1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Apetitul milenialilor europeni pentru investitii mai riscante este mai ridicat decat cel generatiilor de dinaintea lor

Apetitul investitorilor europeni "mileniali" (cei nascuti intre 1981 si 1996) de a face investitii mai riscante pe fondul volatilitatii pietei este mai mare decat cel al generatiilor de dinaintea lor, potrivit raportului EY Global Wealth Research Report 2023, deoarece investitorii mai tineri raspund mai activ la evenimentele externe din piata si sunt influentati de acestea.

Raportul, care a intervievat peste 2.600 dintre clientii companiilor care administreaza averi personale la nivel global, inclusiv 600 din Europa, a constatat ca peste o treime dintre milenialii europeni (38%) aleg investitii mai riscante, comparativ cu doar un sfert (24%) dintre "baby boomeri" (cei nascuti intre 1946 si 1964). Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca peste jumatate (57%) dintre milenialii intervievati au declarat ca nevoile lor de investitii au devenit mai complexe (fata de 35% dintre cei din generatia "baby boom"). Un procent de35% dintre ei recunosc ca nu se intalnesc suficient de des cu consilierul lor pentru a-si revizui obiectivele, ceea ce ii face sa fie mai putin pregatiti (o cifra care scade la 20% in randul celor din generatia "baby boom").

"Desi investitorii europeni din generatia milenialilor au un apetit pentru risc mai ridicat decat cei din generatia baby boom, acestia apeleaza mai rar la consultanta din partea consilierului lor financiar, in ciuda faptului ca nevoile lor de investitii au devenit mai complexe in ultimii ani. Timpul va arata ce impact au aceste comportamente asupra crearii de avere pe termen lung pentru investitorii mileniali. Raportul subliniaza, de asemenea, provocarea consilierilor care administreaza averi personale de a pastra investitorii europeni din generatia milenialilor, care sunt de doua ori mai predispusi sa schimbe furnizorii sau sa mute banii decat cei din generatia baby boomers", a precizat Peter LATOS, Partener, liderul departamentelor de Consultanta, Strategie si Tranzactii, EY Romania.

Pe fondul incertitudinii economice prelungite, cererea de consiliere profesionala pentru interpretarea socurilor economice, de piata si politice este in prezent crescuta pentru multi investitori. Cu toate acestea, cererea europeana este in urma mediei mondiale. Sondajul a aratat ca 38% dintre milenialii europeni si 34% dintre cei din generatia "boomers" cauta in mod activ sfaturi de la consilierul lor financiar ca raspuns la instabilitatea sau incertitudinea politica, comparativ cu 42% si, respectiv, 33% la nivel global.

De asemenea, sondajul a constatat ca mai mult de jumatate (51%) dintre milenialii europeni cauta in mod regulat consultanta financiara independenta suplimentara ca raspuns la volatilitatea portofoliului, comparativ cu 58% in cadrul acestui grup de varsta la nivel global.

In ceea ce priveste canalele preferate pentru a primi consultanta, 47% dintre toti investitorii europeni cauta sa vorbeasca cu consilierii in mod virtual, 30% opteaza pentru interactiunea fata in fata, iar 23% se orienteaza catre internet sau aplicatii. Acest lucru s-a schimbat de la precedentul raport EY Global Wealth Research Report din 2021, care a constatat ca 14% dintre clientii europeni de averi private preferau consilierea virtuala, 33% preferau interactiunea fata in fata, iar 18% se uitau la internet sau aplicatii.

Raportul a constatat, de asemenea, ca apetitul de a schimba sau de a muta banii de la un administrator la altul este cel mai mare in cazul investitorilor mai tineri. S-a constatat ca milenialii de pe pietele europene sunt de peste doua ori mai predispusi sa schimbe, sa adauge un nou administrator sau sa mute banii (71%), decat cei din generatia baby boom (32%). Acest lucru este similar la nivel global, unde 73% dintre investitorii mileniali intentioneaza sa schimbe, sa adauge un nou administrator sau sa mute bani de la furnizorul lor actual de gestionare a averii in urmatorii trei ani, comparativ cu 29% dintre baby boomeri.

Investitiile in clase de active mai noi - cum ar fi FinTech, digital si cripto - sunt in crestere, iar clientii europeni de averi private se orienteaza catre piata FinTech si cea a alternativelor. Cererea de consultanta profesionala pentru aceste clase de active este, de asemenea, mai mare decat in domeniile traditionale, iar angajamentul investitorilor fata de FinTech-uri este asteptat sa creasca cu 12% in urmatorii trei ani.