1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Se da startul programelor Rabla: ...

Se da startul programelor Rabla: Ce ecobonusuri se acorda in acest an

Incepand cu data de 19 martie 2024, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe, conform Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 1 miliard de lei.

„Asa cum am anuntat, pentru Programul Rabla Plus avem, in 2024, un buget record, de 1 miliard de lei. Acest lucru subliniaza ca acordam o importanta deosebita finantarii de autoturisme prietenoase cu mediul, fie ca discutam despre autoturisme electrice sau de autoturismele plug-in hibrid. Scopul nostru este de a reduce cat mai mult emisiile nocive, care distrug mediul inconjurator. Programele  de finantare, pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le deruleaza prin Administratia Fondului pentru Mediu, tocmai asta fac: sustin dezvoltarea unei societati bazate pe sustenabilitate, pe o atitudine mai verde fata de mediu”, a spus ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet.

Programele se vor desfasura in etape, in limita sumelor alocate, astfel:

 • Rabla Clasic:

Sesiunea 19 martie – 19 aprilie 2024:

– Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
– UAT-uri si institutii publice – 60 de milioane de lei;

Sesiunea 19 martie – 25 noiembrie 2024: persoane fizice – 180 de milioane de lei.

 • Rabla Plus:

Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024

– Persoane juridice – 140 de milioane de lei;
– UAT-uri si institutii publice – 140 de milioane de lei.

Etapa I: 19 martie – 18 august 2024: persoane fizice – 420 de milioane de lei.

 • Rabla Plus:

Etapa a II-a: 19 august – 19 septembrie 2024

– Persoane juridice – 60 de milioane de lei;
– UAT-uri si institutii publice – 60 de milioane de lei.

Etapa a II-a: 19 august – 25 noiembrie 2024: persoane fizice – 180 de milioane de lei.

Calendarul de desfasurare a sesiunilor de inscriere in cadrul celor doua programe si sumele alocate solicitantilor sunt disponibile pe site-ul AFM.

Finantarea acordata

In editia de anul acesta, finantarea acordata in cadrul programelor, este urmatoarea:

In ceea ce priveste Programul Rabla Clasicprima de casare se mentine la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul predarii a doua autovehicule uzate.

Prima de casare se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 150 g CO_2/km in sistem WLTP si a carui valoare nu depaseste 60.000 euro, cu TVA inclus.

La prima de casare se pot adauga urmatoarele ecobonusuri:

 • ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;
 • ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
 • ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
 • ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Pentru achizitionarea de motociclete noi al caror sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO_2/km in sistem WMTC, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 7.000 lei, la care se pot adauga:

 • ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;
 • ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare in cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. In situatia in care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii a doua autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

In cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiaza de ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numarul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

 • 25.500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, exceptand motocicleta;
 • 13.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO_2/km in sistem WLTP;
 • 13.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.

Apare si un element de noutate: incepand de anul acesta, autovehiculele achizitionate in cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui sa il mentina pana la finalizarea perioadei de monitorizare.