Indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au totalizat, in primele sase luni din 2023, aproape 3,9 miliarde de lei, in crestere cu 2,27% fata de perioada similara a anului precedent. XPRIMM Publications a calculat, din datele ASF, care este valoarea daunelor achitate de fiecare companie din top!
Potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, in semestrul I 2023, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale si sumele platite de FGA), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 3,33 miliarde de lei, fiind incluse si indemnizatiile brute platite de societatea Euroins Romania in trimestrul I 2023, inainte de retragerea autorizatiei de functionare. Din acestea:
- peste 3,15 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurari generale, inregistrand o crestere cu circa 7% fata de perioada similara a anului anterior. Din care, circa 2,7 miliarde de lei reprezinta daunele pentru politele auto.
- 178,94 milioane de lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu aproximativ 13% comparativ cu semestrul I 2022.
Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati, rascumparari partiale si totale, toate cumulate fiind in suma de 521,85 milioane de lei, valoare in scadere cu aproximativ 22% comparativ cu perioada similara din anul precedent.
Pe langa cheltuielile cu daunele, societatile de asigurare mai au si alte categorii de cheltuieli, dintre care amintim cheltuielile administrative si de achizitie (inclusiv cheltuielile privind comisioanele companiilor de brokeraj), ce reprezentau circa 2,5 miliarde lei in semestrul I 2023 pentru ambele categorii de activitati (asigurari generale si de viata).
Indemnizatii brute platite aferente asigurarilor generale
Cumulat, indemnizatiile brute platite de 10 societati de asigurare au reprezentat 99% din totalul indemnizatiilor platite la nivelul segmentului de asigurari generale.
Conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza cotelor de piata transmise de ASF, compania care a platit cele mai mari daune in primul semestru din 2023 este chiar liderul pietei in functie de subscrieri - GROUPAMA Asigurari, care a achitat indemnizatii brute platite de peste 737 milioane de lei, cu o cota de piata de 23,38% din total indemnizatii pe asigurari generale.
Pe locul doi se afla ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu daune de 592 milioane de lei, ceea ce reprezinta o cota de 18,77%, urmat de OMNIASIG VIG, cu daune de 563 milioane de lei si o pondere de 17,85%.
Topul este completat de EUROINS Romania (fiind luate in calcul daunele platite inainte de retragerea autorizatiei de functionare), ASIROM VIG, GENERALI Romania, GRAWE Romania, UNIQA Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Unit Asigurari (fosta Gothaer) si GARANTA Asigurari.
Ponderi semnificative ale indemnizatiilor brute platite de societatile de asigurare au fost inregistrate pe urmatoarele clase de asigurare (circa 92% din total):
- Clasa A10, Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), cu un volum al indemnizatiilor brute platite de circa 1,7 miliarde lei, fara a include sumele platite de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), reprezinta 53% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 7% fata de perioada similara din anul anterior;
- Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO), cu un volum al indemnizatiilor brute platite de circa 1 miliard lei, reprezinta 33% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu aproximativ 7% fata de semestrul I 2022;
- Clasa A8, Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 184 milioane lei, reprezinta aproximativ 6% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 12% fata de aceeasi perioada din anul anterior.
- Indemnizatiile brute platite pentru celelalte clase reprezinta circa 8% din total plati aferente asigurarilor generale, ceea ce in marime absoluta a insemnat un cuantum de 241 milioane lei.
Indemnizatiile brute, maturitati si rascumparari aferente asigurarilor de viata
In semestrul I 2023, valoarea indemnizatiilor brute, maturitatilor si rascumpararilor platite aferente asigurarilor de viata s‐a situat la un nivel de 701 milioane lei, inregistrand o scadere de aproximativ 15% fata de perioada similara din anul anterior.
Cumulat, sumele brute platite (indemnizatii, maturitati si rascumparari) de catre primele 10 societati de asigurare au reprezentat circa 99% din totalul sumelor brute platite la nivelul segmentului de asigurari de viata.
Pe segmentul asigurarilor de viata cele mai multe daune au fost achitate, in S1 2023, de NN Asigurari de Viata – aproape 282 milioane de lei (40,21% din total), BCR Asigurari de Viata - peste 146 milioane de lei (20,87%) si SIGNAL IDUNA - 74 milioane de lei (10,56%), conform calculelor realizate de XPRIMM Publications.
Clasamentul este completat de BRD Asigurari de Viata, ASIROM VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari si UNIQA Asigurari de Viata.
In semestrul I 2023, cele mai mari ponderi in indemnizatiile brute platite au fost detinute de urmatoarele clase de asigurare:
- Clasa C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, reprezinta circa 54% din totalul platilor efectuate si sunt in valoare de circa 378,48 milioane de lei;
- Clasa C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, reprezinta aproximativ 34% din totalul de plati efectuate, cu o valoare de 238,22 milioane de lei;
- Platile pentru celelalte clase au fost in cuantum de 84,1 milioane de lei si au reprezentat 12% din totalul platilor aferente asigurarilor de viata.
Sume aprobate de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA)
In semestrul I 2023, suma aprobata pentru plata daunelor de catre FGA a fost in valoare totala de aproximativ 371 milioane de lei, din care circa 86% reprezinta sume aferente asigurarilor RCA.
Piata asigurarilor a cumulat in primul semestru din 2023 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 9,1 miliarde de lei, volum in crestere cu 3,7% fata de cel inregistrat in perioada similara din anul anterior, in timp ce daunele achitate de acestia s-au majorat usor la a 3,85 miliarde de lei. Vezi AICI cum a evoluat fiecare companie!