Potrivit lui Calin MATEI, Membru UNSAR si Director General Adjunct al GROUPAMA Asigurari, prezent la evenimentului "Scoala pentru Jurnalisti", organizat in weekendul 7-9 iunie 2019 de catre Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, introducerea subventiilor pentru asigurarile agricole, in baza submasurii 17.1 - "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, ar putea dubla gradul de penetrare al acestor asigurari.
"Unul dintre lucrurile pe care, impreuna cu UNSAR, le-am sustinut in fata MADR, se numara ideea ca asigurarile agricole vor deveni mai accesibile, vor fi cumparate de mai multi si nu vom mai avea doar 20% penetrare, ci poate sa creasca spre 30-40%. Pe de alta parte, fermierii vor cumpara mai multe riscuri, isi vor permite sa cumpere si riscul de seceta - unul dintre cele mai importante riscuri din tara", a spus Calin MATEI.
Primii 98 de fermieri romani si-au depus deja cererile de obtinere a subventiei pentru asigurarile agricole. "Cu siguranta vor fi semnificativ mai multe cereri de subventii. O buna parte dintre fermieri isi vor depune dosarele dupa ce isi platesc si ultima rata a politei", a explicat Calin MATEI.
Potrivit acestuia, agricultura s-a confruntat cu doua fenomene. In toamna, din cauza secetei s-a semanat mai putin decat in anii precedenti. In al doilea caz, pentru ca a fost seceta, rapita si granul nu a iesit cum trebuie din iarna si atunci fermierii au infiintat alte culturi si au existat intarzieri. Astfel, ca, probabil, in iunie - iulie va creste numarul solicitarilor de subventii.
"Ceea ce cred ca este cel mai important, in baza submasurii 17.1 - "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, este faptul ca asigurarile agricole devin mai accesibile pentru fermieri si, in speta, zona de seceta si arsita", a mai spus Calin MATEI.
Aurel BADEA, Owner Sectiune P&C la UNSAR si Director General Adjunct al ALLIANZ-TIRIAC, precizeaza ca, pe langa gradul de penetrare al asigurarilor agricole, la fel de importanta este si acoperirea corespunzatoare, pentru ca productia este pierduta nu numai dupa grindina, ci si din cauza secetei. Daca un fermier cumpara acoperire doar pentru riscul de grindina, cel mai raspandit risc - produce 70-80% din daune, dar daca nimereste un an secetos si nu are irigatii si-a pierdut cultura.
"Efectele submasurii 17.1 sunt duble - o sa creasca si gradul de penetrare si accestul la o solutie de asigurare completa, care sa le protejeze fermierilor capitalul financiar, sa isi poata continua activitatea", a declarat Aurel BADEA.
Vremea s-a schimbat semnificativ in ultimii ani, ceea ce pune presiune pe domeniul agricol.
Conform reprezentantilor UNSAR, circa 5 jucatori din piata activeaza pe acest segment de asigurari. "Eu cred ca se vor face asigurari agricole in continuare si nu am auzit pe nimeni sa se retraga din aceasta piata de asigurari", a mentionat Calin MATEI.
Iulia NICOLA a amintit ca programul de subventionare a fost lansat in aprilie 2019. "UNSAR a inceput demersurile in acest sens inca din 2016 si a participatat activ la grupurile de lucru (MADR, AFIR, ASF). Fondurile alocate sunt de 42,79 milioane de euro", a spus ea.
Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul Submasurii 17.1. este de:
- 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 SO; sau
- 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO.
- Incepand cu secolul al XVIII-lea, in Europa de Vest au aparu tasigurarile contra grindinei, asigurarile pentru decesul animalelor, ambele bazate pe principiul mutualizarii (asociatii mutuale);
- 1938 - in SUA este infiintata asigurarea federala, la inceput doar pentru grau; in 1980 este introdusa o schema de subventionare si se dezvolta asiguratorii privati specializati in agro;
- dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, in Europa sunt lansate programe de asigurare multi-risc si scheme de subventionare (Austria-1955, Italia-1970, Spania-1980 si Franta-2005).
- In Romania:
- Secolul al XVIII-lea -> intrajutorare reciproca a membrilor aceleiasi comune la decesul vitelor;
- In 1914 Societatea Nationala de Agricultura a introdus asigurarile mutuale de culturi agricole ale obstilor satesti;
- 1952-1990 a functionat ADAS;
- 2002-2010 ->subventii la asigurarile agricole in baza Legii nr. 381/2002;
- Incepand cu primavara 2019, se acorda subventii in baza sM 17.1 din cadrul PNDR 2014-2020.
- Porumb: locul 1 la suprafata cultivata (2.371 mii ha), cat si la productia realizata (18.353 mii to);
- Floarea soarelui: locul 1, atat la suprafata cultivata (1.098 mii ha), cat si la productia realizata (3.080 mii tone);
- Grau: locul 4 la suprafata cultivata (2.109 mii ha), cat si la productia realizata (10.130 mii tone), dupa Franta, Germania si Polonia;
- Cartofi: locul 4 la suprafata cultivata si locul 7 la productie, dupa Germania, Franta, Polonia, Olanda, Regatul Unit si Belgia;
- Orz si orzoaica: 424 mii ha cultivate, productie 1.876 mii tone;
- Ovaz: 163 mii ha suprafata cultivata, 390 mii tone;
- Rapita: 632 mii ha cultivate, productie 1.610 mii tone;
- Soia boabe: 167 mii ha suprafata cultivata, 460 mii tone;
- Sfecla de zahar: 24 mii ha suprafata cultivata, 937 mii tone;
- Cartofi: 168 mii ha suprafata cultivata, 2.971 mii tone;
- Leguminoase pentru boabe: 134 mii ha suprafata cultivata, 191 mii tone;
- Legume: 223 mii ha suprafata cultivata, 3.586 mii tone;
- Vii pe rod: 178 mii ha suprafata cultivata, 1.132 mii tone;
- Plantatii pomi fructiferi pe rod: 138 mii ha, 803 mii tone.