Aproape 459.000 de romani au accesat, in anul 2024, aplicatia „Afla la ce fond de pensii esti!“, disponibila pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), si au identificat fondul de pensii Pilon II la care sunt participanti, numar in crestere cu peste 14,5% fata de cel consemnat in anul precedent.
Luand in calcul si persoanele care au accesat aplicatia, dar nu au fost identificate in registrul participantilor cu conturi de pensii administrate privat (circa 113.600), rezulta ca numarul total al celor care au utilizat anul trecut aplicatia „Afla la ce fond de pensii esti!“ depaseste 572.000 de persoane.
In cei peste opt ani de utilizare (2016 – 2024), aproape 1,65 milioane de persoane au accesat aceasta aplicatie, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat - Pilonul II o solutie digitalizata, transparenta, sigura din punct de vedere al prelucrarii datelor cu caracter personal, rapida si extrem de simplu de utilizat chiar si de catre cei care au minime cunostinte in utilizarea internetului.
Numarul utilizatorilor care au accesat „Afla la ce fond de pensii esti!” a crescut exponential in ultimii ani, mai ales de cand a fost introdusa posibilitatea de a afla instantaneu fondul de pensii la care esti participant, prin simpla introducere a numelui, a prenumelui si a Codului Numeric Personal. Astfel, daca in 2020, aproape 60.000 de romani au utilizat aplicatia, numarul acestora a crescut la peste 200.000 de consumatori unici in 2022, la aproximativ 491.000 in 2023, respectiv peste 572.000 in 2024.
In functie de regiunile de dezvoltare ale Romaniei, s-a constatat faptul ca Regiunea Sud a consemnat cel mai mare numar al solicitarilor unice inregistrate in aplicatia „Afla la ce fond de pensii esti!” (17,52% din totalul solicitarilor unice inregistrate in 2024), in timp ce Regiunea Vest se afla la polul opus, cu 8,4%.
ASF precizeaza ca va continua in mod accelerat procesul de digitalizare a activitatii sale, pentru a veni cu si mai multe solutii in sprijinul consumatorilor de servicii financiare non-bancare, dar si in cel al entitatilor supravegheate.
Pensia privata obligatorie (Pilonul II) este complementara pensiei de la stat, este colectata intr-un fond administrat privat, iar banii sunt investiti in diverse instrumente financiare pentru a genera randamente, suma acumulata urmand sa fie utilizata cand se atinge varsta pensionarii. Incepand cu 1 ianuarie 2024, cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%.
Sistemul fondurilor de pensii administrate privat a inregistrat in 2024 o evolutie foarte buna, marcand noi maxime istorice atat in ceea ce priveste valoarea activelor, cat si numarul de participanti. Astfel, valoarea totala a activelor cumulate de fondurile de pensii Pilonul II a depasit pragul de 150 de miliarde de lei la finalul anului 2024, in crestere cu 19% fata de nivelul consemnat la sfarsitul anului precedent.
Totodata, numarul de participanti ai Pilonului II a crescut cu 137.000 de persoane in 2024, pana la aproape 8,29 milioane, nivel-record de la lansarea sistemului in 2008. Rata medie ponderata de rentabilitate a fondurilor Pilonul II a fost de 6,2% in decembrie 2024.
Aplicatia „Afla la ce fond de pensii esti!” poate fi accesata aici.