1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Pilonul III de pensii, o solutie ...

Pilonul III de pensii, o solutie pentru o batranete mai sigura?

8,3 milioane de romani erau inscrisi la sfarsitul lui 2024, in fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar aproximativ 833.000 de români economisesc pentru pensii private la fondurile facultative, conform calculelor publicate de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Private din Romania).

Sistemul de pensii facultative, Pilon III, este reglementat prin Legea Nr. 204/2006 privind pensiile facultative. De el poate beneficia orice categorie de varsta din campul muncii si care intentioneaza sa economiseasca suplimentar pentru venitul de la batranete.

Intr-o postare recenta pe Facebook, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) subliniaza in mod detaliat importanta pensiei private facultative.

”Asigura-ti viitorul financiar cu pensia privata Pilon III! 

In conditiile unui context economic in continua transformare, este mai important ca niciodata sa te gandesti la viitorul tau financiar. Pe langa pensia obligatorie (Pilon I si Pilon II), pensia privata facultativa (Pilon III) poate sa iti ofere un venit suplimentar la varsta pensionarii.

Ce este pensia privata Pilon III? Este un sistem de pensii facultative care iti permite sa economisesti suplimentar si sa ai un venit mai mare la pensionare. Contributiile sunt flexibile – poti contribui pana la 15% din venitul tau brut lunar, iar banii sunt investiti cu grija si in interesul tau de catre administratorii fondurilor reglementate de ASF”, au scris pe Facebook reprezentantii institutiei.

 De ce este important sa contribui la pensia privata Pilon III? Tot cei de la ASF au enumerate o serie de aspecte in acest sens. Concret, este nevoie de acest venit facultative, pentru: 

  • ”Siguranta si protectie – ASF reglementeaza si monitorizeaza administrarea fondurilor pentru ca banii tai sa fie protejati
  • Deducerea contributiilor – Contributiile la pensia Pilon III pot fi deduse din impozitul pe venit (pana la 400 euro/an)
  • Flexibilitate – Alegi fondul de pensii, suma si perioada de contributie, adaptandu-le nevoilor tale”, a mai comunicat ASF.

De asemenea, ASF a precizat si cum alegi un fond de pensii private:

  • Verifica randamentele istorice ale fondurilor
  • Compara comisioanele pentru a obtine cele mai bune conditii
  • Diversifica-ti portofoliul pentru a reduce riscurile

Anul 2024 a fost cel mai performant an din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private - cu o crestere semnificativa a activelor si a randamentelor, consolidand increderea in acest mecanism de economisire pe termen lung si oferind stabilitate financiara pentru milioane de romani, conform ASF.

Valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat si Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, in crestere cu 19% fata de sfarsitul anului 2023 si cu peste 56% comparativ cu aceeasi perioada din 2022. Fata de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a inregistrat o dublare.