1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Peste 90% dintre soferi considera ...

Peste 90% dintre soferi considera benefica introducerea unor preturi de referinta pentru reparatiile auto

Peste 90% dintre romanii care conduc un autovehicul considera ca ar fi benefica publicarea anuala, cu titlu informativ, a unor preturi de referinta pe piata reparatiilor auto de catre o autoritate competenta, arata un studiu realizat de catre IRES pentru UNSAR in decembrie 2019.

O astfel de masura ar veni in sprijinul consumatorilor romani, oferindu-le repere acestora si permitandu-le sa fie mai bine informati cu privire la costurile implicate de reparatiile auto.

Peste 93% dintre participantii la studiu spun ca sunt interesati de valoarea despagubirii achitate de asiguratorul RCA in cazul unei daune. In acelasi timp, doar putin peste jumatate cunosc faptul ca pagubitii RCA au dreptul legal de a incasa despagubirea de la asigurator fara a fi obligati sa isi repare autovehiculul.

Acelasi studiu IRES arata ca 71% dintre soferii intervievati ar fi deranjati, mult si foarte mult, daca, in situatia in care isi repara autovehiculul avariat intr-un accident de circulatie, valoarea reparatiei despagubita de polita de asigurare RCA a vinovatului ar fi cu mult mai mare decat costul aceleiasi reparatii efectuate fara asigurare.

"Asigurarile RCA au o importanta sociala majora, in special in conditiile in care 43% dintre participantii la acest studiu spun ca exista un risc ridicat si foarte ridicat de a fi implicati intr-un accident rutier, iar alti 30% evalueaza riscul ca fiind mediu. Astfel, aproape trei sferturi dintre soferii intervievati sunt constienti de riscurile la care sunt expusi in trafic, iar 96% dintre participantii la studiu apreciaza asigurarea RCA ca fiind utila si foarte utila", arata reprezentantii UNSAR.

In fiecare luna a anului 2018, industria de asigurari a platit despagubiri aferente politelor RCA de circa 50 milioane EUR, ajutand astfel familii si afaceri aflate in situatii dificile. Peste 6,2 milioane contracte de asigurare RCA erau in vigoare la finalul trimestrului III al anului precedent, conform datelor oficiale publicate de catre ASF.

Studiul a fost realizat de catre IRES in decembrie 2019 pe un esantion de 1.090 de subiecti, care conduc un autovehicul, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroarea maxima tolerata este de +/- 3%.

Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde de lei in primele 9 luni ale anului 2019. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5% (de la 2,69 miliarde de lei). Indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pe clasa A10, RCA + CMR - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - au insumat 2,33 miliarde de lei, mai mari cu aproximativ 17% fata de perioada similara a anului 2018.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

Infiintat in 2009, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES activeaza pe piata de cercetare din Romania si functioneaza ca un think tank independent, o parte dintre studiile si proiectele pe care le dezvolta fiind dedicate optimizarii politicilor publice in diferite domenii ale societatii romanesti. IRES este una dintre cele mai mari companii romanesti de cercetare de piata, oferind solutii integrate pentru organizatii multinationale, nationale si locale, institutii si organizatii din Romania, dar si din strainatate care inteleg valoarea cercetarii in evolutia lor pe termen lung. IRES este membru corporate al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).