1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR. Buna si corecta informare a ...

UNSAR. Buna si corecta informare a romanilor – incotro?

Romania are nevoie, mai mult decat oricand, de stabilitate – avand in vedere contextul geopolitic actual. Desi lipsita de competente in asigurari, o asociatie continua sa intoxice spatiul public cu informatii false sau prezentate trunchiat, cu scopul de a-i dezinforma pe romani, dand dovada de lipsa de responsabilitate civica, transmite UNSAR intr-un comunicat de presa.

De asemenea, organizatia precizeaza ca ”desi este greu de inteles persistenta conflictuala de a prezenta denaturat realitatea in acest context geopolitic complicat, industria de asigurari atrage atentia inca o data asupra acestei noi incercari de a manipula opinia publica in interesul unor entitati care nu sunt, de fapt, persoane prejudiciate, ci unitati service interesate sa obtina un profit cat mai mare. De altfel, acest din urma fapt este confirmat si de marea majoritate a romanilor (caci 7 din 10 romani considera ca service-urile auto sunt mai degraba preocupate de a castiga cat mai multi bani de la companiile de asigurari care achita despagubirile in baza politelor de asigurare – arata studiile IRES).

Asadar, in spiritul transparentei si al informarii corecte a romanilor, aducem urmatoarele clarificari:

  • A face o comparatie cu primele RCA nesustenabile practicate in trecut de companiile de asigurari aflate acum in faliment este gresit din toate punctele de vedere.
  • Conform celor mai recente date ale ASF - in medie, din fiecare 100 lei incasati din primele RCA, aproape 80 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere si a rezervelor aferente, care reprezinta o obligatie legala. Aceste rezerve de dauna sunt constituite pentru plata despagubirilor pentru dosarele de dauna aflate in curs de solutionare si pentru cele ce urmeaza a fi avizate - si sunt calculate actuarial.
  • Din banii ramasi, companiile de asigurari mai trebuie sa acopere taxe si contributii (inclusiv catre FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor, Fondul National de Protectie si catre alte organisme institutionale) – cerinte legale necesare desfasurarii activitatii, cheltuieli cu distributia politelor, de administrare si nu numai.
  • Dintre acestea, contributiile la FGA au crescut de la 1% in 2021, la 7% din pretul fiecarei polite in prezent (2% contributie permanenta pentru asigurarile generale + 5% contributie speciala), si nu sunt doar 2%, asa cum eronat se afirma in comunicatul asociatiei fara competente in asigurari.

Totodata, avand in vedere proiectia de timp estimata pentru recuperarea “contributiilor speciale”, nu se stie care va mai fi valoarea lor atunci, avand in vedere inflatia si pierderea de dobanda.

Foarte important insa, toate acestea constituie o povara financiara semnificativa – bani ce sunt alimentati de catre asiguratori din valoarea politelor platite de toti asiguratii pe toate tipurile de asigurari generale, nu doar RCA.

  • Constituirea de rezerve reprezinta o cerinta legala pentru companiile de asigurari. Rezervele au un rol esential in asigurari – ele reprezinta „banii pusi deoparte” de catre asiguratori pentru a putea face fata obligatiilor viitoare fata de asiguratii nevoiti sa traverseze perioade mai nefericite. Aceste rezerve reprezinta un element de garantie a lichiditatii necesare in astfel de cazuri dezastruoase pentru romanii asigurati si sunt un element de stabilitate financiara si de protectie a intereselor clientilor.
    Tocmai de aceea, la o simpla lectura a Raportului ASF observam ca, la capitolul dedicat asigurarilor RCA, daunele platite de catre asiguratori sunt tratate impreuna cu variatia rezervelor de dauna aferente acestor companii, a sumelor aprobate la plata de catre FGA si a variatiei rezervelor de dauna ale FGA.

Concret, despagubirile platite anul trecut de companiile de asigurari, in baza politelor RCA, au crescut cu 38%, pana la peste 4,7 miliarde lei. Acestei valori i se adauga si despagubirile platite de FGA (in crestere cu circa 48%), precum si rezervele constituite de asiguratori conform legislatiei. Astfel, in final, valoarea totala pentru asigurarile RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.

  • Asigurarile de raspundere fata de terti (inclusiv RCA) au un specific aparte. Atunci cand vine vorba de calculul profitabilitatii pe acest segment de asigurari, este esential a se analiza si a se lua in calcul anumite tipuri de daune, cum sunt cele cu vatamari corporale, care pot aparea cu 1-2 ani intarziere, sau chiar mai mult. 
    In concluzie, orice discutie despre profitabilitate trebuie sa porneasca de la premisa ca profitul raportat intr-un anumit an ar putea sa nu reflecte in totalitate obligatiile viitoare deja generate. Pe scurt: o analiza fundamentata a profitabilitatii segmentului RCA se poate face doar dupa mai multi ani.
  • Numarul dosarelor de dauna RCA a crescut cu 30% in 2024, depasind cifra de 426.190, conform datelor oficiale publicate de ASF in luna aprilie a acestui an. Acest fapt reflecta, inca o data, frecventa ridicata a producerii accidentelor in Romania. Astfel, UNSAR si industria de asigurari vor continua sa se implice in mod constant in actiuni de educatie si preventie rutiera pentru a avea sosele mai sigure – fapt care este deja binecunoscut in spatiul public.

Insa, asa cum am mai spus, daca macar jumatate din determinarea si energia altor organizatii ar fi investita in preventie rutiera, ar putea fi salvate multe vieti, dar si frecventa accidentelor rutiere, care influenteaza primele RCA, ar arata altfel.

Un prim pas in acest sens, sustinut de UNSAR, a fost deja facut, prin Legea care instituie Saptamana Nationala a Sigurantei Rutiere. Conform acesteia, in fiecare an, a treia saptamana din luna mai va fi dedicata Saptamanii Nationale a Sigurantei Rutiere. Scopul: cresterea gradului de constientizare si responsabilizare a tuturor participantilor la trafic, de la soferi si pietoni, la autoritati si societate civila”, au comunicat reprezentantii UNSAR.