Cornel COCA-CONSTANTINESCU
Prim Vicepresedinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara
Brexit-ul este un eveniment istoric unic si nimeni nu poate anticipa in prezent toate efectele asupra domeniului economic si financiar. In acest sens, se impune un proces atent de evaluare a impactului si consecintelor, urmat de o predictie a principalelor evolutii pe termen mediu si lung.
Identificarea solutiilor pentru evitarea si limitarea perturbatiilor, precum si administrarea riscurilor va fi un proces continuu si de durata. Toate aceste aspecte ar trebui sa genereze un mecanism complex de transformare si de adaptare la noile conditii.
In prezent, este cunoscuta formula de asociere a statelor EEA (Norvegia, Liechtenstein si Islanda) la Uniunea Europeana, care asigura accesul la piata unica, fara a avea statutul de membru al UE. In termenul de 2 ani prevazut de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, pragmatismul va lua locul sentimentelor si se vor fi identificat cele mai bune solutii in interesul ambelor parti, astfel incat sa se asigure diminuarea efectelor disruptive.
Piata de capital este cel mai sensibil barometru al evenimentelor politice si sociale si in contextul globalizarii, evenimentele pozitive sau negative se propaga cu rapiditate pe toate pietele. Efectul se materializeaza in cresteri sau scaderi mai ample sau mai reduse ale preturilor instrumentelor financiare, miscari, ce depind si de caracteristicile pietei respective, precum lichiditatea si adancimea pietei sau existenta unui numar mare de investitori straini. Brexit-ul a survenit intr-un moment in care Europa avea nevoie de piete de capital mai mari si mai eficiente pentru a impulsiona cresterea economica prin stimularea finantarii IMM-urilor prin intermediul pietei de capital.
Scaderea de vineri a burselor (Londra (FTSE 100) - 3,2%, Frankurt (DAX) - 6,8%, Paris (CAC) - 8,04%, Milano (FTSE MIB) - 12,48, Bucuresti (BET) - 3,53%) reflecta reactia de prim moment la rezultatele referendumului, concretizata prin scaderea pretului activelor financiare. Un anumit sentiment de nesiguranta, pe un fond de volatilitate accentuata, s-a resimtit la nivelul pietelor, investitorilor si emitentilor. Luni, pietele si-au mai temperat scaderea, iar bursa din Bucuresti a inchis usor pe plus.
Bursa de la Bucuresti se afla inca in categoria pietelor de frontiera, in special din cauza lichiditatii reduse, aspect ce functioneaza in acest caz in beneficiul investitorilor, limitand intr-o oarecare masura miscarile de pret. Totodata, investitorii institutionali romani detin o cota importanta din capitalul tranzactionat pe bursa, ceea ce ofera un echilibru pietei. Totodata, Brexit-ul ar putea implica si oportunitati pentru piata romaneasca de capital, prin relocarea unor investitii de capital din Marea Britanie, in contextul existentei unei singure reglementari europene consistente a pietelor financiare.
Referitor la piata asigurarilor, se poate aprecia ca influenta Brexit-ului nu se va resimti in mod direct, avand in vedere ca asiguratorii romani nu activeaza pe piata din Marea Britanie in baza pasaportului european si faptul ca majoritatea asiguratilor sunt din Romania. Nu sunt insa excluse anumite influente indirecte rezultate ca urmare a parteneriatelor incheiate cu reasiguratori din UK sau ca urmare a scaderii generale a pretului activelor financiare. Pe de alta parte, calitatea activelor care acopera rezervele tehnice s-a imbunatatit, aproximativ 40% fiind investitii in titluri de stat romanesti.
In contextul Brexit-ului se poate aprecia mentinerea rezilientei sistemului de pensii private, datorata investitiilor prudente si conservatoare ale fondurile de pensii private. Astfel, in medie, aproximativ 66% din active in cazul fondurilor de pensii Pilon II si 64% in cazul fondurilor de pensii Pilon III sunt investite in titluri de stat romanesti, diferenta pana la 93% fiind investita in Romania, unde piata de capital nu este atat de volatila.
In concluzie, vor exista consecinte ale Brexit-ului atat directe, cat si indirecte, greu de cuantificat la momentul actual, in conditiile inexistentei unui precedent, dar care se vor putea gestiona in limite rezonabile.
Brexit versus pietele financiare nebancare din Romania - Vor fi consecinte asupra pietelor financiare nebancare?
Din aceeasi categorie
Cele mai citite