1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
UNSAR lanseaza platforma ...

UNSAR lanseaza platforma ”Adevarul despre RCA”. Ce ne diferentiaza de alte tari?

UNSAR anunta lansarea platformei de informare „Adevarul despre RCA” - http://www.adevaruldesprerca.ro. Proiectul isi propune sa aduca asigurarea RCA mai aproape de soferi si pagubiti si sa faciliteze accesul la informatii clare, verificate si accesibile, in contextul in care dezinformarea si fenomenul fake news au ajuns la un nivel alarmant in spatiul public. 

Spre exemplu, chiar recent, o asociatie fara competente pe zona de asigurari vorbeste despre despagubirile platite in baza politelor RCA, dar “uita” sa ia in calcul si despagubirile platite de catre FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor. De asemenea, se omite faptul ca exista dosare care sunt inca in rezerva, si care urmeaza sa fie solutionate, spun oficialii UNSAR.

Desigur, este de inteles ca discutiile se duc de cele mai multe ori inspre costul asigurarilor RCA. Ce este mai putin cunoscut este ca acest cost este influentat de mai multi factori, insa cei mai importanti sunt: 1. Frecventa daunelor RCA (adica raportul dintre numarul daunelor si cel al politelor emise) si 2. Dauna medie platita pentru fiecare accident.

Deci ce ne diferentiaza de alte tari? Explica UNSAR:

  1. Frecventa daunelor RCA - este una dintre cele mai ridicate la nivel european. Spre exemplu, in Romania, frecventa medie a daunelor este de peste 6%. Adica, in fiecare an, din fiecare 100 de vehicule, cel putin 6 sunt implicate in accidente cu pagube materiale, vatamari corporale sau decese – un numar alarmant comparativ cu alte tari. Spre exemplu, Romania are o frecventa medie a daunelor de aproape 3 ori mai mare fata de Ungaria (2,2%) si de aproximativ 2 ori mai mare fata de Slovenia (2,7%), Cehia (2,8%) si Polonia (3.3%).
  2. Dauna medie RCA. Practic, pentru fiecare accident rutier, asiguratorii din Romania platesc, in medie, in baza politelor RCA, despagubiri de peste 2.400 EUR, mai mult decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. De exemplu, in Croatia, dauna medie RCA este 2.176 EUR. Acest lucru inseamna ca, pentru fiecare accident, in Romania se platesc despagubiri cu pana la 10% mai mari decat in Croatia, cu 8% mai mari decat in Slovacia si cu 5-6% mai mari decat in Ungaria si Polonia. In unele tari, valoarea medie a daunelor RCA depaseste nivelul din Romania, insa frecventa mai redusa a accidentelor rutiere in aceste state compenseaza impactul final asupra costului RCA.

In concluzie, pentru a putea reduce primele de risc RCA, este esential sa se intervina asupra celor doi factori principali care influenteaza costul asigurarii: frecventa ridicata a daunelor RCA, care se situeaza printre cele mai inalte din Europa, dar si dauna medie RCA, care inregistreaza cresteri semnificative an de an, precizeaza UNSAR.

O asemenea evolutie in piata asigurarilor RCA poate fi realizata prin adoptarea cat mai rapida a unor ajustari bine gandite la Legea nr. 132/2017 privind RCA. Aceste modificari trebuie sa fie echitabile, avand in vedere interesele tuturor partilor implicate, si sa genereze beneficii atat pentru consumatori (asigurati), cat si pentru persoanele prejudiciate in urma accidentelor rutiere provocate de asigurati. Prin intermediul "Adevarul despre RCA", industria de asigurari isi reafirma angajamentul fata de educatie, buna informare si transparenta, dorind sa ofere soferilor si pagubitilor instrumentele necesare pentru a lua decizii informate cu privire la asigurarea RCA.

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. 

Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. 

Asiguratorii din Romania platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.

PROMO