1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu: 38% din romanii care isi impart cheltuielile cu partenerul sau familia nu isi monitorizeaza platile

38% dintre romanii care isi impart cheltuielile cu partenerul de viata sau cu familia nu si-au monitorizat aceste cheltuieli in niciun fel in ultimii doi ani, potrivit unui studiu organizat de ING Bank Romania. Mai mult, doar 17% dintre acestia au un buget bine definit pentru viitor.

Pentru cei care isi monitorizeaza cheltuielile comune, instrumentul preferat este aplicatia bancara, folosita in acest scop de 36% dintre respondenti.

Cuplurile, cele mai dornice sa puna banii la comun

Aproape jumatate (48%) dintre participantii la studiu isi gestioneaza cheltuielile la comun. Dintre acestia, 86% isi impart cel mai frecvent cheltuielile cu partenerul de viata. Tinerii (18-29 ani) sunt mai inclinati sa isi imparta cheltuielile cu parintii (28%), insa 66% dintre ei isi impart cheltuielile tot in cuplu. Femeile si-ar dori sa imparta un astfel de cont cu copiii (35% fata de 24% dintre barbati). 

Cont bancar sau numerar. Cei care pastreaza toti banii impreuna prefera sa ii tina intr-un cont bancar, in timp ce respondentii care tin doar o parte din bani impreuna au declarat ca ii tin cash in casa. 

Aproape toti participantii au afirmat ca impart cheltuielile cu alimente (89%), urmate de cele cu utilitati (83%), vacante (75%) si intretinerea locuintei (72%).

Vacantele, cel mai comun motiv pentru a economisi impreuna, pentru toate grupele de varsta

21% dintre respondentii care isi impart cheltuielile au declarat ca nu reusesc sa economiseasca. 

79% reusesc sa puna bani deoparte, in principal pentru vacante (61%), ingrijirea sanatatii (45%) si viitorul copiilor (44%). Cei mai tineri au obiective diferite, economisesc mai mult pentru a cumpara o locuinta (26%) si mai putin pentru sanatate sau pensie, insa vacantele sunt si in topul acestora, cu aceeasi pondere de 61%. Mai multi barbati sunt inclinati sa isi gestioneze investitiile singuri (21% fata de 7% dintre femei). 

Cei cu venituri mai mari, dar si cu un nivel de educatie mai ridicat, economisesc lunar mai mult, au un fond de siguranta (3-6 salarii) si au investitii.

„Aproape 70% dintre respondenti considera atractiva ideea deschiderii unui cont pentru cheltuieli comune, potrivit studiului nostru. Anul acesta, am lansat contul de cheltuieli comune ING Together, dedicat tuturor celor care au nevoie sa-si imparta cheltuielile in mod constant, atat cupluri, parinti si copii adulti, dar si colegi de apartament, sau prieteni care planuiesc o vacanta impreuna. Solutia este disponibila in aplicatia Home’Bank, de unde titularii de conturi curente in lei pot mandata pana la trei persoane pe un cont deja detinut sau pe un cont nou deschis in acest scop. Mai mult decat a oferi un nou produs bancar, ne propunem sa usuram discutiile despre bani in orice tip de relatie, pentru a o consolida si a-i asigura stabilitatea financiara. Complementar, am lansat si Statistici, un instrument relevant care le permite clientilor sa urmareasca in Home’Bank si sa analizeze platile lunare, atat in ceea ce priveste bugetul individual, cat si cheltuielile comune”, declara Eleni Skoura, Deputy CEO & Head of Retail Banking, ING Bank Romania.

Administrarea eficienta a nevoilor comune, in oglinda cu nevoia de control 

In perceptia respondentilor, principalele beneficii ale unui cont comun sunt: administrarea unor cheltuieli ce tin de casa, precum plata chiriei, a utilitatilor, a mancarii (57%), usurinta in gestionarea banilor (52%) si achitarea datoriilor comune (43%). Doar 16% au afirmat ca vor sa vada cum isi gestioneaza cealalta persoana banii. 

Cei mai multi dintre acestia isi doresc sa faca operatiuni generale: plati, transferuri, depuneri si retrageri.

Principalul motiv care i-ar impiedica sa detina un cont comun este legat de obisnuinta, pentru ca nu au mai avut pana acum (34%). In acelasi timp, 23% dintre acestia sunt de parere ca ei gestioneaza cel mai bine banii si isi doresc control complet, in timp ce 21% nu vor ca altcineva sa poata lua oricand bani din contul lor.

Cei tineri (18-29 ani) sunt mai inclinati sa isi gestioneze singuri banii din cont sau economiile. Totodata, acestia se consulta mai putin cu cealalta persoana inainte de a face achizitii mari (52% fata de 71-74% pentru cei mai in varsta).