1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Zodia Asigurarilor: Slabiciunile ...

Zodia Asigurarilor: Slabiciunile sistemului de pensii de stat

Pensia de stat (Pilonul I) este, din pacate, sursa principala de venit pentru majoritatea pensionarilor din Romania. Ea este calculata tinand cont de nivelul salariului din ultimii ani de activitate, iar acordarea ei este conditionata de existenta a doi factori - un numar de ani lucrati si atingerea unei varste minime de pensionare. Asadar, cati ani ne vom mai putem baza pe o pensie de stat a carei valoare este mai mica de jumatate din ultimul salariu? Ce alte solutii avem pentru a ne asigura un viitor mai bun? O sa aflam mai multe de la invitatul ediției de astăzi, joi, 11 iulie a.c. a emisiunii “Zodia Asigurarilor”, George MOT, fondator DesprePensiiPrivate.ro si expert in pensii private. Vom putea intelege mai bine de la el intregul “peisaj” si perspectivele noastre de conectare la acest domeniu. 

Practic, este esential ca fiecare dintre noi sa contribuim luna de luna la plata pensiilor celor care s-au retras deja din activitate, pentru a ne asigura, la randul nostru, un venit numit pensie, a carui existenta este certa, dar a carui valoare nu este garantata. Acest sistem, numit Pilon I, are mai multe slabiciuni, deoarece se bazeaza pe existenta unui numar semnificativ mai mare de angajati decat de pensionari, ceea ce inseamna si ca el va fi influentat major de evolutiile demografice si economice nefavorabile.  

Sistemul de pensii de stat (Pilon I) se confrunta cu provocari care ii ameninta sustenabilitatea si adecvarea beneficiilor pe termen lung. Una dintre principalele probleme este scaderea demografica, care reduce numarul de contribuabili activi in raport cu numarul de pensionari.  

Acest dezechilibru genereaza presiuni financiare asupra bugetului de pensii de stat, conducand la deficite mari si cronice, care necesita subventii guvernamentale continue. In plus, valoarea punctului de pensie este, cel mai adesea, influentata de decizii politice mai degraba decat de consideratii economice, ceea ce poate duce la cresteri nesustenabile ale beneficiilor. 

Din fericire, incepand din 2007 au aparut solutii pentru a ne asigura ca la pensie vom avea un venit care sa fie suficient pentru a ne asigura un trai cel putin decent.  

Cat investim insa in pensiile noastre private, unde si cand este cel mai potrivit sa incepem? Ramane sa aflam raspunsurile din Editia Speciala a emisiunii “Zodia Asigurarilor” difuzata joi, 11 iulie a.c., de la George MOT, fondator DesprePensiiPrivate.ro si expert in pensii private, invitatul lui Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor. 

 Va asteptam comentariile sau intrebarile la e-mail: media@xprimm.com 

                                   ******************** 

Zodia Asigurarilor” este o emisiune pentru toti cei interesati sa se protejeze de riscurile vietii de zi cu zi, care poate fi urmarita in premiera pe postul nostru TV si pe YouTube in fiecare joi, de la 17.05

Pagina “Zodia Asigurarilor” mai poate fi gasita si pe Facebook, iar pentru a (re)vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile realizate, va invitam sa va abonati la canalul XPRIMM de pe YouTube