1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO: UNSAR: Romania, tara ...

VIDEO: UNSAR: Romania, tara accidentului la minut. Rolul Coalitiei pentru Siguranta rutiera si cum te poti alatura proiectului

Romania este fruntasa Europei la numarul de accidente grave si la morti pe sosele. Ce putem face pentru a schimba statisticile si ce masuri concrete pot fi luate pentru reducerea frecventei accidentelor auto? “Din pacate, Romania are nefericita calitate de a fi campioana Europei la tot ceea ce inseamna accidente rutiere, cu peste 400.000 in fiecare an. Din pacate, suntem tara accidentului la minut”, a punctat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General, UNSAR si Presedintele Coalitiei pentru Siguranta Rutiera, in deschiderea celei mai recente editii a emisiunii Ora de Risc. 

„Trecand de zona de statistica, exista o componenta umana care este extrem de importanta. Sunt foarte multe accidente care au urmari tragice, nu vorbim doar despre plastice sparte sau daune materiale. Vorbim, asadar, de oameni care isi pierd viata sau raman traumatizati din cauza acestor accidente. Acesta este contextul in care s-a infiintat Coalitia pentru Siguranta Rutiera”, a completat oficialul UNSAR.

„Pornind de tragicele statistici rutiere din tara noastra, la initiativa UNSAR si a membrilor sai, am  pus bazele Coalitiei pentru Siguranta Rutiera. Este un proiect de tara, in care avem, in acest moment, 26 de autoritati, institutii publice, companii private, ONG-uri, care toate au decis ca trebuie sa facem ceva impreuna pentru a schimba aceasta realitate. Trebuie sa schimbam ceva, lucrurile nu mai pot continua in aceeasi maniera si nu mai putem astepta de la altii”, a completat CIUNCAN.

Conform oficialului UNSAR, scopul Coalitiei este reducerea frecventei accidentelor rutiere, iar lista celor care vor sa se alature proiectului este deschisa. “Ii asteptam alaturi de noi pe toti cei care isi doresc sa contribuie, atat persoane fizice, cat si juridice. Avem alaturi de noi reprezentanti ai Politiei Romane, ai Guvernului sau oficiali ai Ministerului Transporturilor sau de Interne. Toti vor sa pornim proiecte de impact”.

“Saptamana viitoare vom publica Carta Alba a Sigurantei Rutiere in Romania, document in care am dat factor comun tuturor initiativelor venite din partea membrilor Coalitiei. O vom face publica si vom vedea cu exactitate ce inseamna masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru a scadea numarul accidentelor. Ce avem de facut, cine poate face, si sa ne asumam si niste termene in care trebuie sa implementam acele proiecte. Apoi, ne dorim sa existe o initiativa legislativa care sa instituie o saptamana a Sigurantei Rutiere in Romania, incepand cu anul 2024. O saptamana in care toti cei care vor sa faca ceva, sa demareze proiecte dedicate sa o faca intr-un mod organizat”, puncteaza Alexandru CIUNCAN.

„Ne-a bucurat faptul ca pe langa entitatile publice si private care fac deja parte din Coalitie, am primit deja mesaje pe site-ul pentrusigurantarutiera.ro  de la oameni obisnuiti, parinti, care vor sa isi stie copiii in siguranta in trafic. Ne-am dat seama cat de important este sa fim atenti in trafic cu totii, indiferent ca suntem soferi, biciclisti, motocilisti sau pietoni ”, a completat Claudiu SOFRON.

Conform specialistului in asigurari auto din cadrul UNSAR, in ultimii ani, mai mult de jumatate din persoanele decedate in trafic sunt pietoni, conducatori a vehiculelor pe doua roti sau biciclisti. „Nu doar cei care conduc autoturisme sau autoutilitare sunt afectati in trafic, mai mult de jumatate din persoanele decedate in trafic sunt pietoni, conducatori ai vehiculelor pe doua roti sau biciclisti. In primul rand, ar trebui sa constientizam faptul ca un accident poate avea loc oricand. 9 din 10 accidente grave produse in Romania se intampla in conditii meteo normale. Doar 8% au loc pe conditii de ploaie, de exemplu. Pe vreme rea tindem sa fim mai atenti si responsabili, sa ne folosim  toata experienta acumulata pana in acel moment.”

Mai multe informatii despre siguranta rutiera, masuri de reducere a frecventei accidentelor rutiete din tara noastra si statistici, in editia completa a emisiunii “Ora de Risc” atasata acestui articol. Asteptam comentariile voastre despre cele discutate la adresa: media@xprimm.com sau pe pagina noastra de facebook “Ora de Risc”.
                                                                                                          *************************************
"Ora de Risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Debutul ei a avut loc in urma cu aproape 15 ani, este realizata de catre echipa XPRIMM, cu ajutorul radio RFI Romania si este sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM - Asigurari & Pensii.
"Ora de Risc" este transmisa saptamanal de catre RFI Romania, marti, de la 17.30 si, in reluare,  sambata, de la 10:10 pe unde radio FM, astfel: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm.
 

Va invitam sa ne urmariti si pe www.rfi.ro, pe pagina de Facebook "Ora de Risc" sau in format podcast, aici https://podcast.rfi.ro/?s=ora+de+risc.
Pentru a vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile XPRIMM, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!