Principalele tendinte din piata asigurarilor au fost dezbatute luni, 27 ianuarie, in cadrul "XPRIMM Time for Business - Provocarile anului 2020", primul eveniment din acest an dedicat asigurarilor, ce a reunit reprezentanti ai ASF, ai asociatiilor de profil, dar si oficiali ai companiilor de asigurari si de brokeraj. Urmariti principalele declaratii!
Cu aceasta ocazie,au fost prezentate si analizate principalele tendinte care marcheaza dezvoltarea industriei de asigurari in 2020. De asemenea, au fost dezbatute solutiile necesare pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a pietei de profil.
Temele propuse pentru eveniment au fost:
•Cum va evolua piata de asigurari in 2020? Care vor fi clasele de asigurari vedeta?
•Care sunt principalele oportunitati, amenintari si riscuri in 2020 pentru piata asigurarilor?
•Planuri si obiective pentru 2020
•Solutii pentru dezvoltarea asigurarilor de locuinte
PRINCIPALELE DECLARATII:
Cristian ROSU, Vicepresedinte, ASF:
- Piata de asigurari a consemnat, la sfarsitul anului 2019, o crestere de aproximativ 10%, care inseamna ca lucrurile incep sa fie intelese, consumatorul incepe sa constientizeze nevoia acestor instrumente.
- Ne dorim ca acest procent sa fie din ce in ce mai mare. Refuz sa vad cresteri doar pe auto si in special pe RCA. 70% din activitatea noastra este axata pe RCA.
- Vreau sa nu uitam de asigurarile de viata si de cele de sanatate - care sunt departe de ceea ce ne-am dori, au un spatiu mare de crestere si evolutie.
- Eu cred ca va fi foarte important ca asigurarile de sanatate sa ia loc contractelor pe care le au acum retelele pritave. De asemenea, aceste asig si-ar putea gasi un loc si in domeniul public, putand fi o sursa de finantare a unitatilor spitalicesti.
- Pe segmentul asigurarilor de viata vorbim de investitii pe termen lung si foarte lung. Putem sa intervenim si sa ajutam economia. Cand ca asigurarile vor fi un pion important in economie, atunci altfel vor fi discutiile.
- Atata timp cat RCA-ul va fi subiectul principal, vom avea doar conflicte. De aceea ne dorim in 2020 si o stabilitate si revenire la un echilibru care sa ne ajute sa stabilim prioritatile pentru anii viitori.
- Exista o serie de proiecte de modificare legislativa, printre care si legea asigurarilor de locuinte, pe care in proportie de peste 90% o sustinem, dar venim cu cateva precizari si corectii.
- Un alt elemnent important, ca autoritate, este sa incercam sa diminuam birocratia. Avem multe acte normative - legislatia secundara este foarte stufoasa; aici trebuie sa intervenim.
- De asemennea, mi-as dori ca anul 2020 sa aduca si o modificare de comportament a tuturor - asiguratori si intermediari - in relatia cu beneficiarul de asigurari. In general, apetitul este dat de perceptia transmisa.
- O alta dorinta - sa vad produse mai multe si o dezvoltare mai mare pe InsurTech. Inovatia tehnologica e motorul dezvoltarii oricarei industrii. Daca nu ne folosim de aceste evolutii tehnologice nu vom reusi sa ne dezvoltam si vom ramane in urma Europei. E o zona de gandire, de actiune. Unii pasi au fost facuti, dar viteza de implementare a acestor tehnologii trebuie sa aiba o crestere mult mai mare.
Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR:
- Ce asteptari am pentru 2020? Sa mearga economia, sa mearga fondurile si fondurile de investitii, si tot ce inseamna fonduri europene. Toate acestea, fara presiune si aderare catre educatia financiara, nu vor avea decat aspecte punctuale.
- UNSAR va organiza 6 campanii de informare anul acesta, fata de 3 in 2019.
- Va fi greu sa diluam ponderea RCA ca super-vedeta pietei, presiunea pe aceasta linie de business va fi constanta, mai ales intr-un an in care este vizata schimbarea legislatiei.
- Avem cresteri semnificative pe incendiu, sanatate - cresteri de peste 20%. Speram ca acestea sa se simta fara sa diminuam importanta asigurarilor auto.
- Suntem a doua tara din UE in ceea ce priveste numarul masinilor noi inmatriculate anul trecut, dar, tot in Romania, avem si 47% masini mai vechi de 15 ani.
- Ne dorim sa treaca legislatia RCA, sa ne apucam sa lucram, ca aceasta este menirea noastra. Mi-as dori sa se vorbeasca de frecventa si severitate (n.red. pe RCA).
- Ne dorim, in afara de RCA, sa trecem si sa vorbim despre sanatate, unde este oportunuitate, este si deschidere spre din partea publicului.
- Trebuie sa fim foarte atenti, la health nu va fi usor, este vorba de viata consumatorilor, de sanatatea lor.
- Am avut, anul trecut, 19 incendii pe zi, dar trecem peste ele de parca ar fi ceva normal si ne permitem sa ne arda casele.
Madalin ROSU, Presedinte BAAR / Membru al Directoratului OMNIASIG:
- 2019 ne-a aratat ca "ne batem". Va propun sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Sa ne gandim la RCA, ca sunt 350.000 de daune intr-un an. Daca inmultim cu 6 mil. euro, ne dam seama cam ce sustine piata de asigurari. Rezulta sute de miliarde de euro. Cred ca nu stim sa comunicam si anul acesta ar trebui sa ne uitam mai mult la acest aspect.
- Daca ne uitam mai departe, la raspunderi civile, la polite facultative, piata duce un volum extraordinar mare de raspundere.
- Poate nu ar fi rau sa ne gandim la niste solutii suplimentare de polite obligatorii. Sunt tari in care atunci cand te duci sa infiintezi o firma esti obligat sa ai asigurare de raspundere civila generala. Poate nu ar fi rau sa mergem noi catre ASF cu niste propuneri.
- Cred ca trebuie sa se puna mai mult accent pe raspundere civila. Pe zona de educatie financiara cred ca ne dorim prea mult de la consumatori, sa stie toate produsele... e greu.
- Ne trebuie mai mult testosteron. Sa avem curajul de a spune lucruri. Ne e teama sa spunem ce ne doare.
- Proiectele BAAR de anul acesta sunt in zona "de a demonstra". Nu ne dorim sugrumare legislativa - cu cat mai multe constrangeri cu atat va fi mai greu de gestionat.
- Pentru OMNIASIG VIG sanatatea este un subiect de interes, lucram intens la acest aspect si cred ca dorinta cea mai mare a companiei este de a oferi altceva, de a inova in ceea ce facem.
- Chiar astazi am comunicat faptul ca am inceput sa vindem asigurari pentru trotinete si biciclete electrice. Am plecat de la nevoie si am lansat un produs nou in piata. Deviza OMNIASIG este de a raspunde nevoilor clientilor pe toate liniile de asigurare.
Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:
- De fiecare data, am incercat, ca Uniune, ca piata, ca distribuitori, sa multumim clientii. Ca am reusit, ca nu... Se pare ca am reusit mai mult, pentru ca gradul de intermediere a crescut constant de multi ani. Se va stabiliza, la un moment dat, pe masura ce apar canale noi de distributie
- Cum vedem anul acesta? Optimisti, dar mai ponderati. Cu siguranta, piata va mai creste, speram noi, peste 10%, dar e bine sa fie si in jurul acestei cifre
- Speram sa fie un avant mai mare al investitiilor. Cel putin declarativ, fondurile de pensii private pot incepe sa investeasca in infrastructura etc.
- Va fi un an provocator pentru industrie. Avem doua proiecte de legi pe masa - PAID si RCA, mai avem proiecte si pe legislatia secundara si fondurile de garantare
- Pe partea de legislatie secundara, o sa incercam sa mai debirocratizam activitatea noastra si procesul de distributie
- RCA nu mai e usor de vandut din punct de vedere al documentarii conditilor de vanzare
- Incercam sa digitalizam mai multe procese
- Ne dorim o imbunatatire a perceptiei despre asigurari prin cresterea calitatii serviciilor
- Oamenii percep cel mai bine asigurarile atunci cand au probleme, iar noi trebuie sa imbunatatim perceptia prin calitatea serviciilor
- Ne-am implicat activ in proiecte care nu au o anvergura foarte mare in zona de produse noi. Avem pe masa malpraxis pentru magistrati, nu e o piata foarte mare... Mai avem proiectul cu privire la asigurarea insolventei agentiilor de turism, care, la fel, nu este unul foarte mare. Trebuie sa imbunatatim si sa crestem clasele 8 si 13 de asigurari
- Piata e ca o cenuserasa, toata lumea o dojeneste, dar sa nu uitam ca Cenusareasa si-a unit destinul cu un print... Cine va fi printul?
Adriana GRECU, CEO, AON:
- Sunt pasionata de astrologie, iar astrologii spun ca 2020 va fi epic, un an al transformarilor. Este anul in care energia curge in directia schimbarii, un an favorabil invatarii si parteneriatelor. Acum, ca suntem adepti sau nu ai astrologiei, suna bine si e foarte necesar pentru piata sa incepem sa gandim la unison
- Referitor la RCA... Eu sunt in piata de 23 de ani, in momentul de fata nu ma uit la RCA, nu ma intereseaza. Avem 35% in portofoliu pe CASCO si RCA impreuna si peste 20% pe sanatate
- Ma astept ca anul 2020 sa fie foarte complicat, cel putin pentru noi, pe segmentul corporate
- Imi doresc o mai buna implicare a noastra, ca intermediari, in zona de educatie. Nu ma refer doar la proiecte frumoase si importante, la care lucram cu totii, cum sunt cele din PRBAR Academy, ma refer la munca de consultant de zi cu zi, care poate fi facuta mult mai bine de toti colegii intermediari
- Suntem prea mult orientati pe pret si acceptam presiunea clientului pe pret. Munca de consultant si zona prin care noi ar trebui sa aducem valoare clientilor nostri e cea in care ii facem constienti de riscurile la care se expun, de ce inseamna consumul de asigurari si cum sa faca sa integreze tot felul de produse si sa le foloseasca inteligent
- Pe sanatate, nu foloseste nimanui ca am reusit sa vindem un volum interesant de asigurari de viata, dar, anual, ne lovim de cercul acela vicios cu clinicile... Oamenii sunt tot mai mari consumatori de servicii medicale, pentru ca le sunt recomandate de catre medici, care nu pot fi contestati... Toate acestea se intorc ca si costuri pentru asiguratori
- Munca noastra e imensa in incercarea de a convinge iarasi consumatorul sa constientizeze ca are nevoie din nou de asigurare de sanatate
- Toata lumea analizeaza costurile, fie ca ne place sau nu
- Avem un rol ingrat, dar foarte important prin felul in care ne pozitionam in discutia cu clientul. E esential si imi doresc de la toti partenerii din piata sa puna mai mult accent pe educatia celor ce lucreaza in intermediere. E nevoie de o mai multa intelegere a lor fata de restul produselor, cu exceptia RCA, iar acest lucru presupune efort si investitii in educatie
- E nevoie de mai multa stiinta in a intermedia asigurari
- Am considerat mult timp ca nu iti trebuie produse noi in piata, cand nu se cumpara nici produsele deja existente. M-am schimbat. Sunt solicitari ajustate diferit de cele clasice. Nu exista apetit la companiile de asigurari. Ne ducem pe pietele din afara...
- Asigurarile agricole au un mare potential. Oferta e foarte mica, foarte limitata. Stiu ca sunt daune, dar e stiinta de a face produsul si subscrierea, consecventa cu care tii un anumit pret. Daca faci o subscriere corecta pe riscul care exista in piata, ea se va alinia, iar cumparatorul nu se poate duce in alta parte. Nevoia exista, iar consumatorul va cumpara
- Sunt zone in care putem face mai bine
Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR:
- Cred ca este foarte bine ca putem discuta cu transparenta, insa nu ar trebui sa uitam ca aceasta industrie plateste zilnic despagubiri de peste 3 milioane de euro. Nu suntem perfecti, dar ne straduim.
- Ca fost jurnalist, as vedea 2 titluri in urma discutiilor de astazi. Primul ar fi ca, in 2019, dupa multi ani, penetrarea asigurarilor in PIB a crescut. Al doilea ar fi legat de faptul ca vorbim de educatie financiara.
- La nivelul UNSAR ne dorim ca in 2020 sa ne dublam eforturile: mai multe campanii, studii si cercetari de piata.
- Printre studiile UNSAR avem si unul referitor la asigurarile auto. Concluzia este ca participantii la studiu spun ca sunt interesati de valoarea despagubirii achitate de asiguratorul RCA in cazul unei daune.
- Un alt studiu realizat de IRES pentru UNSAR arata ca aproximativ 33% dintre respondenti ar fi dispusi sa incheie o asigurare pentru a se proteja de consecintele financiare ale atacurilor cibernetice.
Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania:
- Daca PAID s-a concentrat in ultimii ani in a se stabiliza financiar si a crea o guvernata adecvata, anul trecut am inceput sa ne concentram pe ceilalti 2 piloni - dezvoltarea societatii si obtinerea unei stabilitati operationale adecvate.
- Am observat ca legea dupa care PAID functioneaza nu este o lege care a fost pusa in aplicare asa cum ar trebui. Am decis in urma cu 3 ani sa schimbam strategia si am inceput dezvoltarea noastra si ne-am concentrat pe acele actvitati pe care noi le putem controla si le putem face alaturi de parteneri. - Am demarat campanii de comunicare care sunt si vor fi prezente in toate mediile online, tv, radio, pe care le-am evaluat ca si-au produs efectul anul trecut.
- In 2020 ne vom concentra in continuare pe dezvoltare, vom incerca sa avem un dialog cu toti cei care distribuie asigurari obligatorii de locuinte. Pe langa educarea financiara a consumatorului, exista si o categorie de distribuitori care trebuie informati in permanenta. Exista un deficit de informare, de ceea incercam sa avem un dialpog cu toate asociatiile, pentru a putea vedea care sunt masurile comune pe care le putem lua pentru a obtine un grad de cuprindere in asigurare cat mai mare.
- De asemenea vom continua campaniile noastre de comunicare. Si nu in ult rand, vom incerca sa avem si alte activitati comunicare cu asiguratii, avem intalniri la nivelul asociatiilor de proprietari, asociatiilor de protectia consumatorilor pentru a aduce in atentia publicului beneficiile acestui tip de asigurare. La sfarsitul lui 2020 speram sa avem mai mult de o locuinta asigurata din 5.
- In cazul unui eveniment major, tara ar avea o problema reala. Noi constientizam si incercam sa protejam cat mai bine pe cei care sunt asigurati.
Paid are un progr de reasigurarea de 950 milioane lei. Evenimentele din tarile invecinate nu ii sensibilizeaza pe cetateni. Astfel, al doilea pilon pentru 2020 este sa facem fata operational unui eveniment major. Sunt convinsa ca discutiile ne vor conduce la o solutie rationala pentru a avea un plan de instrumentare a unui eveniment extins pana la final de 2020.
- Una dintre marile provocari din acest an este legea noastra, aflata in dezbatere in Parlament. Intr-o proportiie de 90% suntem de acord cu ce este prevazut; sunt cateva puncte pentru care sunt necesare clarificari.
Octavian COSENCO, Membru Directorat, BCR Asigurari de Viata:
- Asigurarile de sanatate care vor construi capital sunt cele pe termen lung, similare asigurarilor de viata... Riscurile nu sunt pe un an de zile, ci pe durata vietii
- Speranta de viata sanatoasa in Romania este de 56 de ani
- Investitia in educatie este pe termen foarte lung
- Rezultatele investirii capitalului in educatie se va vedea in urmatorii ani, acelasi lucru se va intampla si cu contractele pe durata lunga de timp
- E foarte important sa aducem in piata oameni care cunosc zona de tehnic
Cristian IONESCU, Presedinte al Directoratului ASIROM VIG:
- Pentru ASIROM 2019 a fost anul marilor schimbari. Am schimbat mult portofoliul companiei si ne-am concentrat pe schimbarea proceselor - pe unele le-am adus la un stadiu actiul iar altele sunt foarte avansate la acest moment.
- Doar cu un portofoliu echilibrat poti avea o dezvoltare sustenabila a unei companii. Eu le-am experimentat pe amandou si va spun ca asa este. Am incercat si cu 60% RCA si cu 20% RCA. Cu 20% RCA este o dezvoltare sustenabila. Tinand RCA-ul intr-o pondere controlata poate fi de succes.
- La inceput de an sunt optimist, dar si ingrijorat - de aceleasi lucruri care au fost si anul trecut, si anume inflatia daunelor este mai mare decat inflatia primelor. Sper ca si modificarile legislative sa ne ajute.
- Asigurarile de sanatate sunt un motor de crestere. Marea provocare este data de batalia cu clinicile care au setat preturile intr-un anumit nivel. Este greu sa gestionezi daunele ca sa fie si profitabila aceasta linie de business. Trebuie sa avem grija cum abordam subiectul, sa ne setam procesele perfect si asta am facut anul trecut.
- Cea mai mare provocare este ca noi avem clienti din toate categoriile, probabil multi vastnici, peste 45 ani. Pe de alta parte, ne dorim clienti tineri. Noi trebuie cumva sa gasim modele operationale si sa gestionam ambele tipuri de clienti: existenti si noi. Aici e marea provocare - sa aliniem bucati din procese astfel incat sa ne adresam tuturor clientilor.
Aurel BADEA, Director General Adjunct, ALLIANZ-TIRIAC:
- Informarea si comunicare sunt prioritare si pentru 2020
- Increderea, a doua tema importanta la care lucram pentru 2020, ramane o tema critica in ziua de azi. Incercam sa simplificam produsele, care sunt prea complicate, si sa crestem procesul de transparenta, pentru ca oamenii nu stiu ce se intampla
- Punem accent si pe diversificare. Continuam sa ne uitam la asigurarile de viata, care au potential. Gradul de penetrare e, insa, extrem de scazut in Romania comparativ cu alte piete
- Pe RCA, e o dezinformare majora in detrimentul consumatorului
- Legea PAD trebuie modificata, e veche, nu ne ajuta
- Frauda in industria asigurarilor, in special pe segmentul asigurarilor auto, incepe sa revina la perioada de varf, 2010-2012. Trebuie sa discutam mai mult cu ASF pe protectia datelor
- Asigurarile de satanate - tema prioritara pentru toata lumea. Avem provocarea costurilor medicale, care nu sunt controlabile. In Romania, costurile medicale cresc anual cu peste 10%
- Cu cat produsul e mai complicat, cu atat intelegerea scade si apar complicatii. Segmentul are potential mare de dezvoltare, dar si riscuri semnificative, pe care trebuie sa le gestionam
- Oamenii au nevoie sa consume servicii medicale, invata sa consume aceste servicii. Acest segment de business nu trebuie sa aiba un comport static, ci unul dinamic. Trebuie sa ne cautam punctul de echilibru in acest business cu potential deosebit de crestere si sa gasim reteta optima
Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Broker:
- Pe partea de raspunderi, noi am inceput sa facem de anul acesta o actiune: la fiecare client persoana juridica sa ducem 2 oferte de asigurari indiferent de ce a solicitat - o oferta de cyber pentru a-l invata cu aceste riscuri si o asigurare de raspundere, intr-un pachet complet raspunderi, in functie de activitate. Vrem sa vedem care este impactul la acesti clienti, peste trei luni.
- Impactul unei foi citite am descoperit ca este de 10 ori mai mare decat impactul unei povesti spuse.
- In cazul daunelor RCA, asiguratorii ar putea trimite o scrisoare pagubitului si autorului accidentului in care sa le spuneti ca pentru 400 lei (ca exemplu) platiti pe RCA ati despagubit victima cu 10-15.000 lei (ca exemplu) si sa ii spuneti victimei ca pentru o zgarietura service-ul a factura cu 10.000 lei. Cred ca este una dintre cele mai eficiente campanii de educare a efectului asigurarii.
- Si noi am lansat o campanie de educatie financiara, sub forma unor filmulete, prin care vom promova diverse tipuri de polite.
Antonio BABETI, CEO, GLOBASIG Broker:
- Atragerea tinerilor e cea mai mare provocare. Intinerirea industriei, fara suparare pentru nimeni, cred ca e una din provocarile anului in curs si a anilor urmatori
- Din pacate, pe zona de studenti, toate cursurile si informatiile pe care acestia le au se rezuma pana la anii 2000, ceea ce ne complica noua situatia
- Noi, ca tara, ducem o lipsa de strategie
- Foarte greu accepta diriguitorii facultatilor si institutiilor sa ne lase sa le explicam oamenilor, sa discutam cu ei. Trebuie sa schimbam ceva
- S-a demarat proiectul CANDIDATUL, prin care incercam sa atragem tineri. Consider ca trebuie promovat ceva mai agresiv, pentru a ajunge la oamenii pe care ni-i dorim. Daca alegem doar sa ridicam nivelul de implicare, acest program nu isi atinge scopul in totalitate. Atragerea tinerilor e si provocare, si solutie
- Si clientii sunt tineri, catre ei trebuie sa venim cu alta abordare, pentru ca au alta mentalitate si alte valori
- Focusul trebuie pus pe tinerii pana in 35 de ani
Cristian VOICU, Membru Directorat, GRAWE Romania:
- Ne dorim sa facem niste "facelift-uri" la produse, pentru ca e nevoie din cand in cand
- Vrem sa ne uitam putin pe zona de interactiune cu clientul, atat pe partea de daune, cat si pe vanzarea de produse
- Par lucruri simpliste, dar, de fapt, este vorba de modificarea proceselor in asa fel incat acestea sa fie mai putin birocratice.
Renato SZILAGYI, Vicepresedinte, CITY Insurance:
- In momentul de fata, tehologic vorbind, suntem, cel putin sufleteste, pregatiti pentru o digitalizare completa, in sensul in care compani poate functiona paperless.
- Deocamdata nu putem spune ca industria nu este pregatita, din pacate normele ne impiedica sa fim 100% digitali. In momentul in care asigurarile vor putea functiona in afara hartiei, lucrul acesta poate fi pus in aplicare. Cred ca ar fi benefic pentru toata lumea. Pentru noi nu este altceva decat un pas in aplicarea strategiei noastre de a functiona cu costuri de administrare cat mai mici.
- In ceea ce priveste piata, nu cred ca poate exista o piata care sa functioneze in afara legilor privind cererea si oferta.
Catalin CAMPEANU, Director General Adjunct, ISF:
- S-a vorbit mult despre educatia financiara, stim ca este foarte importanta si are efecte pe termen mediu si lung. In acelasi timp, ar trebui sa spun ca formarea profesionala are efecte pe termen scurt. Ar fi bine sa punem accentul pe formare, care are efecte vizibile si se pot face multe in aceasta directie si sunt aici un sprijin in acest sens.
- Toata lumea vorbeste despre digitalizare, e putin mai greu cand te apuci sa o faci si asta va pot confirma din experinta proprie. Am implementat si noi platforma de examinare. A fost mult mai dificil decat ne-am imaginat. Insa, rezultatele sunt pozitive.
- In ceea ce priveste subiectele discutate, imi place sa cred ca prin Manualul Distribuitorului si prin modalitatile de examinare si de formare pe care noi le oferim si le construim punem si noi umarul la aceasta schimbare, un efort de a avea in piata oameni capabili sa vanda orice tip de asigurare.