Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primele 9 luni ale anului 2021, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati, conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Vezi clasamentele jucatorilor conform calculelor XPRIMM si ce schimbari au fost comparativ cu perioada similara a anului trecut!
Asiguratorii au cumulat in primele 9 luni ale anului 2021 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 9,8 miliarde de lei, volum in crestere cu aproximativ 15% fata de cel inregistrat in perioada similara a anului anterior:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) sunt in valoare de circa 7,8 miliarde lei, in crestere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 2 miliarde lei, in crestere semnificativa, de peste 22% comparativ cu primele 9 luni ale anului 2020.
In cursul lunii septembrie 2021, ASF a retras autorizatia de functionare a societatii CITY Insurance SA, societate ce practica activitate de asigurari generale, cea mai semnificativa parte a portofoliului concentrandu-se pe comercializarea politelor RCA. Avand in vedere cota de piata semnificativa pe care societatea o detinea si faptul ca CITY Insurance a functionat pana in luna septembrie 2021, indicatorii din prezentul raport cuprind si datele aferente societatii CITY Insurance, cu exceptia informatiilor din capitolul referitor la datele statistice sub regimul Solvabilitate II.
TOP Asiguratori
Fiind activa in piata pana la jumatatea lunii septembrie, pe primul loc in piata (asigurari generale + asigurari de viata) continua sa fie CITY Insurance, cu o cota de piata de 18,9% dupa primele noua luni din 2021 si prime brute subscrise de 1,85 miliarde de lei, potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari a urcat o pozitie pana pe locul doi (12,1% cota si PBS 1,18 miliarde de lei), in timp ce EUROINS Romania a coborat pe locul trei (12,0% - 1,17 miliarde de lei).
Urmatoarele pozitii din clasament au fost mentinute de OMNIASIG VIG (11,5% - circa 1,13 miliarde de lei), GROUPAMA Asigurari (9,4% - 915 mil. lei), NN Asigurari de Viata (7,0% - 686 mil. lei), ASIROM VIG (5,6% - 550 mil. lei), GENERALI Romania (5,2% - 513 mil. lei).
Pe locul 9 a urcat o pozitie BCR Asigurari de Viata (3,5% - 346 mil. lei), iar pe ultimul loc din Top 10 a intrat BRD Asigurari de Viata (3,1% - 300 mil. lei), in timp ce UNIQA Asigurari a iesit din acest clasament.
Pe segmentul asigurarilor generale, tot CITY Insurance este lider (cota de piata de 23,8%), fiind urmat, ca si in urma cu un an, de EUROINS Romania (15,1%), OMNIASIG VIG (14,4%), ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (12,8%) si GROUPAMA Asigurari (11,2%).
Clasamentul e completat de: ASIROM VIG, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari, PAID Romania si GRAWE Romania.
In primele 9 luni ale anului 2021, ponderea acestor trei clase este de aproximativ 86% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:
- A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 3.664.449.364 lei, reprezentand circa 47% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu aproximativ 18% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 2.005.215.957 lei, reprezentand circa 26% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in primele 9 luni ale anului 2021 o crestere cu aproximativ 14% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 996.237.112 lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu peste 8% fata de perioada similara a anului 2020.
Pe segmentul asigurarilor de viata, primele patru locuri au ramas neschimbate fata de T3 2020: NN Asigurari de Viata (34,1% cota de piata), BCR Asigurari de Viata VIG (17,2%), BRD Asigurari de Viata (14,9%), ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (9,4%).
Pe locul 5 a urcat GENERALI Romania, in timp ce pe locul 6 a coborat SIGNAL IDUNA. Si UNIQA Asigurari de Viata si ASIROM VIG au facut schimb de locuri pe pozitiile 7 si 8, in timp ce ultimele doua locuri din clasament au ramas neschimbate: GROUPAMA Asigurari si GRAWE Romania.
Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, si C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, cumuland impreuna circa 92,6% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.
Din analiza in dinamica se desprind urmatoarele concluzii:
- Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, cu un volum al subscrierilor de 1,29 miliarde lei, ce reprezinta circa 64,2% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in primele 9 luni ale anului 2021 o crestere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, cu subscrieri ce depasesc nivelul de 570 milioane lei, ce reprezinta 28,4% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat o crestere cu 21% fata de primele 9 luni ale anului 2020.
Analizand evolutia primelor brute subscrise pe clase de asigurari de viata, pe societati, ASF a desprins urmatoarele concluzii:
- Societatile de asigurare care au subscris cel mai mare volum al primelor pentru clasa C1, in primele noua luni ale anului 2021, au fost NN Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata si GENERALI, cumuland un procent de 66%;
- In ceea ce priveste clasa C3, cel mai mare volum de prime brute subscrise a fost inregistrat de NN Asigurari de Viata, BRD Asigurari de Viata si ALLIANZ TIRIAC Asigurari, care au cumulat o cota de piata de circa 96%;
- Companiile de asigurare SIGNAL IDUNA si NN Asigurari de Viata detin cele mai semnificative cote de piata pentru celelalte clase de asigurari de viata, in procent cumulat de 97%.
La 30 septembrie 2021 activau pe piata asigurarilor 26 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• Clasamentul celor mai performanti brokeri - TOP 10 si pe clase de asigurari, la finalul primelor 9 luni din 2021
• Numarul contractelor de asigurare s-a majorat cu 8% in primele 9 luni din 2021