1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Afacerile VIG au crescut pe toate pietele prezente: Prime cumulate de 7,3 mld. euro in S1 2023

In prima jumatate a anului 2023, VIG - Vienna Insurance Group a obtinut prime brute in valoare de 7,306 miliarde de euro. Aceasta reprezinta o crestere substantiala, cu 10,8%, fata de nivelul din anul anterior (de 6,595 miliarde de euro). Toate pietele cuprinse in raportarile VIG au consemnat cresteri ale primelor in raport cu prima jumatate a anului trecut. Polonia, regiunea CEE Extinsa si segmentul Piete Speciale au evoluat bine cu precadere. 

Conform comunicatului grupului, VIG raporteaza rezultate solide pentru prima jumatate a anului 2023, calculate in premiera in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS 9 Instrumente Financiare si IFRS 17 Contracte de Asigurare.

In acelasi timp, profitul inainte de impozitare a crescut semnificativ in prima jumatate a lui 2023, cu 118,4%, pana la 462,9 milioane de euro (212,0 milioane de euro in prima jumatate a lui 2022). 

Rezultatul de anul trecut a fost puternic afectat de evolutia ratelor de dobanda din perioada raportata si de masurile in valoare de 126,1 milioane de euro luate pe fondul expunerii pe bonduri guvernamentale si corporative din Rusia. Prin contrast, un profit de 20,3 milioane de euro a fost generat in prima jumatate a anului 2023 de vanzarea bondurilor guvernamentale si corporative din Rusia. 

Conform IFRS 17, Vienna Insurance Group aplica in primul rand abordarea taxei variabile (VFA) pe segmentele de asigurari de viata si de sanatate pe termen lung. Aceasta reprezinta aproximativ 75% din rezervele tehnice. Datorita cresterii semnificative a curbei randamentelor anul trecut, contributia acestor segmente in prima jumatate a anului 2022 a fost semnificativ mai mica. 

“In ciuda contextului marcat de provocari in plina derulare precum razboiul din Ucraina, inflatia ridicata si incertitudinea privind perspectivele economice, evolutia VIG din prima jumatate a anului a fost foarte buna. Capitalizarea puternica si modelul de business axat pe specificul regional – ce ne-a permis sa intervenim rapid si cu masuri adecvate atunci cand a fost nevoie – au ramas principalii factori pe care se bazeaza succesul nostru continuu in aceste vremuri foarte dificile”, a spus Hartwig Löger, Director General si CEO al Vienna Insurance Group. 

Pentru perioada ce urmeaza si intregul an 2023, VIG anticipeaza un mediu macroeconomic fragil si volatilitate la nivelul pietelor de capital. „Numarul mare de incertitudini ne limiteaza capacitatea de a anticipa evolutia afacerii in a doua jumatate a anului 2023. Rezultatele vor fi probabil diminuate in raport cu estimarile, din cauza evenimentelor meteorologice severe din aceasta vara si probabilitatii producerii altor fenomene meteo extreme. Ne asteptam la un profit inainte de impozitare cuprins intre 700 de milioane de euro si 750 de milioane de euro, la nivel de grup, pentru intregul an 2023”, a spus Hartwig Löger. 

Toate rezultatele raportate conform IFRS se refera la standardele de contabilitate IFRS 9 si IFRS 17, aplicate in premiera. Datele privind anul 2022 au fost ajustate pe baza acestor standarde si nu mai pot fi comparate cu rezultatele publicate anterior pentru exercitiul financiar 2022. 

Rata combinata neta pentru primele sase luni din 2023 a fost de 94,0% (90,6% in prima jumatate a anului 2022). Evolutia se datoreaza in special fluctuatiei mai pronuntate a daunelor pe segmentul datoriei pentru cheltuielile cu daunele (LIC). 

Odata cu aplicarea IFRS 17, metoda de calcul a ratei combinate s-a schimbat. In prezent, aceasta se calculeaza pe baza diferentei dintre cheltuielile cu serviciile de asigurare aferente contractelor emise si cheltuielile cu serviciile de asigurare aferente contractelor de reasigurare detinute, impartita la diferenta dintre veniturile din asigurari aferente contractelor emise si veniturile din asigurari aferente contractelor de reasigurare detinute pe segmentul asigurarilor de proprietati si raspunderi. 

Conform IFRS 17, veniturile din asigurari includ cuantumul pe care o companie de asigurari il primeste sau estimeaza ca il va primi pentru asumarea riscurilor de asigurare sau pentru serviciile legate de asigurari intr-o anumita perioada. Acest cuantum s-a ridicat la 5,380 miliarde de euro in primele sase luni ale anului 2023 (4,733 miliarde de euro in prima jumatate din 2022), ceea ce indica o crestere cu 13,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 

Cresterea rezulta in principal din evolutia accelerata a primelor brute subscrise in abordarea bazata pe alocarea primelor (PAA), ce are un efect direct asupra veniturilor din asigurari si din cresterea contributiei marjei de servicii contractuale (CSM) in modelul general de masurare (GMM) si in abordarea taxei variabile (VFA). 

Marja de servicii contractuale reprezinta profitul nerealizat inclus initial in contractul de asigurare si este raportata separat, ca o componenta a provizioanelor tehnice. La data de 30 iunie 2023, acest indicator se situa la 5,935 miliarde de euro (5,838 miliarde de euro la 31 decembrie 2022). 

Rentabilitatea capitalului propriu la nivel operational indica profitabilitatea grupului prin masurarea profitului operational in raport cu capitalul angajat. Acest raport este calculat prin impartirea profitului operational al Grupului la media capitalurilor proprii ale actionarilor. Ca baza de calcul se utilizeaza capitalurile proprii ajustate cu castigurile nerealizate si pierderile recunoscute direct in capitalurile proprii. Grupul a generat o rentabilitate anualizata a capitalului de 15,8%, pe baza rezultatelor de la jumatatea lui 2023 (10,9% la sfarsitul anului 2022). 

La 30 iunie 2023, portofoliul total de investitii de capital a fost de 41,7 miliarde de euro. Cresterea fata de nivelul de 41,1 miliarde de euro de la sfarsitul anului 2022 se datoreaza in special cresterii valorii de piata a acelor investitii care sunt masurate la valoarea justa. 

Perspective pentru 2023 

Luand in calcul consideratiile de mai sus si posibila crestere semnificativa a ratei dobanzii si a volatilitatii pietei, si avand in vedere predominanta fenomenelor meteo extreme, VIG se asteapta ca in anul 2023 profitul inainte de impozitare al Grupului sa se situeze in intervalul 700-750 milioane de euro, conform IFRS 17/9. 

Primele situatii financiare intocmite in conformitate cu IFRS 17/9 pentru prima jumatate a anului 2023 releva cresterea volatilitatii rezultatelor preconizate ca urmare a schimbarii survenite la nivelul ratelor dobanzii. Prin urmare, VIG revizuieste in prezent obiectivele pentru indicatorii de performanta financiara si politica de dividende in conformitate cu noile standarde de contabilitate.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurari in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurari si fonduri de pensii din 30 de tari fac parte din acest grup cu traditie indelungata, branduri puternice si o relatie apropiata cu clientii. Circa 29.000 de angajati ai VIG raspund nevoilor de zi cu zi ale celor aproximativ 28 de milioane de clienti. Actiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 si la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiaza de rating A+ cu perspectiva stabila din partea reputatei agentii internationale de rating Standard & Poor’s. VIG colaboreaza indeaproape cu Erste Group, cea mai mare banca de retail din Europa Centrala si de Est.

Disclaimer: Acest comunicat de presa contine declaratii incluzand previziuni referitoare la evolutiile viitoare ale Vienna Insurance Group (VIG). Aceste declaratii se bazeaza pe ipotezele actuale si prognozele conducerii. Schimbarile privind evolutia economica generala, conditiile viitoare de piata, pietele de capital si alte circumstante pot conduce la evenimente sau rezultate efective semnificativ diferite fata de aceste previziuni. VIENNA INSURANCE GROUP AG Wiener Versicherung Gruppe nu isi asuma nicio obligatie de a actualiza aceste previziuni sau de a le modifica pe baza evenimentelor si evolutiilor viitoare.