1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Daunele platite de asiguratorii greci pentru incendiile de padure din vara anului 2023 sunt estimate la 49 de milioane euro

Un total de 403 daune au fost raportate, cu compensatii totale in valoare de 48,78 milioane de euro dupa incendiile de padure care au afectat Grecia in aceasta vara, a anuntat Uniunea Companiilor de Asigurari din Grecia (EAEE).

Datele au fost calculate pe baza informatiilor furnizate de companiile de asigurari care au participat la o investigatie efectuata de EAEE privind prima evaluare a compensatiilor pietei de asigurari din Grecia pentru pierderile de proprietate si asigurarile auto cauzate de incendiile de padure din vara anului 2023.

Investigatia EAEE s-a referit la daunele cauzate de doua episoade grave de incendii de padure care au avut loc in Grecia:

  • 17 - 28 iulie 2023 (cu focare in principal in Saronida, Rodos, Loutraki, Aghialos) - pierderi estimate fara excluderi de 33,47 milioane de euro
  • 19 - 31 august 2023 (cu focare in Phyli, Aspropyrgos, Boiotia, Kavala si Evros) - pierderi estimate fara excluderi de 15,31 milioane de euro

Cele 387 de daune legate de asigurarea proprietatii (pierderi totale estimate fara excluderi de 48,65 milioane de euro) provin din urmatoarele categorii:

  • Rezidential - 176 de dosare - pierdere estimata: 4,04 milioane de euro
  • Riscuri comerciale - 85 de dosare - pierdere estimata: 26,69 milioane de euro
  • Fotovoltaice - 59 de dosare - pierdere estimata: 0,5 milioane de euro
  • Lucrari tehnice - 29 de dosare - pierdere estimata: 0,58 milioane de euro
  • Riscuri industriale - 38 de dosare - pierdere estimata: 16,84 milioane de euro

In plus, au fost inregistrate 9 daune pentru asigurarile auto (despagubiri estimate de 43 de mii euro) si 7 daune pentru asigurarile de transport (despagubiri estimate de 85 de mii de euro).

Survey-ul EAEE este disponibil aici si infograficul corespunzator aici.

Presedintele Comitetului EAEE pentru Proprietati, Transport si Reasigurari, Errikos MOATSOS, a declarat in acest context: "Bilantul incendiilor de padure din 2023 a fost deosebit de greu, rezultand in faptul ca in 2023 Grecia va fi in fruntea listei tarilor europene in ceea ce priveste severitatea incendiilor. Piata de asigurari din Grecia a inceput procesul de compensare inca de la primul moment, cu suma totala de plata din partea sectorului fiind cea mai mare data pentru incendiile de padure din Grecia pana acum.

Din nefericire, evenimentele catastrofale nu s-au incheiat odata cu incendiile, deoarece in septembrie am fost loviti de furtuna catastrofala Daniel (ploi - inundatii). Se asteapta ca investigatia privind evaluarea acestor compensatii sa fie finalizata si publicata in viitorul apropiat."