1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

RAR: Peste 44% din masinile verificate in S1 2023 aveau probleme tehnice majore

Registrul Auto Roman a verificat in trafic, din punct de vedere tehnic, in primele sase luni din anul 2023, 44.472 de vehicule, la nivelul intregii tari. In urma controalelor, inspectorii RAR au constatat ca 44,16% dintre acestea aveau deficiente tehnice majore si/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformitati au fost constatate la:
• instalatia electrica de iluminare-semnalizare (27,54%);
• emisiile poluante (22,1%);
• punti, jante, anvelope si suspensie (13,04%);
• vizibilitate (12,81%);
• sasiu si elemente atasate sasiului (11,08%).

Neconformitati la sistemul de franare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate si in 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de directie. In urma verificarilor s-au identificat deficiente din sfera poluarii la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat in trafic si vehicule cu defectiuni periculoase la sistemele de franare, directie sau la punti si fuzete. In cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat ca acestea prezinta pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspectia tehnica periodica – ITP fals, expirat sau anulat.

In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera, pe parcursul primelor sase luni ale anului 2023, au fost aplicate 14.354 de sanctiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de inmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule si 260 ITP-uri au fost anulate.

In Bucuresti si judetul Ilfov au fost verificate, in perioada mentionata, 2.919 vehicule. Dintre acestea, 73,65% prezentau diferite neconformitati tehnice sau legate de acte si 722 (24,61%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, in 15,71% din cazuri s-au constatat deficiente din sfera poluarii, 9,1% aveau probleme legate de identificare si 4% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera in aceasta regiune au fost aplicate 1.759 de amenzi contraventionale si au fost retrase 1.803 certificate de inmatriculare.

In situatia in care una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de inmatriculare, acesta poate fi redobandit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice specifice la reprezentantele RAR din tara.

”Atragem atentia ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic NU reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR-Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni”, a precizat RAR.