1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: 13 milioane euro – ...

UNSAR: 13 milioane euro – despagubiri platite anul trecut ca urmare a incendiilor

Despagubirile achitate anul trecut de catre companiile membre ale UNSAR pentru acoperirea prejudiciilor produse locuintelor de catre incendii au depasit 63,3 milioane lei (cca. 13 milioane euro). Aceasta valoare este cu 46% mai mare fata de nivelul din 2022 si cu 150% mai mare fata de cea din 2021, arata un comunicat de presa transmis marti, 21 mai, a.c., de asociatie.

Conform analizei efectuate la nivelul asociatiei, tot riscul de incendiu este cel care a generat si primele 10 cele mai mari dosare de dauna achitate in baza asigurarilor facultative pentru locuinte. Doar pentru aceste cazuri de dauna, companiile de asigurari au achitat despagubiri de cca. 12 milioane lei (2,4 milioane euro).

“In fiecare zi, 19 incendii afecteaza locuintele romanilor. Totodata, incendiul ramane riscul care provoaca cele mai importante daune locuintelor noastre, cu valori alarmante ale prejudiciilor. In acest context, este important de stiut ca o polita facultativa de asigurare a locuintei ne poate proteja financiar de urmarile acestor dezastre”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.

In Romania, riscul de incendiu este acoperit de asigurarile facultative emise pentru locuintele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundatii, alunecari de teren, incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor sau avariile panourilor fotovoltaice. 

“Numarul incendiilor este intr-o continua crestere, iar severitatea daunelor produse este mai mult decat evidenta. Poate ca si acum, inaintea sezonului estival, ar trebui sa ne intrebam cat de bine pregatiti suntem pentru a face fata unui incendiu care ne-ar afecta locuinta si sa luam cea mai buna decizie pentru a fi #sigurACASA”, a declarat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii Membri ai UNSAR platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.