1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Peste 3.800 de locuinte au fost afectate de incendii in prima jumatate a acestui an in Romania. Cum te poti proteja de incendii?

Conform datelor Inspectoratului General Pentru Situatii de Urgenta - IGSU, in 2016 au avut loc, in Romania, 27.804 incendii, dintre acestea 6.803 manifestandu-se la locuinte. De asemenea, in primele sase luni din 2017, din totalul de 16.538 de incendii inregistrate la nivel national, 3.840 au afectat locuinte, arata IGSU.

In ceea ce priveste cauzele care au condus la aparitia incendiilor in primele 6 luni din 2017, cele mai multe astfel de incidente au fost provocate de cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate (40% - in total 1.547 de incendii), urmate apoi de instalatii electrice defecte sau impotrivzate (19% - 740 de cazuri), dar si de mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12% - 443 de incendii).

Cum ne putem proteja locuinta de incendii?

Pentru protejarea locuintelor si reducerea riscului de incendiu, reprezentantii IGSU recomanda o serie de masuri de protectie de care fiecare ar trebui sa tina cont. Printre acestea, IGSU reaminteste ca in locuinte se interzic:
 • Utilizarea aparatelor/ cablurilor/ prizelor/ intrerupatoarelor cu defectiuni sau cu improvizatii;
 • Nesupravegherea aparatelor electrice sub tensiune (fier de calcat, resou, radiator etc.);
 • Folosirea sigurantelor fuzibile supradimensionare prin inlocuirea cu lita a fuzibilului calibrat;
 • Asezarea sau pastrarea buteliilor de gaze in apropierea oricaror surse de caldura ori sub actiunea directa a razelor de soare;
 • Folosirea buteliilor de gaze lichefiate fara regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau largite la capete;
 • Folosirea flacarii pentru verificarea etanseitatii instalatiei de gaze, repsectiv a buteliei, garniturilor, regulatorilor de oresiune sau a furtunului/ conductei de gaz (verificarea se va face doar cu emulsie de apa cu sapun);
 • Incalzirea cu flacara a buteliilor sau folosirea acestora in pozitie culcata/ rasturnata/ inclinata;
 • Transvazarea gazului din butelie in orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
 • Pastrarea surselor de foc (chibrituri, brichete, lumanari, lampi cu gaz etc.) in locuri in care au acces copiii;
 • Nesupravegherea copiilor, precum si blocarea lor in casa cu lumanari aprinse, sobe, plite si/sau aparate electirce aflate in functiune;
 • Depozitarea de materiale combustibile sau inflamabile, cum sunt butelii, bidoane cu produse petroliere etc. in podurile cladirilor;
 • Folosirea afumatoarelor improvizate sau amplasarea acestora in magazii, poduri, remize, sub sorpoane sau langa materiale combustibile.
Acestora li se adauga avertizari privind folosirea corecta, conform instructiunilor, a nstalatiilor de gaze, electrice, de apa, de incalzire etc., intretinerea corespunzatoare a acestora si executarea lucrarilor de intretinere si reparatii doar de catre personal autorizat.

De asemenea, in locuinte, carburantii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se pastreaza numai in ambalaje metalice special destinate acestui scop, inchise ermetic, in locuri protejate si fara a se depasi 25 de litri. Nu in ultimul rand, IGSU recomanda amplasarea in bucatarii a unui stingator sau a unei paturi de incendiu, pentru asigurarea interventiei in caz de incendiu.

Despre campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"

"Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

Obiectivele acesteia vizeaza atat cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.

Campania este organizata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, cu sprijinul Partenerilor PAID Romania, OMNIASIG VIG, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GENERALI Romania, GOTHAER Asigurari Reasigurari, GRAWE Romania, SAFETY Broker, INTER Broker de Asigurare, ASIGEST Broker, OTTO Broker, GLOBASIG si ARTS - Asociatia Romana Pentru Tehnica de Securitate.

De asemenea, mesajele campaniei sunt distribuite cu ajutorul Partenerilor Media RFI Romania, wall-street.ro, 9am.ro, Ziua Veche si Asiguropedia.

Cea de-a V-a editie a proiectului "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" se desfasoara intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.