta limita de viteza, in schimb, cand circula in afara orasului, doar 23% mai fac acest lucru.

Conform rezultatelor sondajului, in oras, 45% dintre soferi circula, de obicei, usor mai repede (cu maxim 10 km/h peste limita de viteza), iar 19% merg repede, adica cu cel putin 10 km/h peste limita de viteza. Comparativ, in afara localitatii, 41% merg usor mai repede (cu maxim 10 km/h peste limita), in timp ce 34% merg repede (cu cel putin 10 km/h peste limita).

Soferii care merg prea incet si soferii care merg prea repede - cine incurca mai mult traficul?

Si conducatorii auto care se deplaseaza prea repede, dar si cei care merg mult prea incet pot pune probleme in trafic. Care categorie, insa, reprezinta un pericol mai mare, in opinia participantilor la sondaj?

Soferii considerati "mai lenti" de ceilalti participanti la trafic par sa fie prezenti preponderent pe drumurile intravilane. 41% dintre respondenti au declarat ca intalnesc in fiecare zi soferi care "merg prea incet" in traficul din oras, iar 30%, de cateva ori pe saptamana. In afara orasului, doar 27% dintre conducatorii auto mentioneaza ca intalnesc astfel de soferi in fiecare zi, iar alti 27%, de cateva ori pe saptamana.

Pe de alta parte, conducatorii auto care se deplaseaza prea repede par sa fie prezenti intr-o masura mai mare in trafic si, la randul lor, sunt mai intalniti tot in zonele intravilane. 63% dintre participantii la sondaj au declarat ca intalnesc zilnic, in traficul din oras, soferi care "merg prea repede", iar 25%, de cateva ori pe saptamana. In afara orasului, 47% dintre respondenti intalnesc zilnic astfel de soferi, iar 27%, de cateva ori pe saptamana.

Conducatorii auto "prea lenti" sunt perceputi drept o problema mai degraba in afara localitatilor. 17% dintre respondenti sunt de parere ca soferii care merg prea incet incurca "foarte mult" traficul din oras (iar 29% - "destul de mult") , in timp ce 27% considera ca acestia incurca "foarte mult" traficul din afara localitatilor (cu 27% - "destul de mult"). Pe de alta parte, 12%, respectiv 13% dintre respondenti sunt de parere ca acestia nu incurca deloc traficul din oras, respectiv din afara localitatilor.

Pe de alta parte, si soferii care depasesc limitele de viteza sunt perceputi drept problematici. 25% dintre participantii la sondaj considera ca soferii care merg prea repede incurca foarte mult traficul din oras, iar 31%, "destul de mult", in timp ce 23% considera ca acestia incurca foarte mult traficul din afara localitatilor, iar 26%, destul de mult. Pe de alta parte, 13%, respectiv 21% dintre respondenti sunt de parere ca acestia nu incurca deloc traficul din oras, respectiv din afara localitatilor.

Despre campanie

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

De asemenea, campania a fost realizata cu sprijinul Partenerilor GRAWE Romania, BCR Asigurari de Viata VIG, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GROUPAMA Asigurari, ASIROM VIG, GARANTA Asigurari, NEW Age Broker, CAMPION Broker, ASISOFT, GLOBASIG Broker, Daune.Expert, Fabrica de Asigurari si FUNK Broker.

Proiectul s-a desfasurat, de asemenea, cu sprijinul Asociatiei motoADN, Rebel in Romania si TATUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media traditionali RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro si AutoStiri.ro.

Esantion

La sondaj au participat, in total, 8.931 de respondenti, dintre care 65% barbati si 35% femei - aproape jumatate (46%) au varsta cuprinsa intre 35 - 55 de ani, in timp ce 22% au intre 26 - 34 de ani, iar aproape 21%, intre 18 - 25 de ani. 92% (8.225) sunt conducatori auto - peste 67% dintre ei conduc zilnic, iar 24%, de cel putin cateva ori pe saptamana.