1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Inmatricularile noi de masini au scazut cu 3,8% in trimestrul III 2023

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 3,8% in trimestrul III 2023 fata de trimestrul III 2022. In trimestrul III 2023, inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut cu 3,1% comparativ cu trimestrul III din anul 2022, iar ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost in continuare crescuta (67,9%), remarcandu-se totuşi o scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de același trimestru al anului 2022, conform Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul III 2023, comparativ cu trimestrul III al anului 2022, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat cresteri la categoria autobuze și microbuze cu 88,3% si la categoria mopede si motociclete cu 0,7% si scaderi la categoria autoturisme cu 4,4%. In ceea ce privește inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate cresteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze si microbuze de 3,4 ori, la categoria mopede si motociclete cu 5,1% si la categoria autoturisme cu 1,4%.

Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate cresteri la categoria autotractoare cu 9,2% si scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 8,2% si la categoria remorci si semiremorci cu 0,1%. Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat cresteri la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 10,6%, la categoria remorci si semiremorci cu 6,0% si la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 5,3%. Fata de trimestrul II 2023, in trimestrul III 2023, inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat crestere cu 4,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor si cu 1,1% la vehiculele pentru transportul marfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarșitul trimestrului III 2023, in proportie de 61,3%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și in proportie de 10,8%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 34,4%; pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,2% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 26,4% au fost clasificate Non-Euro.

 Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proporṭie de 28,7%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proporṭie de 39,6%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,0% au fost clasificate in norma Non-Euro.