Editia 2025 a Conferintei Anuale PensionsEurope, gazduita de Romania, a avut loc astazi la Bucuresti, in sala de conferinte a Bancii Nationale. Reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale administratorilor de pensii private din Europa, carora li s-au alaturat cei ai unor importante organisme internationale ca EIOPA sau OECD, au dezbatut subiectele de cel mai mare interes in domeniul pensiilor private.
Adresandu-se oaspetilor in numele Guvernatorului BNR, Mugur ISARESCU, domnul Lucian CROITORU, Consilier pe probleme de politică monetară al Guvernatorului BNR, a salutat prezenta la Bucuresti a specialistilor europeni in pensii private. El a subliniat importanta pe care sistemul de pensii private o are in economia Romaniei, reprezentand al doilea pool de capital al populatiei tarii noastre, dupa banci. De asemenea, el a reiterat sprijinul constant pe care Banca Nationala l-a acordat de-a lungul timpului activitatii fondurilor de pensii.
Radu CRACIUN, Presedinte APAPR – Asociatia Fondurilor de Pensii din Romania, a reamintit ca, in comparatie cu alte tari ale regiunii Europei Centrale si de Est, sistemul de pensii private din Romania a pornind mai tarziu, dar a profitat de aceasta intaziere pentru a da valoare lectiilor invatate din evolutia sistemelor similar din alte tari. Nascute intr-o perioada de plina criza financiara, fondurile de pensii din Romania s-au confruntat in cele aproape doua decenii de existenta, cu repetate momente de criza si au reusit sa traverseze toate aceste perioade turbulente cu rezultate foarte bune. In prezent, activele aflate in administrarea fondurilor de pensii romanesti au atins 32 miliarde de euro, valoare care se estimeaza ca se va dubla in urmatorii 5 ani si se va dubla inca o data in decurs de un deceniu. Presedintele APAPR a incheiat: “Traim vremuri extrem de complicate, fara precedent din multe puncte de vedere. Intr-o perioada in care populatia este din ce in ce mai anxioasa si dezorientata, noi ne confruntam cu imensa resposabilitate de a ne ingriji ca economiile lor pentru pensii sa ramana in maini sigure, fiind administrate cu profesionalism. In vremuri cand increderea a devenit o marfa rara, trebuie sa ne asiguram ca increderea ce ne-a fost acordata de oamenii in beneficiul carora lucram ramane la fel de puternica.”
Despre mediul economic si geopolitic volatile a vorbit si Klaus STIEFERMANN, Presedinte interimar PensionsEurope si CEO al asociatiei germane de specialitate, aba. “Se poate spune ca incertitudinea a denit “noua certitudine”, iar in acest context dificil fondurile de pensii au nevoie de reglementari stabile si judicioase ca sa-si poate indeplini rolul. “Obiectivele politice si politicianiste nu au ce cauta in acest domeniu si nu trebuie sa interfereze cu reglementarea unui domeniu de care depinde bunastarea financiara a seniorilor europeni”, a spus el.
Dan ARMEANU, Vicepresedinte ASF, responsabil pentru sectorul pensiilor private a tinut sa prezinte cateva dintre realizarile sistemului de Pensii private din Romania. La finalul anului 2024, activele in administrarea fondurilor de Pensii detineau o pondere de 9% in PIB, fondurile operand in beneficiul a peste 9 milioane de participanti la sistem. Anul 2024 a reprezentat, in fapt, un an de record, in care activele administrate au crescut cu 30% fata de anul precedent. La nivelul intregii perioade de existenta a sistemului, randamentul financiar mediu anual realizat de fondurile de Pensii a fost de circa 8%, vizibil superior ratei medii multianuale a inflatiei. Mai mult, plasand mai bine de 94% din investiile lor in instrumente financiare romanesti, fondurile de pensii reprezinta un sprijin solid pentru economia Romaniei.


