Regiunea Bucuresti-Ilfov se afla pe primul loc in clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinte protejate printr-o asigurare facultativa la finalul anului trecut. Astfel, 29% din locuintele din aceste zone detineau si o asigurare facultativa, pe langa cea obligatorie, conform datelor UNSAR.
Pe locul secund in acest top se afla Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere in asigurarea facultativa de 20%, urmata de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) si Sud-Vest (10%).
Desi aflata pe ultimul loc in clasamentul celor mai asigurate regiuni, in mod paradoxal – in Regiunea Sud-Vest a fost inregistrata o crestere importanta a despagubirilor acordate in baza asigurarilor facultative pentru locuinte. Astfel, in aceasta zona, despagubirile primite de proprietarii de locuinte s-au dublat, inregistrandu-se o crestere de 114% fata de anul 2022.
“Cutremurele, incendiile, inundatiile si furtunile sunt doar cateva dintre riscurile care probabil ca i-au facut pe romani sa se indrepte, chiar daca cu pasi timizi, catre protejarea locuintelor lor. Cresterea despagubirilor platite de companiile de asigurari ne arata in mod constant cat de expusi suntem riscurilor si cat de mult conteaza sa fim asigurati”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
La nivelul intregii tari, doar 17% dintre locuinte sunt protejate impotriva riscurilor si situatiilor dificile printr-o asigurare facultativa. Practic, in continuare, 4 din 5 locuinte raman vulnerabile in fata dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar si a altor situatii imprevizibile care pot afecta bugetul unei familii.
“In contextul in care despagubirile achitate in baza asigurarilor facultative de locuinte ca urmare a producerii incendiilor, furtunilor si inundatiilor au crescut semnificativ, unele chiar dublandu-se, nevoia de asigurare devine cu atat mai mare. Solutia consta in incheierea unei asigurari care sa corespunda specificului locuintei si nevoilor noastre”, a precizat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
In Romania, asigurarile facultative se pot incheia doar pentru acele locuinte care sunt deja protejate printr-o polita obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundatii, alunecari de teren, incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin adaugarea de clauze speciale dedicate, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi solutii in cazul unor urgente – prin interventia unor specialisti atunci cand situatia o impune (avarii instalatii de apa/gaze/incalzire, pene de curent, avarii ale acoperisului, sistemelor/elementelor de acces in locuinta etc.).
Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.
Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din Romania platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.