1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

tbi bank, crestere de 50% a activelor totale in primele 9 luni din 2023 si un profit net de 27,2 mil. euro

In trimestrul al treilea din 2023, tbi bank a mentinut o pozitie solida in ceea ce priveste lichiditatea si capitalul si a investit pentru viitor, avand in acelasi timp rezultate notabile in ceea ce priveste portofoliul de depozite. Potrivit rezultatelor financiare consolidate neauditatet, bi bank a inregistrat, in perioada mentionata, un profit net de 27,2 milioane de euro, . In acelasi timp, tbi si-a extins reteaua cu noi parteneri comerciali, inclusiv din noi domenii, iar in prezent este prezenta in peste 22.200 de magazine ale comerciantilor parteneri din principalele sale piete - Romania, Bulgaria si Grecia. 

Potrivit comunicatului de presa transmis, aceasta evolutie a ajutat banca sa devina unul dintre liderii in ceea ce priveste optiunile de finantare in cele trei tari. In plus, performante puternice pot fi observate in toate liniile de business.
 

Pana la finalul lunii septembrie 2023, tbi bank a gestionat 1,7 milioane de cereri de imprumut in Romania, Grecia si Bulgaria, de doua ori mai multe decat in aceeasi perioada din 2022. In plus, 70% din cererile de finantare au fost depuse prin canale digitale de tip self-service (fata de 48% in aceeasi perioada din 2022) si, astfel, au avut o contributie importanta la evolutia rezultatelor financiare. La finalul lui T3 2023, banca a acordat aproape 500.000 de imprumuturi in valoare de 672 de milioane de euro - cu 28% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2022.
 

tbi a raportat o crestere de aproape 50% a activelor totale pana la sfarsitul lunii septembrie 2023, ajungand la 1,35 miliarde de euro (de la 910 milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie 2022). Portofoliul de credite a crescut pana la 979 milioane euro la sfarsitul lunii septembrie 2023 (crestere de 36% fata de T1-T3 2022). Pe baza acestor rezultate, veniturile tbi bank au crescut cu 30%, pana la 150 de milioane de euro, in principal datorita cresterii cu 30% a dobanzilor nete si fiind sustinute de un avans de 26% a veniturilor nete din taxe si comisioane. Acest lucru a permis ca profitul operational la noua luni sa ajunga la 104 milioane euro.
 

Portofoliul de depozite al tbi bank a atins pragul de 1 miliard de euro la sfarsitul lunii septembrie - depasind performanta pietei si demonstrand o crestere solida de 54% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Principalul motor al cresterii a fost portofoliul de depozite la termen, din retail, unde cresterea a fost si mai mare, de 66% fata de T1-T3 2022.

Cresterea cheltuielilor generale ale bancii cu 28%, pana la 72 de milioane de euro, a fost determinata in principal de cresterea accelerata a portofoliului de credite si de investitiile in noi linii de afaceri - cum ar fi cardurile neon - si piete, cum ar fi extinderea in Grecia.

La sfarsitul trimestrului al treilea din 2023, banca avea o pozitie puternica si robusta atat din punct de vedere al lichiditatilor, cat si al capitalului. Pe baza consolidata, rata de acoperire a lichiditatii (LCR) a fost de 604% (semnificativ peste nivelul minim de reglementare din T2 2023 existent la nivelul UE si peste nivelul LCR mediu al sectorului bancar de 158%), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 21,1%. Totodata, exista o disciplina tot mai buna in ceea ce priveste gestionarea costurilor (48,5% raportul costuri/venituri) care, impreuna cu o rentabilitatea portofoliului de credite de 21,6%, a sustinut o evolutie a rentabilitatii capitalului propriu pana la 20%.

„Suntem mereu pregatiti sa rezolvam problemele clientilor in fiecare zi. In acest fel, ne mentinem pozitia financiara solida, avand in acelasi timp un management prudent al riscurilor. In al treilea trimestru al anului 2023, echipa noastra a lucrat non-stop pentru a oferi solutii de cea mai buna calitate pentru clientii nostri din Romania, Grecia si Bulgaria. Ne imbunatatim in mod constant oferta de produse, ne extindem reteaua de comercianti si privim cu incredere spre anul care urmeaza”, spune Petr Baron, CEO, tbi Financial Services.

Despre tbi bank
tbi bank este o banca de tip ”challenger” din Europa de Sud-Est si lider regional in domeniul solutiilor de plata alternative, care a construit un ecosistem prin imbinarea instrumentelor de finantare cu shopping-ul pentru a raspunde nevoilor clientilor. Se concentreaza pe sprijinirea comerciantilor pentru a-si dezvolta afacerile, precum si pe oferirea de produse si servicii financiare consumatorilor, care sa le faca viata mai usoara. In prezent, opereaza in Romania, Bulgaria, Grecia, Germania si Lituania. Prin diverse canale digitale si parteneriate de incredere cu aproape 20.000 de comercianti, tbi are un portofoliu de 2 milioane de clienti si a acordat aproape 550.000 de credite in 2022. Modelul sau de afaceri si abordarea axata pe client au dus la transformarea sa intr-una dintre cele mai profitabile si eficiente banci din regiune.