1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Adrian MARIN: Schimbarile legislative au consolidat piata din punctul de vedere al protectiei consumatorului

Din punct de vedere legislativ, 2018 a fost un an plin de provocari pentru industria asigurarilor, prin prisma adaptarii la schimbarile generate de IDD si GDPR, a declarat, pentru publicatiile XPRIMM, Adrian MARIN, Presedintele UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

"Cred ca asiguratorii au depus eforturi sustinute in fata acestor provocari, in prim plan fiind intotdeauna protectia consumatorilor finali de produse de asigurare si oferirea de servicii mai bune tuturor clientilor nostri", a spus Adrian MARIN

"Aceste schimbari legislative au consolidat piata din punctul de vedere al protectiei consumatorului, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun. Desigur, impactul asupra zonei operationale a fost semnificativ, iar adaptarea va continua si in 2019 - cand, de altfel, vom putea trage si primele concluzii concrete in aceasta directie", a adaugat el.

Intrebat ce segmente de asigurari ar putea fi "vedetele pietei" in acest an, Presedintele UNSAR a spus: "In primul rand, ne asteptam sa vedem in continuare o evolutie rapida a asigurarilor de sanatate. Conform unui studiu realizat anul trecut de GfK la solicitarea UNSAR, 97% dintre beneficiarii asigurarilor private de sanatate sunt multumiti atat de modul in care polita le raspunde nevoilor, cat si de raportul dintre asteptarile lor si nivelul de acoperire a acestora. Printre avantajele asigurarii private de sanatate identificate de respondentii studiului mentionat se numara protectia familiei in fata unor cheltuieli neprevazute si acoperirea unei game largi de servicii si furnizori de servicii medicale".

Asigurarile de sanatate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise in valoare de peste 335 milioane de lei (71,83 mil. EUR), nivel dublu comparativ cu anul 2016 si in crestere cu aproximativ 60% fata de anul 2017.

"Un alt segment care ar putea cunoaste o revitalizare in acest an este cel al asigurarilor agricole - in principal datorita recentei lansari a Submasurii 17.1 "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor" de catre autoritati, ceea ce permite acordarea de subventii fermierilor la plata primelor de asigurare, in anumite conditii. Ne asteptam, asadar, la o crestere si pe acest segment de piata", a spus Adrian MARIN.

Conform acestuia, si asigurarile auto vor continua sa creasca in 2019, reprezentand baza pietei de asigurari. "De asemenea, consideram un potential asigurativ insemnat venind si din asigurarea investitiilor ce pot veni din fondurile europene, in special cele legate de infrastructura", a mai adaugat Presedintele UNSAR.

Mai multe declaratii de-ale lui Adrian MARIN, dar si ale altor specialisti din piata, cititi in numarul special al Revistei PRIMM Asigurai & Pensii din luna mai 2019 si pe primm.ro.