Timp de cinci zile, actuarii, specialistii din domeniul financiar si managerii de risc din cadrul societatilor de asigurari au participat la un amplu program de instruiri menit sa-i pregateasca pentru implementarea Directivei Solvency II, precum si a Standardului IFRS 17. Cursul a fost organizat de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF), in cooperare cu Proiectul USAID "Transparenta Sectorului Financiar in Moldova" (FSTA) si Asociatia de Actuariat din Moldova (AAM).
Primul modul, desfasurat in perioada 20 - 22 martie 2023, a urmarit familiarizarea asiguratorilor cu cerintele prevazute de Directiva Solvency II (principalul act legislativ al UE in domeniul asigurarilor), de altfel transpuse partial in noua lege privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, intrata in vigoare la inceputul anului 2023. Astfel, in cadrul sesiunilor, expertul international Siegbert BALDAUF a abordat mai multe subiecte de interes pentru asiguratori, de la calculul rezervelor tehnice si determinarea parametrilor de stres, pana la rolul functiei actuariale si managementul riscului.
In cadrul celui de-al doilea modul, desfasurat pe 27 si 28 martie curent, expertul Dan Sfetcu a facut o prezentare detaliata a cerintelor noului standard international de raportare financiara pentru contractele de asigurari - IFRS 17. Prezentarile au vizat domeniul de aplicare a IFRS 17, cerintele de prezentare si dezvaluire a informatiei, modelele de evaluare, precum si alte aspecte privind tranzitia la noul standard de raportare financiara.
Prezent la eveniment, Vicepresedintele CNPF, Adrian GHEORGHITA, a mentionat despre importanta consolidarii abilitatilor si competentelor participantilor profesionisti ai pietei de asigurari in implementarea cerintelor Solvency II si ale IFRS 17: "Am initiat acest demers pentru ca ne dorim sa dezvoltam si sa mentinem standarde profesionale inalte atat in randul autoritatii de supraveghere, cat si la nivelul pietei".
In cadrul ceremoniei de inmanare a certificatelor de participare, Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew MACELLARO, a salutat interesul reprezentantilor industriei de asigurari pentru aplicarea cerintelor si standardelor internationale. "Implementarea regimului Solvency II, dar si a IFRS 17 reprezinta niste procese destul de complexe si complicate, prin urmare, este important ca cei implicati in aceasta tranzitie sa beneficieze si de o pregatire temeinica." a subliniat acesta.
La randul sau, Presedintele AAM, Oleg VEREJAN, a multumit CNPF si Proiectului USAID FSTA pentru sprijinirea initiativelor de consolidare a capacitatilor specialistilor in domeniul asigurarilor, in special, in conditiile in care pregatirea pentru noile reglementari se afla in topul prioritatilor societatilor de asigurari si functiei actuariale din Republica Moldova.
Nota: Instruirile privind implementarea Solvency II si a IFRS 17 reprezinta o continuare a activitatilor sprijinite de Proiectul USAID FSTA pentru alinierea sectorului de asigurari din Republica Moldova la practicile si normele internationale. Anterior, Proiectul USAID FSTA a sprijinit organizarea mai multor instruiri in domeniul supravegherii prudentiale si managementului riscului, precum si elaborarea Instructiunii de intocmire a Raportului ORSA (evaluarea proprie a riscului si solvabilitatii).