1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: 49 dosare de dauna avizate ...

UNSAR: 49 dosare de dauna avizate in urma incendiului din Craiova

Pana in acest moment, companiile Membre UNSAR au deschis 49 dosare de dauna in baza politelor de asigurare dedicate locuintelor, ca urmare a notificarilor primite din partea celor care au fost afectati de incendiul produs la Craiova pe 7 septembrie a.c.

In acest eveniment nefericit au fost afectate locuintele din 3 blocuri, incendiul pornind de la apartamentele situate la mansarda acestora, extinzandu-se apoi la alte cateva zeci de apartamente.

Doar o parte dintre locuintele afectate sunt, insa, protejate printr-o asigurare facultativa. Astfel, pana in acest moment, au fost deschise 49 dosare de dauna, dar numarul avizarilor catre companiile de asigurari probabil va continua sa creasca si in perioada urmatoare. 

Din totalul dosarelor de dauna avizate, jumatate sunt deschise in baza unor polite de asigurare care acopera atat daunele produse cladirii, bunurilor din locuinta, cat si eventualele prejudicii produse tertelor persoane (cum ar fi vecinilor). Iar cealalta jumatate a numarului de polite sunt emise doar pentru a proteja constructia propriu-zisa, fara bunuri sau alte clauze dedicate. 

Desi doar 1 din 5 locuinte din Romania este asigurata, anul trecut, asiguratorii Membri ai UNSAR au platit despagubiri de peste 43,3 milioane lei in baza asigurarilor facultative doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, cu peste 69% mai mult fata de 2021, fara a lua in calcul si despagubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri.

“Incendiul continua sa fie principalul risc care produce cele mai mari pagube locuintelor si bunurilor noastre. Recomandam fiecarui proprietar sa se informeze despre beneficiile unei asigurari facultative pentru locuinta si sa ia cea mai buna decizie pentru a fi #sigurACASA alaturi de cei dragi”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.

Este important de stiut ca asigurarea facultativa pentru locuinta ofera un nivel suplimentar de protectie fata de cea obligatorie PAD, acoperind, in plus fata de dezastrele naturale, si alte riscuri, precum: incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, precum si alte situatii neprevazute – inundatii produse vecinilor, defectiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice etc.

Asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru locuintele care sunt asigurate printr-o polita obligatorie (PAD). 

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe.