Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto RCA in 2023, inclusiv din activitatea derulata de sucursale, au insumat circa 9,3 miliarde de lei, in crestere cu circa 16% fata de volumul subscrierilor aferent anului 2022 (aproximativ 8 mld. lei, inclusiv sucursale), conform raportului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Fara sucursale, subscrierile societatilor autorizate si reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 7,9 miliarde lei in anul 2023. Comparativ cu anul precedent, valoarea primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF a crescut cu circa 6%.
Gradul de concentrare se mentinea ridicat pentru primii asiguratori din top in anul 2023, astfel ca primele 3 societati de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurari RCA din Romania. Cu toate acestea, se observa o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, avand in vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piata locala, ce detineau cumulat o cota de 14,5% in anul 2023.
Top jucatori
GROUPAMA Asigurari a preluat, in 2023, locul 1 in piata RCA, dupa ce in 2022 liderul pietei era EUROINS. Cu o cota de piata de 26,3%, GROUPAMA a avut prime brute subscrise in valoare de aproape 2,5 miliarde de lei, conform calculelor XPRIMM Publications.
Amintim ca, pe 17 martie 2023, Consiliul ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii EUROINS Romania si constatarea indiciilor starii de insolventa.
Podiumul este completat de ALLIANZ-TIRIAC care a urcat un loc fata de 2022, cu subscrieri de aproape 2 miliarde de lei si o pondere de 20,8%, si de GRAWE Romania (+3 locuri) cu subscrieri de peste 900 milioane de lei si o cota de 9,7%.
Urmatoarele locuri in clasament sunt ocupate de ASIROM VIG – circa 865 milioane de lei (9,3%), AXERIA Iard - 791 milioane de lei (8,5%), EUROINS – 651 milioane de lei (subscrieri din T1 2023), GENERALI Romania - circa 586 milioane de lei (6,3%), in timp ce OMNIASIG VIG si HD Insurance (Hellas Direct) au aproximativ aceeasi cota de piata, de 6,0% si subscrieri estimate de XPRIMM la 558 milioane de lei.
Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor, ce pot fi incheiate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni), numarul de contracte RCA incheiate de societatile autorizate de ASF in anul 2023 a fost de circa 6,5 milioane, in scadere cu 0,9% fata de anul 2022. Daca luam, insa, in considerare si sucursalele, numarul de unitati anuale pentru contractele RCA a fost de aproximativ 8 milioane, in crestere cu 12% comparativ cu anul anterior (inclusiv sucursale: 7,1 milioane unitati anuale de expunere).
In anul 2023, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 12 luni (86% din contractele RCA au fost incheiate pe o perioada de 1 an).
Din perspectiva structurii portofoliilor de clienti, in anul 2023, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a situat la nivelul de aproximativ 73%.
Evolutia primei medii RCA
Pe ansamblul intregii piete, la 31 decembrie 2023, prima medie RCA anualizata s-a situat in jurul valorii de 1.219 lei, in crestere cu 7% comparativ cu anul 2022, respectiv cu 54% fata de 2021.
Evolutia daunelor
Valoarea despagubirilor brute platite de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a fost de 3,1 miliarde lei in anul 2023 pentru daunele platite pe segmentul RCA.
Fondul de Garantare a Asiguratilor a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA in 2023, din care 757 milioane lei reprezinta platile efectuate pentru segmentul RCA in anul 2023 ca urmare a falimentului societatilor CITY Insurance si EUROINS Romania.
„In anul 2023, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au efectuat plati in valoare de circa 3,1 miliarde lei pentru aproximativ 292 mii de dosare de dauna, rezultand o dauna medie de circa 10.750 lei, in crestere cu 8% comparativ cu anul precedent. Fara a lua in calcul valorile inregistrate de FGA, despagubirile brute platite pentru RCA au scazut cu 7%, in timp ce numarul dosarelor de dauna platite s-a redus cu 14% fata de anul 2022”, se precizeaza in raportul ASF.
Din valoarea totala a despagubirilor brute platite de societatile autorizate si reglementate de ASF, cele mai mari valori au fost platite pentru daune materiale (2,5 miliarde lei), restul (622 milioane lei) reprezentand valoarea daunelor platite pentru vatamari corporale.
Daunele platite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele platite pentru persoane juridice, atat pentru vatamarile corporale, cat si pentru daunele materiale in toate perioadele analizate.
In ceea ce priveste daunele medii platite pentru RCA, calculate ca raport dintre despagubirile platite si numarul dosarelor de dauna platite, dauna medie platita pentru vatamari corporale s-a situat la circa 76.741 lei si cea platita pentru daune materiale la 8.867 lei.
Fara a lua in calcul rezervele inregistrate de FGA, valoarea rezervelor tehnice constituite de catre societati pentru daunele avizate si inca neplatite (RBNS) s-a situat la un nivel de 2,26 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2023. In ceea ce priveste rezervele tehnice pentru daunele intamplate, dar inca neavizate si neplatite (IBNR), acestea au inregistrat o valoare de circa 2,3 miliarde lei.
La 31 decembrie 2023, sapte asiguratori erau autorizati de ASF sa desfasoare activitati de asigurare RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group SA, EAZY Asigurari SA, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, GRAWE Romania Asigurare SA, GROUPAMA Asigurari SA si OMNIASIG Vienna Insurance Group SA.
Pe piata RCA din Romania, isi desfasoara activitatea in baza dreptului de stabilire si doua sucursale: Axeria IARD si Hellas Direct.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• TOPUL asiguratorilor la finalul lui 2023