1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR: Furtunile au dublat ...

UNSAR: Furtunile au dublat valoarea despagubirilor pentru locuinte, in 2023

Companiile de asigurari Membre ale UNSAR au achitat anul trecut despagubiri de 2 ori mai mari fata de 2022 pentru acoperirea prejudiciilor provocate de furtuni locuintelor. Suma totala a depasit 25,5 milioane de lei. 

Aceste despagubiri au fost acordate proprietarilor locuintelor asigurate pentru un numar de 4.614 dosare de dauna, in crestere si acesta cu peste 30% fata de 2022 si cu 61% fata de 2021.

Daca ne raportam la ultimii 10 ani (2014-2023), valoarea totala a despagubirilor achitate in baza asigurarilor facultative de locuinte pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni a ajuns la 102 milioane lei, fiind acoperite prejudicii rezultate din peste 30.340 de daune avizate in baza acestor tipuri de polite. 

“Schimbarile bruste ale vremii ne afecteaza pe toti. Traim vremuri in care locuintele noastre sunt din ce in ce mai expuse unor fenomene naturale extreme, iar severitatea acestora si pagubele produse cresc intr-un mod alarmant. Important este sa ne informam de la specialisti si sa ne protejam locuinta printr-o polita de asigurare”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.

In fiecare zi calendaristica a anului trecut, companiile de asigurari Membre UNSAR au achitat, in medie, 13 dosare de dauna, cu o valoare de peste 70.000 lei, doar pentru daune provocate de furtuni locuintelor asigurate, conform analizei efectuate la nivelul asociatiei. 

“Din fericire, exista solutii in baza carora putem primi sprijinul financiar necesar pentru a traversa asemenea perioade mult mai usor. Trebuie doar sa ne informam si sa ne luam masuri de protectie, una dintre acestea fiind si aceea de a ne asigura locuinta - pentru a fi #sigurACASA”, a completat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.

Pagubele produse de furtuni locuintelor si bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativa de locuinta. Acest tip de polita poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD si poate oferi un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute.

Astfel, printr-o asigurare facultativa pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecari de teren, incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi solutii in cazul unor urgente - prin interventia unor specialisti atunci cand situatia o impune (avarii instalatii de apa / gaze / incalzire, pene de curent, avarii ale acoperisului, sistemelor/elementelor de acces in locuinta etc.).

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. 

Asiguratorii Membri ai UNSAR platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.