Noi detalii despre RCA. Sorin MITITELU, Vicepresedintele ASF, a spus la ce schimbari sa ne asteptam dupa ce Guvernul a anuntat de curand ca plafonarea costurilor va fi prelungita pana pe data de 30 iunie.
Sunt voci care sustin ca ultima plafonare anuntata va fi si ultima. Intr-un asemenea scenariu, multi conducatori auto se tem ca RCA-ul sa nu fie majorat. Sorin MITITELU da asigurari ca nu sunt premise pentru o scumpire a pietei RCA, dar in cazul unor ajustari nu vor fi unele cu un impact mare asupra bugetului romanilor.
”Salturi mari, in mod normal, sunt excluse. In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere ca exista si un factor inflationist , inflatia asupra daunelor. Va fi o ajustare in mod normal in limita acestui factor, astfel incat sa pastreze aceasta performanta, adica un nivel al veniturilor mai mare decat al cheltuielilor. Inflatia nu este cu doua cifre ci este cu o singura cifra, deci nu este de asteptat o crestere spectaculoasa.
Urmeaza in perioada urmatoare, dupa ce va fi ridicata aceasta limitare a tarifelor de baza, o ajustare pe anumite segmente, insa nu una spectaculoasa. De asemenea, sunt de asteptat si unele scaderi pe anumite segmente. Rezultatul combinat, daca ar fi sa face o predictie, ar fi aceea ca evolutia va fi una de normalitate si nu vom mai avea nimic speculativ”, a transmis oficialul ASF pentru economica.net.
Totodata, Sorin MITITELU a enumerat trei factori majori care conduc la concluzia ca nu vor mai fi socuri pe piata tarifelor RCA. Detalii pe larg aflati din sursa mentionata.
Reamintim ca Executivul a decis plafonarea RCA pana pe 30 iunie dupa ce ASF a venit cu aceasta propunere, cu scopul prevenirii dezechilibrelor in piata si cresterea tarifelor.
Demersul este o continuare a deciziei Executivului din decembrie 2024, cand a stabilit plafonarea preturilor pana la 31 martie 2025. Tot in anul precedent, reamintim ca Guvernul a permis, totuşi, asiguratorilor sa majoreze cu 6,8% preturile RCA, pentru a fi ajustate in raport cu rata inflatiei.
Piata asigurarilor RCA din Romania a trecut prin transformari semnificative in 2024. Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA de societatile autorizate si reglementate de ASF, sucursale si societatile care isi desfasoara activitatea in baza libertatii de a presta servicii (FoS) s-a situat la aproximativ 9,94 miliarde de lei in anul 2024, in crestere cu 7% comparativ cu anul precedent.
Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata s-a situat in jurul valorii de 1.271 lei in anul 2024, in crestere cu 10% comparativ cu 2023. Prima medie RCA anualizata a crescut cu 4% pentru persoanele juridice, respectiv cu 12% pentru persoanele fizice.