Industria de asigurari se afla pe ultima suta de metri in ceea ce priveste transpunerea in legislatia locala si punerea in aplicare a noilor reglementari privind distributia in asigurari. Afla ce schimbari aduce IDD - Directiva europeana privind distributia de asigurari si care vor fi efectele pentru piata si consumatori!
Amintim ca Legea privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) a fost adoptata recent in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. Aceasta urmeaza sa fie promulgata la Presedintele tarii, iar ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara va emite normele de aplicare a legii pe piata locala, in acest sens existand discutii intense.
Gasiti aici Legea in forma propusa pentru promulgare.
"In data de 12 septembrie 2018 proiectul Legii privind distributia de asigurari a fost aprobat in plen de catre Parlamentul Romaniei, urmand sa fie transmis Presedintelui Romaniei pentru promulgare, apoi catre Monitorul Oficial al Romaniei, in vederea publicarii. Ulterior publicarii Legii privind distributia de asigurari, ASF va lansa in consultare publica pachetul legislativ care va completa legislatia europeana in aplicarea legii IDD", a a explicat, pentru 1asig.ro, Valentin IONESCU, Director al Directiei Autorizare-Reglementare, Sectorul Asigurari-Reasigurari, din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Potrivit acestuia, cele mai importante noutati regasite in proiectul normei privind distributia de asigurari se refera la urmatoarele:
- definirea categoriilor de intermediari;
- raporturile juridice ale societatilor si intermediarilor principali cu canalele de distributie;
- cerinte si conditii pentru noile categorii de intermediari;
- informatiile pe care distribuitorii le furnizeaza persoanelor fizice si juridice;
- colaborarea intre intermediarii principali, in anumite conditii;
- activitati desfasurate de brokeri, constand in distributie de asigurare-reasigurare, creare de produse de asigurare in asociatie cu asiguratorii, distributie a produselor de pensii si alte activitati din domeniul financiar;
- modificari in ceea ce priveste machetele de raportare.
Iar Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR, acticipeaza ca noua legislatie va remodela intreaga arhitectura a pietei de distributie a asigurarilor pe o perioada indelungata de timp. El a atras atentia ca Directiva are in centrul ei clientul, toate reglementarile fiind gandite in sprijinul clientului.
"Legea privind distributia de asigurari este o lege care impacteaza intreaga industrie de asigurari din Romania, fiind o provocare pentru toti cei implicati. Am asteptat cu interes acest moment, pentru ca in opinia mea, aceasta lege va reglementa multe aspecte sensibile ale pietei", a afirmat Antonio BABETI, CEO-ul GLOBASIG Broker. In acest context, norma de aplicare a acestei legi, devine esentiala.
Antonio BABETI a adaugat ca sunt foarte multe prevederi in textul legii care trebuie tratate cu maxima atentie, pentru a avea un cadru legislativ echilibrat si adaptat mediului din Romania.
"Inca de la infiintare, transpunerea Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distributia de asigurari - IDD, a constituit unul dintre cele mai importante obiective ale Patronatului Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare.
Stiam ca va veni un moment in care maturitatea industriei de asigurari, va trebui tradusa printr-o punere in aplicare a unei legislatii moderne, flexibile, care sa cuprinda multe dintre reglementarile si prevederile existente intr-o singura Norma. Dezvoltarea cadrului legislativ european a ajuns in punctul in care este necesara armonizarea legislatiei", a declarat, pentru 1asig.ro, Viorel VASILE, Presedintele PRBAR.
PRBAR este membru in Grupurile de Lucru ce trateaza acest subiect inca de la inceputul dezbaterilor, din septembrie 2017, "si pot afirma ca toti colegii mei au fost implicati activ in fiecare runda de negocieri atat in Parlamentul Romaniei cat si in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, in discutii interne sau cu alte organizatii de profil din industrie", a continuat el.
"Am observat o evolutie pozitiva pe parcursul derularii diferitelor stagii de dezbateri, o deschidere spre autoreglementare, atat a Autoritatii cat si a partenerilor traditionali, in a stabili cea mai buna versiune a noii legislatii secundare ce va fi in curand in vigoare. Tratam in continuare acest subiect cu deosebit interes pentru a obtine un cadru legislativ modern, adaptat cerintelor,care sa ne permita sa accedem la un grad de dezvoltare a pietei autohtone de asigurari, peste media ultimilor ani", a mai spus Viorel VASILE.
Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker, este de parere ca transpunerea IDD in legislatia nationala a generat o Lege buna si echilibrata! El a subliniat ca "distributie de asigurari, bine facuta, exista deja in Romania".
"Ne dorim o Norma de aplicare care sa indeplineasc cumulativ urmatoare trei cerinte:
- Sa pastreze tot ceea ce avem acum bine facut si functional, ca rezultanta a multor ani de efort si experianta;
- Sa rezolve din problemele identificate de clienti si operatorii din industrie, pe care le cunoastem foarte bine;
- Sa creeze cadrul necesar pentru cresterea industriei de asigurari simultan cu cresterea satisfactiei clientilor", a spus Stefan PRIGOREANU.
El a avut un mesaj si pentru clientii/consumatorii de asigurari: "Va rugam sa va inarmati cu rabdare, pentru nu va mai fi la fel de usor sa cumparati o polita de asigurare! Timpul dedicat interactiunii cu brokerul va creste si apar elemente si documente noi, obligatoriu de transmis clientilor, indiferent daca acestia le solicita sau nu, si indiferent daca le sunt cu adevarat utile sau nu".
La randul sau, Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker de Asigurare, considera ca, "in Romania, intr-o piata a asigurarilor aflata in acest moment intre falimente, implementarea IDD va presupune un efort concentrat al ASF, companiilor de asigurari si brokeraj, care ar fi ideal sa fie sustinut printr-un dialog constructiv si o atitudine echilibrata fata de toate entitatile afectate, cu focus pe protejarea intereselor clientilor".
Competente profesionale
Potrivit legii, distribuitorii si angajatii societatilor care desfasoara activitati de distributie indeplinesc cerintele de competenta profesionala necesare pentru a-si indeplini atributiile si responsabilitatile in mod adecvat. Accesul la activitatea de distributie pentru intermediari se realizeaza prin indeplinirea criteriilor si respectarea cerintelor de pregatire profesionala initiala, instituite prin reglementarile emise, in conditiile legii, de A.S.F.. Intermediarii, angajatii acestora si angajatii societatilor indeplinesc cerintele de dezvoltare si pregatire profesionala continua pentru mentinerea unui nivel adecvat de performanta, corespunzator atat rolului pe care il indeplinesc cat si pietei relevante.
Astfel, Cerintele prevazute mai sus, privind mentinerea nivelului de performanta se considera a fi indeplinite pe baza a cel putin 15 ore de dezvoltare sau pregatire profesionala anuala, potrivit reglementarilor emise de A.S.F.
De asemenea, persoanele fizice din structura de conducere, trebuie sa indeplineasca, printre altele, urmatoarele cerinte privind probitatea morala: absenta antecedentelor penale sau a echivalentului la nivel national in ceea ce priveste infractiuni contra patrimoniului sau alte infractiuni specifice domeniului economic/financiar, spalarea banilor si finantarea terorismului, infractiuni prevazute de legislatia fiscala, alte infractiuni prevazute de legislatia privind societatile, falimentul, insolventa.
"PRBAR pune un accent deosebit pe pregatirea profesionala ca parte a procesului de formare profesionala prevazut de IDD, iar personal imi exprim interesul deosebit in a reusi sa avem o interpretare a nevoilor de pregatire profesionala care sa corespunda atat viziunii PRBAR Academy, cat si a majoritati colegilor nostri ce activeaza in vanzari. Dialogul profesionist de pana acum, prezent in dezbaterile din Grupul de Lucru ce trateaza acest segment in cadrul IDD, ma face sa sper ca si specialistii din asigurari vor putea sa aiba acces la programe de instruire conforme cu nevoile lor", a declarat, pentru 1asig.ro, Otilia MIHAI, Presedintele PRBAR Academy.
Conform acesteia, IDD include si noi obligatii privind activitatea entitatilor care organizeaza cursuri de calificare, pregatire continua si perfectionare, dar si atestarea lectorilor. "Avem o platforma de e-learning avizata de ASF iar unii dintre cei mai buni profesionisti din asigurari, figureaza ca lectori PRBAR".
"Clientul va avea mai multe informatii, mai multa transparenta. Rolul nostru este sa ii aducem informatiile pe intelesul lui, iar pentru asta trebuie sa fim bine pregatiti noi insine. Demersurile lansate de Patronat in ultima perioada, in aceasta directie, Programul de Mentorat in Asigurari, premiera de altfel in acest sens in industria noastra, ma face sa fiu increzatoare in a contura un program de pregatire profesionala cu adevarat util", a adaugat Otilia MIHAI.
Legea reglementeaza:
a) activitatea de distributie a produselor de asigurare si reasigurare;
b) organizarea si functionarea distribuitorilor de asigurari si reasigurari, supravegherea activitatii de distributie si a altor activitati conexe acesteia;
c) inregistrarea intermediarilor, inclusiv autorizarea sau avizarea acestora, la Autoritatea de Supraveghere Financiara.
"Distribuitorii de asigurari actioneaza intotdeauna onest, corect si profesionist, astfel incat sa corespunda cel mai bine intereselor clientilor", se mai spune in Lege.
Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 debruarie 2018, iar toate statele membre erau obligate ca pana la aceasta data sa transpuna Directiva in legislatiile nationale. Cu toate acestea, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, s-a convenit sa se amane termenul de transpunere pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.