1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

iPensii, o platforma online de aderare la un fond de pensii facultative

iPensii Broker de Pensii Private S.R.L. a anuntat ca a obtinut autorizarea din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) in calitate de agent de marketing persoana juridica in sistemul de pensii private (Pilonul III) in septembrie 2023 si lanseaza o platforma 100% online de aderare la un fond de pensii facultative.

Conform companiei, iPensii este o platforma digitala contemporana care permite persoanelor eligibile sa devina participanti la un fond de pensii facultative (Pilonul III) printr-un proces de aderare 100% online neasistat si de asemenea faciliteaza initiativa angajatorilor de a contribui la fonduri de pensii facultative in numele angajatilor lor prin orchestrarea semnarii actelor individuale de aderare la fondul de pensii facultative ales de fiecare angajat. Platforma foloseste o componenta de pre-onboarding de tip proprietary gazduita in cloud, dezvoltata de Irian Software Development din Timisoara, integrata cu o solutie de verificare a identitatii la distanta (eKYC) si o solutie de semnatura electronica calificata (QES) ce respecta Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna si care este acreditata de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, aceste doua solutii fiind furnizate de AlfaTrust Certification din Bucuresti. 

Contributia angajatorului la un fond de pensii facultative  este deopotriva un beneficiu extrasalarial cu regim fiscal favorabil si totodata un instrument de atragere si retentie a talentelor. Aderarea la un fond de pensii facultative este o optiune individuala.

Compania iPensii a fost lansata in iunie 2023 de mai multi antreprenori timisoreni pasionati de finante personale si solutii digitale, cu peste 20 ani de experienta in banking, consultanta de afaceri, telecom si avocatura. Echipa de fondatori crede ca procesul de vanzare in industria pensiilor private este depasit si nu ofera o buna experienta participantilor. In noiembrie 2023 am atras o investitie pre-seed din partea unui angel investor care ne impartaseste viziunea. Lipsea din piata pensiilor private un flux de onboarding 100% online la fondurile de pensii facultative deschis tuturor persoanelor eligibile, continut de calitate si o abordare centrata catre client iar aceste neajunsuri i-au descurajat pe multi sa economiseasca pentru pensie. Lumea muncii se schimba rapid, iar industria pensiilor ramane din ce in ce mai mult in urma. Rezultatul este ca trecem printr-o criza tacuta a economiilor pentru pensii. Tocmai de aceea am ales acoperim aceste neajunsuri si sa colaboram in dezvoltarea platformei cu parteneri de incredere din industria pensiilor private asa cum este ALLIANZ-TIRIAC PENSII PRIVATE. 

Corneliu Perianu, co-fondator si CEO al iPensii si-a inceput cariera in banking acum peste 21 ani si a activat in banci precum Credit Europe Bank, First Bank, Anglo-Romanian Bank si Vista Bank. Mereu a fost pasionat de teza democratizarii accesului la instrumente de economisire si investitii pentru clientii mass-affluent, de solutii digitale disruptive si de cresterea incluziunii financiare pentru asigurarea bunastarii pe termen lung.

iPensii se adreseaza romanilor care isi doresc un proces de aderare 100% online, neasistat, facil si intuitiv, disponibil 24/7, la fonduri de pensii facultative cu bune performante si foarte bine reglementate in scopul asigurarii unui venit suplimentar la pensie. Persoanele eligibile sa adere la un fond de pensii facultative sunt angajatii, functionarii publici, persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta, persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, membrii unei societati cooperative si orice alte persoane care realizeaza venituri din activitapti profesionale sau agricole. Nici o persoana care doreste sa devina participant la un fond de pensii facultative nu poate fi supusa unui tratament discriminatoriu si niciunei persoane nu i se poate refuza calitatea de participant, daca aceasta este eligibila conform legii.

”Am infiintat iPensii pentru a adresa aceasta criza a pensiilor si pentru a convinge mai multi oameni sa economiseasca mai mult pentru pensie, facand economisirea pentru pensie usoara, accesibila si captivanta si suntem dedicati cu pasiune acestor obiective”, au transmis oficialii companiei.

In Romania mai putin de 7% din numarul total de angajati contribuie in mod regulat la un fond de pensii facultative iar contributia medie este de doar putin peste 2% din venitul mediu brut pe economie. Aceste cifre plaseaza piata de pensii facultative din Romania mult sub nivelul din tarile din Europa Centrala si de Est. Totodata situatia demografica din Romania prezinta o particularitate suplimentara fata de cea din alte state europene, cu existenta unui contingent mare din populatie care urmeaza sa implineasca varsta legala de pensionare incepand cu anul 2030, ceea ce va pune o presiune suplimentara asupra pensiilor publice. La aceasta provocare se adauga deficitul structural al bugetului asigurarilor sociale de stat, cresterea sperantei de viata, redefinirea continua a asteptarilor viitorilor pensionari cu privire la stilul de viata, diversele amanari sau ajustari ale contributiilor participantilor la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) precum si dimensiunea insuficienta si alocarea ineficienta a activelor financiare ale populatiei cu scopul asigurarii premiselor pentru mentinerea unei rate de inlocuire adecvate a castigului salarial cu veniturile din pensie dupa retragerea din activitatea profesionala.

Scopul iPensii a fost acela de a oferi persoanelor eligibile acces facil la fondurile de pensii facultative, intr-o maniera digitala, prietenoasa cu mediul si totodata scalabila, avand ca obiectiv asigurarea unei experiente de calitate utilizatorului. Platforma asigura informarea persoanelor eligibile cu privire la conditiile schemei de pensii facultative, drepturile si obligatiile partilor implicate, precum si cu privire la natura riscurilor asociate schemei de pensii facultative. In procesul de aderare prospectul simplificat al schemei de pensii facultative si, la cerere prospectul detaliat, sunt puse la dispozitia persoanelor eligibile, in mod gratuit pe suport durabil, iar platforma asigura informarea acestora cu privire la modalitatea de aderare la un fond de pensii facultative si faciliteaza obtinerea acordului de aderare la fondul de pensii facultative ales, prin semnarea actului individual de aderare prin utilizarea semnaturii electronice calificate furnizata de platforma in urma procesului de identificare la distanta a persoanei eligibile. 

In prezent iPensii desfasoara activitatea de marketing pentru fondurile de pensii facultative administrate de ALLIANZ-TIRIAC PENSII PRIVATE. Randamentul cumulat al fondurilor de pensii facultative AZT MODERATO si AZT VIVACE administrate de ALLIANZ-TIRIAC PENSII PRIVATE Societate de administrare a fondurilor de pensii private S.A. in ultimii 15 ani (perioada 03.01.2009-29.12.2023) a fost de 165,93% si respectiv de 183,03%, in timp ce rata cumulata a inflatiei in aceeasi perioada a fost de 81,38%. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare. Fondul de Pensii Facultative AZT MODERATO si Fondul de Pensii Facultative AZT VIVACE sunt administrate de ALLIANZ-TIRIAC PENSII PRIVATE Societate de administrare a fondurilor de pensii private S.A.

O serie de modificari legislative de data relativ recenta au adus mai multe noutati cu privire la pensiile facultative. Este vorba despre eliminarea comisioanelor suportate din contributiile participantului incepand din decembrie 2022, modificarea regimului fiscal in faza de plata (pay-out), astfel din ianuarie 2024 este supusa impozitarii doar diferenta dintre activul personal net si suma contributiilor, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2.000 lei, indiferent de modalitatea de plata - plata unica sau plati esalonate si respectiv modificarea regimului juridic al activului personal net, astfel ca dreptul participantilor si al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.