1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Swiss Re Institute: Pierderile asigurate din cauza furtunilor severe ating un nou record absolut de 60 miliarde USD in 2023

Catastrofele naturale vor consemna din nou un nivel record al pierderilor asigurate in 2023. Un numar mare de evenimente cu severitate scazuta pana la medie vor insuma pierderi asigurate de peste 100 miliarde USD in 2023, estimeaza Swiss Re Institute, adaugand ca furtunile severe (furtuni convective severe, SCS) fiind principalul contribuitor. Este pentru prima data cand furtunile severe au cauzat aceasta nivel de pierdere pentru industrie.

Jer?me Jean HAEGELI, Economistul-sef al Grupului Swiss Re, afirma: "Efectul cumulativ al evenimentelor frecvente, cu pierderi reduse, impreuna cu cresterea valorilor proprietatilor si a costurilor de reparatie, are un impact mare asupra profitabilitatii unui asigurator pe o perioada mai lunga. Frecventa ridicata a furtunilor puternice in 2023 a fost un test al castigurilor pentru industria asigurarilor primare".

Pierderile cauzate de furtunile puternice au crescut constant cu 7% anual in ultimii 30 de ani. Anul 2023 marcheaza o crestere de aproape 90% fata de media precedentilor 5 ani (32 de miliarde USD) si mai mult decat dubleaza media pentru cei 10 ani anteriori (27 miliarde USD).

Cresterea pierderilor cauzate de furtuni puternice in SUA si in Europa

SUA este deosebit de predispusa la SCS datorita locatiei sale geografice. In 2023, suma de 50 miliarde USD pentru pierderile asigurate pentru activitatea SCS din SUA a fost depasita pentru prima data - si se preconizeaza ca va continua sa creasca. Pana in prezent, SUA s-au confruntat cu 18 evenimente, fiecare dintre ele a cauzat pierderi asigurate de 1 miliard USD sau mai mult.

In mod similar, Europa a inregistrat o crestere a pierderilor asigurate de la furtuni puternice: Italia a fost cea mai afectata in 2023, asa cum a fost Franta cu un an inainte. Italia a suferit pierderi de peste 3,3 miliarde USD, cele mai costisitoare pierderi asigurate legate de catastrofe naturale consemnate vreodata in Italia.

Balz Grollimund, Head Catastrophe Perils, spune: "Pentru industria asigurarilor, evenimentele recente ofera repere solide pentru estimarea tendintelor de crestere a pierderilor. Cu toate acestea, pentru a progresa in continuare in intelegerea mai profunda a acestui pericol, este important sa obtinem informatii mai bune de la asiguratorii primari cu privire la distributia expunerii asigurate si a datelor detaliate despre daune. La fel de important este ca primele de asigurare sa reflecte in mod adecvat riscul pentru acoperirea oferita, mai ales in lumina tendintelor de crestere a pierderilor."

2023: Uragane, inundatii, incendii si cutremure

In timp ce pierderile din sezonul uraganelor din Atlanticul de Nord raman sub medie pana la momentul actual al anului 2023, uraganul Otis va deveni probabil cel mai costisitor eveniment asigurat din Mexic, potrivit Swiss Re Institute. In Noua Zeelanda, inundatiile si cicloanele au provocat cele mai costisitoare pierderi asigurate legate de evenimente meteorologice pentru aceasta tara (2,4 miliarde USD), in timp ce incendiile din Maui sunt estimate a deveni cel mai costisitor eveniment vreodata in termenii pierderilor asigurate pentru statul Hawaii (3,5 miliarde USD).

Dezvoltarea urbana, acumularea de active in zonele predispuse la dezastre si inflatia sunt factori cheie in joc, transformand vremea extrema in pierderi din ce in ce mai mari provocate de catastrofe naturale. Cresterea temperaturilor creste si mai mult riscul de secete severe si incendii de vegetatie. Avand in vedere ca 2023 va fi cel mai cald an inregistrat, efectele schimbarilor climatice devin evidente.

Cutremurul din Turcia si Siria este cea mai costisitoare catastrofa naturala din 2023, cu pierderi asigurate de 6 miliarde USD, in timp ce cutremurul din Maroc a fost cel mai puternic cutremur care a lovit tara din 1900. Dezastrul din Maroc arata, de asemenea, ca zonele rurale nu sunt imune la pierderi la scara mare si trebuie incluse in eforturile de prevenire pentru imbunatatirea rezilientei.

Tabelul 1: Pierderile totale estimate, economice si asigurate, in 2023 si 2022 in miliarde USD (la preturile din 2023)

 20232022Variatie anualaMedia deceniului precedent
Pierderi economice (total)269295-9%235
Catastrofe naturale260286-9%223
Generate de actiunea umana99-5%12
Pierderi asigurate (total)108141-23%99
Catastrofe naturale100133-25%89
Generate de actiunea umana889%10

Nota: totalurile sunt preliminare si, din cauza rotunjirii, unele sinter ele pot sa nu corespunda cu suma cifrelor separate.

Sursa: Swiss Re Institute

Aceste estimari ale pierderilor cauzate de catastrofe elaborate de sigma se refera la daune materiale si exclud reclamatiile legate de COVID-19. Estimarile pierderilor din acest comunicat de presa sunt preliminare si pot fi modificate, deoarece nu toate evenimentele generatoare de pierderi au fost inca evaluate pe deplin.