1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Bogdan ANDRIESCU, Presedinte, UNSICAR


Cum reactioneaza Uniunea Brokerilor din Romania la modificarile propuse recent de ASF privind piata RCA? Intr-un interviu acordat publicatiilor XPRIMM, Bogdan ANDRIESCU, Presedinte, UNSICAR, vorbeste despre efectele pe care le va avea asupra pietei limitarea comisionului de intermediere a RCA-ului la 10%, dar si evidentierea acestor comisioane pe politele de asigurare sau transferul incasarilor din polite catre companiile de asigurare in termen de 24 de ore.

Cea mai importanta clasa de asigurari aduce si cele mai multe probleme pietei asigurarilor, iar situatia se propaga de la an la an, clientii tot mai nemultumiti si asiguratori sufocati de plata daunelor insotite de mii de reclamatii.

Asadar, Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor a decis sa faca ordine in piata si, la finele lunii iulie, a publicat pe site-ul propriu o propunere de modificare a normei ce reglementeaza piata RCA.
Efectul: o serie dintre prevederi, deloc noi si care au mai fost testate in peisajul pietei autohtone au starnit nemultumirea brokerilor de asigurare: limitarea comisioanelor incasate de intermediari la 10%, evidentierea acestor comisioane in valoare procentuala, dar si ca suma absoluta pe politele de asigurare sau transferul incasarilor din polite catre companiile de asigurare in termen de 24 de ore.

Din pacate, nota de fundamentare si expunerea de motive care au condus la aceste propuneri sunt considerate documente interne asadar nu sunt publicate pe site-ul ASF. In asteptarea lor, va propunem opinia celei mai autorizate voci a brokerilor de asigurare, Presedintele UNSICAR, Bogdan ANDRIESCU.

"Testul de stress pentru brokeri!"

Domeniul asigurarilor este unul complex si, din punctul meu de vedere, este dificil sa aplici acelasi calcul matematic pentru toate companiile din piata, fara a tine cont de dimensiunea acestora sau de segmentul pe care activeaza - retail sau corporate, considera Presedintele UNSICAR la inceputul discutiei noastre.

Ii spunem in discutia pe care o purtam ca este unul dintre cele mai firesti interviuri pe care il publicam in paginile revistei noastre. Un interviu realizat dintr-o suflare pe o tema care ar putea taia rasuflarea multor brokeri de asigurare.

Aceasta este si principala temere a lui ANDRIESCU...dar nu doar atat!...

Bogdan ANDRIESCU: Daca ai un pacient bolnav de inima si il tratezi de ficat, nu te poti astepta sa se faca bine!
Problemele pietei RCA sunt generate de calitatea serviciilor oferite de asiguratori in zona de solutionare a daunelor. In opinia mea, modul in care se instrumenteaza si se lichideaza daunele reprezinta calcaiul lui Ahile in piata de asigurari. Recent, UNSICAR a retrimis catre ASF o propunere, pe care o avem creionata de ani de zile si care si-a dovedit eficacitatea in multe tari, si anume eliminarea limitarii asiguratorilor de a folosi doar angajatii proprii in rezolvarea daunelor.

XPRIMM: Cum s-a ajuns aici?
B.A.:
Scopul declarat al ASF este de a obliga asiguratorii sa isi reduca cheltuielile de distributie si de administrare pe segmentul RCA. Masura propusa, de plafonare a comisionului la 10%, la o prima vedere, pare ca rezolva problema asiguratorilor, care vor dispune astfel de mai multi bani pentru plata daunelor.

XPRIMM: Distributie prin brokeri sau prin reteau a asiguratorilor? Ce e mai avantajos?
B.A.:
Potrivit estimarilor, costurile de distributie prin intermediul brokerilor sunt evident mai rentabile fata de vanzarea prin structurile asiguratorilor. De altfel, piata a dovedit deja acest lucru. Multe companii au renuntat la o buna parte a structurii de vanzari pentru a distribui prin brokeri. Daca ar fi fost mai ieftin sa vanda prin structurile proprii, am fi asistat la o crestere a vanzarilor directe ale asiguratorilor, iar intermedierea prin brokeri s-ar fi situat la un nivel destul de redus. Cifrele ne arata ca lucrurile nu stau deloc asa, ba dimpotriva! Piata a reglat aceasta situatie in mod natural.

Comisionul nu este impus de brokeri! Este rezultatul unei negocieri intre intermediar si asigurator. Acesta din urma plateste pentru a vinde cat mai mult, tinand cont si de rentabilitate. De fapt, comisionul trebuie sa motiveze brokerul sa vanda mult si, totodata, sa-i pastreze asiugratorului profitablitatea.

In prezent, nivelul mediu al comisionului in piata RCA este de 18-19% si este stabilit prin negociere intre cele doua parti.
O buna distributie a produsului asigura dispersia riscului si, implicit, creste sansele ca profitabilitatea pe linia de business respectiva sa fie mai buna.

In opinia mea, cheltuielile de distributie nu sunt un element care influenteaza negativ rentabilitatea asigurarilor RCA! In ultimii ani, am asistat la o crestere semnificativa a ratei daunei, in mod special pentru vatamari corporale si daune morale, in timp ce tarifele politelor au intrat pe o tendinta puternica de scadere.

UNSICAR a organizat o serie de evenimente pe acest subiect, incercand sa aduca la aceeasi masa piata de asigurari si reprezentantii Justitiei, pentru a identifica impreuna un mod corect de calcul pentru vatamarile corporale si daunele morale, dupa modele care se aplica deja cu succes in alte state.

XPRIMM: In 2008 comisioanele erau limitate la 15%. E 2014 un deja vu?
B.A.:
In nici o tara europeana comisionul de intermediere nu este plafonat la un anumit nivel, fie ca vorbim despre asigurari facultative sau obligatorii. Masura adoptata de fost CSA, in 2008, si-a demonstrat singura ineficienta, astfel ca, dupa doar un an de zile, autoritatea a abrogat prevederile cu privire la plafonarea comisionului la 15%.
Constat insa ca, astazi la fel ca si in 2008, ne indepartam de la esenta problemei - nivelul primelor de asigurare, care nu acopera riscurile asumate de asiguratori si, prin urmare, sunt insuficiente pentru plata despagubirilor!

UNSICAR inaintase catre CSA o propunere de norma agreata si de companiile de asigurari. Esenta modificarii era legata de calculul tarifelor, care trebuia sa acopere obligatiile asumate de asiguratori prin politele de asigurare RCA. Daca acest lucru s-ar fi respectat si ar fi fost mai presus decat numarul de polite vandute... nu s-ar fi ajuns la problemele de azi!

Din toate aceste masuri nimeni nu are de castigat! Toata lumea pierde!
In actualul context al pietei, masurile propuse de ASF vor avea impact direct asupra consumatorilor, asupra pietei de brokeraj si a celei de RCA, dar si asupra pietei de asigurari, in general. Se va crea un efect de bumerang - piata de brokeraj se va restrange in mod dramatic, pentru ca foarte multe companii cu activitate pe zona de retail fie vor iesi din piata, fie isi vor reduce activitatea; numarul de polite RCA va scadea semnificativ, intrucat clientii din mediul rural si orasele cu sub 100.000 de locuitori nu vor mai avea acces la servicii de brokeraj - stim cu totii ca in aceste localitati prezenta asiguratorilor este nesemnificativa; scaderea gradului de cuprindere in asigurarea RCA va pune Romania sub riscul sanctiunilor europene si al excluderii din Sistemul Carte Verde; brokerii vor fi indepartati de clienti, ceea ce va conduce la o scadere a primelor intermediate si pe alte linii de asigurare.

XPRIMM: Dar inscrierea comisionului pe polita ce efecte va avea?
B.A.:
Inscrierea comisionului pe polita RCA incalca prevederile IMD
Afisarea pe polita RCA a comisionului de intermediere va deturna atentia clientului de la aspectele esentiale - serviciul de consultanta acordat de broker, conditiile contractuale, in special cele legate de riscuri si excluderi.
Inscrierea pe polite a valorii de remunerare a intermediarilor a fost respinsa, la nivel european, pentru asigurarile generale. Descrierea detaliata a valorilor de remunerare a fost respinsa in mare parte intrucat studiile de impact au aratat ca acest tip de date este de prisos si confuz pentru clienti.

Mentionarea comisionului de intermediere pe polita, in absenta unei mentiuni echivalente a cheltuielilor de distributie directa realizate de catre asiguratori, va institui un tratament discriminatoriu, defavorabil brokerilor.
La RCA este vorba si de consultanta nu doar de vanzare! Iar consultanta este acoperita de comision. Parte din comisionul de intermediere contribuie la organizarea retelei de distibutie a brokerilor, care presupune foarte multe costuri, cum ar fi: chirii si logistica pentru punctele de lucru (utilitati, echipamente, licente, consumabile), pregatirea tehnica si de vanzari a personalului, pregatirea profesionala, sisteme informatice specializate de ofertare si emitere, cheltuieli cu personalul de coordonare a vanzarilor, cheltuieli de procesare a documentelor de asigurare si a decontarilor cu asiguratorii, cheltuieli cu departamenetele financiar-contabile si de control intern, costurile cu asigurarile proprii, inclusiv asigurarea de raspundere profesionala etc.

XPRIMM: Daca aceste masuri ar fi implementate, care ar fi efectele?
B.A.:
Brokerii vor disparea de pe harta asigurarilor! Clientul are nevoie de consultanta.
Gradul de intermediere a crescut de la an la an, tocmai pentru ca asiguratii au inteles ca e mai bine, mai eficient si mai sanatos ca brokerul sa cumpere pentru ei polita de asigurare, astfel incat sa beneficieze si de consultanta. A fost o crestere naturala!

Rezultatele arata ca brokerii au fost mai eficienti in organizarea retelelor decat asiguratorii, intrucat sunt mult mai flexibili si se adapteaza rapid in comparatie cu rigiditatea companiilor mari. S-a dovedit ca brokerii se pot adapta mai repede situatiilor noi din piata.
Sa presupunem ca un asigurator plateste acum 15% comision de distributie, iar dupa aplicarea normei, acesta va fi plafonat la 10%. Vor exista brokeri care nu vor putea suporta costurile distributiei in noile conditii si vor iesi din piata. Astfel, asiguratorii vor fi nevoiti sa isi dezvolte reteaua proprie si, implicit, costurile de distributie directa vor creste semnificativ.

In plus, nu se va rezolva problema platii daunelor, care are alte cauze, si nici tarifele nu vor creste! Sa ne amintim ce s-a intamplat cu tarifele la RCA atunci cand TVA a urcat de la 19 la 24%. Cu toate ca majorarea TVA s-a tradus printr-o crestere cu 5 puncte procentuale pentru costurile cu daunele ale asiguratorilor, tarifele de prima nu s-au modificat!
Piata de brokeraj se va reduce dramatic, iar asiguratorii vor fi nevoiti sa plateasca dublu pentru distributia proprie!

Inscrierea pe polite a comisionului de intermediere va determina clientul sa mearga la asigurator care, neavand o retea de vanzare pusa la punct, nu va putea sa ofere servicii de vanzare. Omul de la tara nu va strabate 50 km pana la prima sucursala a unui asigurator doar sa-si incheie un RCA.

In acest context, pana isi vor pune la punct asiguratorii retelele proprii vom asista la scaderea gradului de cuprindere in asigurare. Consecintele in acest caz sunt grave, asa cum am aratat deja mai sus, si ar putea conduce la eliminarea Romaniei din sistemul Carte Verde. La acest risc, se adauga si eventuale accidente produse de soferi neasigurati care vor fi nevoiti sa plateasca singuri pagubele. Impactul social in acest caz ar putea fi deosebit de grav!
Intre timp, asiguratorii isi vor reconstrui retelele de vanzare, dar cu costuri ridicate. Acest lucru va determina o majorare a primelor cu mult mai mare decat cea conform calculului actuarial, pentru evitarea problemelor la plata daunelor.

XPRIMM: Poate fi plafonarea procentuala o problema in conditiile in care tarifele pentru RCA sunt oricum in crestere, iar, in final, 10% dintr-o prima de valoare mai mare ar insemna, totusi macar la fel sau, poate, mai multi bani pentru brokeri?
B.A.:
Piata are capacitatea sa se regleze singura si asa se va intampla si in aceasta situatie. Comisionul are legatura si cu o suma fixa sub care asiguratorul sau brokerul pot considera ca sunt sau nu in pierdere. Aici va pot da exemplul asigurarii obligatorii a locuintlor. In acest caz comisionul este de 10% din prima de asigurare, ceea ce inseamna 1 sau 2 euro care sunt impartiti cu asiguratorul. Iata si motivul pentru care gradul de cuprindere e de doar 18% dupa 5 ani. Nimeni nu este interesat sa vanda aceste asigurari obligatorii.
Plafonarea comisionului va conduce la nefunctionarea unor retele intregi, unii vor intra in faliment pentru ca nu vor mai putea sustine costurile de distributie. Din calculele UNSICAR, masurile propuse de ASF, daca vor fi adoptate in forma lansata spre dezbatere publica vor duce la inchiderea multor companii de brokeraj. Aproximativ 25.000 de oameni - angajati sau colaboratori ai brokerilor - vor ramane fara sursa de venituri!

XPRIMM: Se va aplica sau nu masura plafonarii comisioanelor?
B.A.:
Consider ca aceasta propunere nu se va aplica, intrucat va crea prejudicii foarte mari pietei de brokerj. Cred totusi ca reprezentantii ASF inteleg riscurile la care expun intreaga piata de asigurari prin introducerea unor astfel de modificari.

XPRIMM: Ce va face UNSICAR in perioada urmatoare?
B.A.:
UNSICAR nu va accepta si va face toate demersurile necesare pentru ca reglementarile pietei locale de asigurari sa fie aliniate la cele europene si sa nu incalce legile concurentiale romanesti sau europene!

Sunt foarte interesat de parerea UNSAR legata de aceste propuneri!
In perioada urmatoare vom avea intalniri cu reprezentantii Consiliului Concurentei si cu cei ai UNSAR. Am solicitat opinia asociatiei asiguratorilor in legatura cu proiectul de modificare a normelor RCA lansat in dezbatere publica de ASF si asteptam un raspuns din partea UNSAR.


Editor: Mihai CRACEA | Publicat pe 26.08.2014 | 6861 vizualizari
Share |