1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Studiu MARSH: oportunitatile de crestere la nivel global depasesc riscurile geopolitice si economice ridicate

MARSH a publicat Political Risk Report 2023. Studiul prezinta principalele schimbari si tendinte din peisajul politic si economic global, care vor influenta activitatea organizatiilor si investitorilor in urmatoarele 12 luni.

Raportul, publicat de MARSH Specialty, identifica patru domenii in care riscul in crestere ameninta mediul global de comert, securitate si investitii pana in 2023: instabilitatea politica persistenta; recesiune aeconomica; competitia pentru resurse strategice; si diversificarea lanturilor de aprovizionare. Raportul evidentiaza, de asemenea, ca exista factori semnificativi de crestere economica globala, care, daca sunt gestionati corespunzator, prezinta oportunitati care depasesc aceste riscuri.

Potrivit raportului, exista posibilitatea ca mediul politic si economic global sa isi mentina fragilitatea pe tot parcursul anului 2023, deoarece o serie de factori actioneaza in mod concertat pentru a amplifica impactul riscurilor globale. De exemplu, instabilitatea politica persistenta, mai ales atunci cand este agravata de impactul inflatiei, ameninta mediul economic si investitional si, in unele cazuri, structura sociala a pietelor emergente.

Global Risks Report 2023, elaborat de World Economic Forum, in colaborare cu MARSH McLennan si ale institutii, defineste ca "policrize" aceste riscuri globale interconectate, observand ca astfel de presiuni au reorientat prioritatile tarilor catre subiecte interne. Political Risk Report identifica aceasta orientare spre temele interne din perspectiva securitatii economice, care vine adesea in detrimentul comertului liber, ca fiind o alta schimbare majora care ameninta comertul, securitatea si investitiile la nivel mondial si avertizeaza ca deciziile luate de principalele puteri economice in diverse situatii - de la ingrasaminte si microcipuri la tranzitia energetica - vor continua sa aiba efecte globale.

Cu toate acestea, in pofida contextului marcat de un nivel ridicat al riscurilor, exista semne clare ca nivelul perceput de risc depaseste nivelul real de risc si ca cel putin patru factori importanti de crestere economica la nivel mondial ar putea stimula redresarea economica si imbunatati securitatea. Potrivit raportului, blocajul investitiilor in infrastructura indica o crestere a activitatii si a expansiunii viitoare la nivel global, in timp ce presiunea de a atinge obiectivele de tranzitie catre emisii zero pentru 2030, va impune o serie de activitati si de investitii inovatoare. Nevoia de a diversifica lanturile de aprovizionare pentru imbunatatirea securitatii sectorului alimentar si energetic va continua sa atraga oportunitati de investitii, la fel ca si cresterea substantiala a fondurilor guvernamentale pentru aparare, la nivel mondial, pentru a sprijini aliatii, a contracara amenintarile si a accelera modernizarea in domeniu.

"Desi poate fi provocator, exista multe oportunitati de dezvoltare pentru companii si investitori, in contextul actual de risc geopolitic si economic ridicat", a declarat Nick ROBSON, Global Head of Credit Specialties, MARSH Specialty. "Daca riscurile sunt identificate, gestionate si atenuate in mod eficient, perspectivele de crestere pe termen scurt, mediu si lung depasesc frecvent riscurile generate de volatilitatea pe termen scurt."