Majoritatea biciclistilor, utilizatorilor de trotinete electrice si de dispozitive personale de transport nu au grija de siguranta lor: nu folosesc casti de protectie, elemente reflectorizante si depasesc limita de viteza, este concluzia unui studio efectuat de Rankomat, unul dintre cele mai recunoscute site-uri web de comparare a asigurarilor din Polonia.
Expertii motorului de comparatie multipla au analizat rezultatele studiului Consiliului National pentru Siguranta Rutiera "Monitorizarea comportamentului utilizatorilor drumurilor in voievodate selectate" din 2022, privind biciclistii, utilizatorii de trotinete electrice si dispozitive personale de transport (UTO).
Studiul a constatat ca numai 25% dintre biciclistii inregistrati folosesc o casca de protectie. Cel mai rau rezultat l-au obtinut. In acelasi timp, dintre toti utilizatorii de trotinete electrice intervievati in timpul sondajului, mai putin de 6% purtau casca. Un rezultat mai incurajator a fost obtinut in cazul copiilor in varsta de pana la 3 ani transportati pe o bicicleta ca pasageri intr-un scaun pentru copii, 78% dintre acestia purtand o casca de protectie.
Vestele si alte elemente reflectorizante (adaugate sau incluse in imbracaminte) nu sunt, din pacate, populare in randul utilizatorilor de mijloace de transport pe doua roti. Rezulta ca doar 13,8% dintre persoanele care folosesc bicicletele (conducatori si pasageri) si 4,7% dintre utilizatorii de trotinete electrice le folosesc.
Un alt aspect urmarit de studiu a fost viteza atinsa de vehiculele cu doua roti. In acest sens, cei care foloseau un scuter electric sau un UTO au inregistrat cele mai ingrijoratoare rezultate. Masurarea vitezei a fost efectuata atat pe drumuri de biciclete, cat si pe trotuare. Din pacate, in fiecare caz, ponderea cazurilor de depasire a vitezei legale (20 km/h) a fost de peste 50% (58,3% pe drumurile pentru biciclete si 50,5% pe trotuare).
Potrivit statisticilor oficiale, in 2022 au avut loc in Polonia 14.621 de coliziuni si accidente in care participantii conduceau o bicicleta, scuter electric sau dispozitiv de transport personal. Ca urmare, 177 de persoane au fost ucise, 1.409 au fost grav ranite, iar 2.767 de raniti au suferit rani usoare.
Biciclistii si utilizatorii de trotinete si transportoare personale au fost implicati in 4.243 de accidente rutiere, accidentele biciclistilor reprezentand 17,3% din totalul incidentelor inregistrate de politie. In 37% dintre aceste accidente (1.578) vina a apartinut conducatorului vehiculului cu doua roti. Bilantul accidentelor din vina unui biciclist, utilizator de scuter electric sau UTO este de 75 de decese si 1.566 de persoane ranite.
Autorii studiului atrag atentia ca posesorii de vehicule pe doua roti nu sunt inca obligati sa detina o asigurare de rasundere civila pentru daune cauzate tertilor. Dei produsul este disponibil pe piata, in multe cazuri ca o clauza aditionala asigurarii de locuinta, putini sunt deocamdata cei care aleg sa se asigure.