1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Daunele provocate de cutremurele din Turcia, evaluate la 3,5 miliarde de dolari de PERILS

Furnizorul de date privind asigurarile impotriva catastrofelor PERILS, cu sediul la Zurich, a publicat prima estimare a pierderilor suferite de industrie in urma cutremurului recent care a lovit Turcia si Siria, estimand ca acestea se ridica la 3,5 miliarde de dolari (65,4 miliarde de TRY).

Unsprezece provincii din sud-estul Turciei au fost afectate de seria de cutremure, Hatay, Kahramanmaras, Gaziantep, Malatya si Adiyaman fiind cele mai afectate. Potrivit ultimelor cifre oficiale, au fost raportate peste 56.900 de decese, 48.448 in Turcia si 8.476 in Siria, in timp ce aproximativ 2,4 milioane de persoane au fost stramutate din casele lor.

PERILS precizeaza ca, in Turcia, peste 160.000 de cladiri si 520.000 de apartamente au fost distruse, avariate sau vor trebui demolate, iar altele sunt partial avariate si vor trebui reparate si consolidate.

Un studiu recent al Departamentului de Economie al Universitatii Ko? a evaluat pierderile economice din Turcia la o valoare cuprinsa intre 70 si 87 de miliarde de dolari.

In ceea ce priveste daunele, PERILS afirma ca cheltuielile de 65,4 miliarde de TRY (3,5 miliarde de dolari la cursul de schimb) ale industriei reprezinta cel mai costisitor eveniment catastrofal din istoria inregistrata in Turcia.

Aceasta cifra se situeaza oarecum sub estimarile companiei de modelare a riscurilor Moody's RMS si ale firmei de analiza a datelor CoreLogic, care au evaluat pierderile la 5 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, se aliniaza indeaproape cu Hannover Re, care a estimat ca aceste cutremure au reprezentat au totalizat daune in valoare de 3,5-4 miliarde de dolari.

PERILS noteaza ca numarul de pierderi reflecta situatia pentru Turcia si acopera linia de afaceri de bunuri. Acesta nu include pierderile care au avut loc in Siria, deoarece aceasta regiune nu este acoperita.

Luzi Hitz, CEO al PERILS, a comentat: "In primul rand, as dori sa exprim cele mai profunde condoleante celor afectati in Republica Turciei si in Republica Araba Siriana de acest eveniment incredibil de tragic si cu adevarat devastator."

Hitz a continuat: "Cutremurele de mica adancime de magnitudinea 7,8 si 7,5 provoaca distrugeri grave in orice mediu construit. Desi industria asigurarilor din Turcia ofera protectie pentru consecintele unor astfel de evenimente, rata de absorbtie ramane scazuta sau limitele de acoperire sunt cu mult sub costurile de reconstructie.

"Asigurarea impotriva cutremurelor nu reprezinta o provocare doar in Turcia, ci si in alte regiuni expuse la o activitate seismica ridicata, cum ar fi Japonia sau California, unde gradul de penetrare a asigurarilor pentru acest risc ramane scazut.

"Prin furnizarea de date privind pierderile din industria noastra, scopul nostru, este de a contribui la imbunatatirea intelegerii acestor evenimente extrem de distructive si, prin aceasta, de a facilita o mai mare penetrare a solutiilor de asigurare in aceste teritorii expuse la cutremure."