In timp ce mediul economic actual ramane dificil, acesta aduce nu doar provocari, ci si oportunitati pentru industria reasigurarilor in Europa, a declarat Thorsten STEINMANN, Head P&C Reinsurance Northern, Central & Eastern Europe, la conferinta de presa Swiss Re pre-Baden Baden, pe 18 octombrie.
Acesta a furnizat mai multe exemple despre modul in care diferiti indicatori economici sunt relevanti pentru industrie:
- Nivelurile ridicate ale inflatiei persista si pot exercita presiune asupra costurilor daunelor pe diverse linii de afaceri. In zona euro, inflatia de baza a fost de 5,5% in 2023 si se asteapta sa fie de 2,6% in 2024. Cresterea inflatiei mareste severitatea daunelor pentru asigurarile de bunuri si raspundere civila in caz de daune auto in Europa: in timp ce inflatia actuala afecteaza puternic in special daunele materiale la autovehicule, o inflatie persistenta va creste valoarea despagubirilor pentru vatamari fizice, pe masura ce impactul ei se extinde la salarii si costuri mai mari pentru asistenta medicala.
In plus, inflatia sociala nu mai este o problema specifica SUA. Este de asteptat o crestere a actiunilor in justitie ca urmare a Directivei UE privind Actiunile Reprezentative, a spus STEINMANN. Pentru moment, Regatul Unit si Tarile de Jos sunt teatrele in care se desfasoara cele mai multe actiuni in justitie in Europa. - Cresterea ratei dobanzilor de catre bancile centrale din majoritatea tarilor europene a avut un impact pozitiv asupra industriei de reasigurari, permitand cresterea veniturilor din investitii. Cu toate ca era dobanzilor nominale negative este clar incheiata, Banca Centrala Europeana va mentine probabil ratele dobanzilor ridicate pentru o perioada.
- Nivelurile ridicate de incertitudine si volatilitate stimuleaza o cerere mai mare pentru reasigurare in actualul mediu geo si macroeconomic.
- Piata de reasigurari in crestere - Cresterea este determinata de noi surse de risc catalizate de digitalizare, o constientizare mai mare a riscurilor si o crestere a penetrarii asigurarilor in pietele emergente. Se estimeaza ca piata de reasigurari pentru bunuri si raspundere civila in Europa va creste anual cu 3,5%2 pana in 2033.
Unul dintre cei mai importanti factori de crestere pentru industria de reasigurari este cresterea daunelor asigurate cauzate de catastrofele naturale, ceea ce duce la o cerere mai mare pentru reasigurarea impotriva catastrofelor naturale.
Se preconizeaza ca un nivel de peste 100 miliarde USD anual al pierderilor asigurate la nivel global se va mentine. Deoarece pana la sfarsitul lunii iulie 2023, pierderile asigurate globale cauzate de catastrofele naturale au atins deja suma de 50 de miliarde USD, finalul anului ar putea aduce cu usurinta un alt an cu pierderi de peste 100 de miliarde USD. "Estimam ca pierderile asigurate vor continua sa creasca cu 5-7% pe an, indiferent de volatilitatea an/an inregistrata si chiar atunci cand factorii de amplificare in timp real, cum ar fi inflatia ridicata, sunt sub control. Asteptam o cerere pentru acoperiri suplimentare de reasigurare impotriva catastrofelor naturale in valoare de 4-5 miliarde euro in regiunea EMEA in acest an, din care 1 miliard euro doar in Germania," a declarat Thorsten STEINMANN.
Cu toate acestea, evenimentele de dimensiuni catastrofale nu sunt singura sursa de pierderi semnificative. Pericolele secundare reprezinta o amenintare in crestere, in timp ce decalajul de protectie se mareste, a afirmat Nikhil da VICTORIA LOBO, Head P&C Reinsurance Western & Southern Europe, cu aceeasi ocazie. El a explicat ca pierderile asigurate cauzate de pericole primare si secundare in regiunea EMEA au crescut constant. Evenimente secundare cu severitate mare, precum inundatiile din Germania in 2021, furtunile de grindina din Franta, incendiile de padure din Europa de Sud, etc., devin din ce in ce mai frecvente si reprezinta o amenintare reala. "Este necesara o monitorizare si partajare mai buna a datelor detaliate privind expunerea si daunele cauzate de pericolele secundare," a declarat Nikhil da VICTORIA LOBO. Acesta a explicat, de asemenea, ca decalajul de protectie impotriva catastrofelor naturale se mareste in regiunea EMEA. Incepand cu anul 2012, decalajul in intreaga regiune EMEA a crescut cu 30%, de la 55 miliarde USD la 72 miliarde USD. Rata de crestere a fost de 26% in tarile dezvoltate din EMEA si de aproximativ 33% in tarile emergente din EMEA. De fapt, "au existat mai multe pierderi catastrofale neasigurate decat asigurate, cu doar 36% din pierderile totale asigurate in perioada 2012-2022", a spus el.
In acelasi timp, peisajul riscurilor devine mai complex, deoarece expunerea la SRCC (greve, revolte si tulburari civile) este in crestere si este agravata in urma pandemiei si crizei din Ucraina. In timp ce evenimentele legate de SRCC produc pierderi mai costisitoare, industria este, de asemenea, preocupata de posibilitatea acumularii semnificative de evenimente SRCC.
In acest mediu complex, in care factorii de risc legati de schimbarile climatice, schimbarile demografice si inflatie raman neschimbati, mentinerea asigurabilitatii riscurilor de proprietate necesita o piata sustenabila de reasigurari. Utilizarea datelor si a tehnologiei pentru a imbunatati intelegerea industriei cu privire la riscurile si oportunitatile viitoare, precum si cresterea penetrarii asigurarilor prin parteneriate public-privat si cooperari intre industrie sunt instrumente esentiale pentru mentinerea asigurabilitatii riscurilor de proprietate in viitor, au subliniat reprezentantii Swiss Re.