Femeile sunt prezente tot mai mult in echipele de conducere ale companiilor, chiar daca functiile de top management sunt dominate de barbati. In apropierea Zilei Internationale a Femeii, va prezentam 14 doamne cunoscute in industria de asigurari (in ordine alfabetica), care au dat curs invitatiei 1asig.ro.
Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Intr-un domeniu in care increderea este piatra de temelie a succesului, iar empatia, liantul care apropie sufletele, prezenta feminina este firesc sa fie o forta extraordinara care creeaza un mediu performant, puternic si placut.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Dorinta puternica de a obtine rezultate, incerc sa o impletesc cu stradania de a aloca timp de calitate familiei si de a crea momente de viata unice impreuna cu cei dragi. Atitudinea, disciplina si inspiratia m-au condus la un model de existenta in care ne bucuram de calatorie si investim energie pentru a genera o realitate in care valorile si evolutia se manifesta cu putere.
Mihaela COJOCARU, Director Directia Reglementare-Autorizare, ASF
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Se spune ca lumea financiara, in general, este o lume preponderant masculina. Cu toate acestea, industria locala de asigurari cunoaste o prezenta feminina importanta, statisticile INS aratand ca femeile reprezinta peste 60% din totalul personalului din domeniu. Majoritatea femeilor din asigurari pe care le-am cunoscut de-a lungul carierei au fost si sunt femei de succes care au dovedit ambitie, tenacitate, profesionalism, perseverenta, si, nu in ultimul rand o buna intuitie, lucruri esentiale intr-un astfel de business.
De asemenea, calitati feminine precum emptia, creativitatea, flexibilitatea, s-au dovedit a fi "castigatoare" in asigurari, domeniu ce se bazeaza pe relationare. Cu toate acestea, prezenta feminina in pozitiile de top din marile companii este inca la un nivel moderat si, poate ca ar trebui sa se acorde mai multa atentie acestui aspect si, de ce nu, sa se reconsidere.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Nu foarte usor. Sunt mama a trei copii si nu este simplu deloc ca dupa nopti nedormite, griji, sa ajungi a doua zi dimineata la serviciu si sa performezi conform asteptarilor. Nu cred ca exista retete de succes si, personal, nu cred nici in povesti de succes in care totul merge "ca pe roate", fara probleme, atat in cariera cat si in viata de familie. Dar, cred ca noi femeile reusim sa gasim intotdeauna resursele necesare si, cu o atitudine pozitiva, cu rabdare, ne descurcam, atat cu sarcinile de la locul de munca cat si cu cele de acasa.
Rodica FUICU, Director General, ASIG Management
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
In industria de asigurari ne bucuram de o contributie importanta a femeilor la bunul mers al acesteia. Femeile sunt implicate, practic, in absolut toate pozitiile din industria noastra locala si acest lucru este firesc atata vreme cat se cunoaste ca ele aduc echilibru, performanta, competenta si plus valoare. In societatea noastra moderna nu exista piedici pentru accesul femeilor in orice pozitie, chiar in top management si in mod sigur Romania se numara printre putinele tari, chiar si dintre cele mai avansate, care promoveaza competenta indiferent de sex.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Imi place sa cred ca reusesc sa le imbin armonios. Cu toate acestea, este imposibil sa nu las ceva neimplinit, una din ele tot ramane cu ceva lipsuri. Timpul este limitat si pare ca se comprima progresiv desi eu actionez in mod echilibrat si pentru cariera si pentru viata de familie. Aceasta este perceptia mea, ca nu am timp atat cat mi-as dori.
Adriana GRECU, CEO-ul Aon Romania si Vicepresedinte PRBAR
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Prezenta feminina este foarte relevanta din toate punctele de vedere: numar, experienta, pozitii cheie in diverse companii etc. Cred ca industria asigurarilor din Romania a adunat de-a lungul timpului si mentine un mix echilibrat din punct de vedere al categoriilor de gen. Spre deosebire de alte piete, cum ar fi cea din UK, in Romania sunt mult mai multe femei in acest domeniu, ceea ce este de bun augur si pentru performanta si pentru atmosfera.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Reusesc foarte bine datorita intelepciunii pe care am acumulat-o in cei 23 de ani de experienta profesionala. Cand ajungi sa intelegi "ca intre stimul si reactie exista un spatiu in care poti alege raspunsul" lucrurile devin ceva mai simple. Sigur ca e dificil si uneori e mult, dar am ales sa duc mult si cu siguranta o voi mai face o vreme. Ma motiveaza si imi sustine scopul.
Sinziana MAIOREANU, CEO, AEGON Romania
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Domeniul asigurarilor din Romania este dominat de femei, daca ne uitam per ansamblu, la numarul angajatilor. Cred ca in ultimii ani, femeile au inceput sa fie promovate mai mult ca odinioara in functii de top management, ceea ce ma bucura. Este evident ca si performanta este buna si foarte buna, pentru ca altfel nu ar ajunge la un asemenea nivel, intr-o industrie atat de solicitanta cum este cea in care activam. Consider ca este important sa fii un bun lider si sa ai experienta relevanta in asigurari, iar astfel vei avea si succes. Nu imi place sa categorisesc in functie de sexe, ci de leadership. Asadar, avem lideri foarte buni in industria locala de asigurari, in prezent, iar o parte sunt femei, cu sanse mari ca procentul sa creasca in urmatorii cinci - zece ani. Pentru mine, un lider are o viziune foarte clara, pentru companie si pentru echipa, ii pasa in mod real de oamenii pe care ii coordoneaza si stie sa-i asculte si vrea sa serveasca interesele clientilor mai presus de orice.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Munca este foarte importanta pentru mine iar familia mea intelege ca eu, ca si cei dragi mie si probabil restul lumii, jonglez cu mai multe roluri pe care mi le iau foarte in serios. Reusesc sa pastrez un echilibru, cu ajutorul familiei dar si pentru ca muncesc cu o echipa exceptionala de profesionisti. La prima vedere, poate parea usor, dar atunci cand te lasi antrenat in ritmul rapid al vietii profesionale din ziua de astazi si cand esti si pasionat de ceea ce faci, poti pierde din vedere viata personala. Familia are un rol crucial in echilibrul nostru interior, iar pe mine ma ajuta semnificativ faptul ca serviciile si produsele pe care le oferim sunt exact despre acest lucru: despre om si despre cei dragi lui, despre nevoia de a te gandi la familie si de a contribui la crearea unui viitor sigur pentru ei si pentru tine. Asadar, venind la munca, imi amintesc zi de zi ca este important sa nu uit de mine si de familie si am grija sa imi iau momente de respiro, scurte vacante pentru mine si timp pe care sa-l dedic doar familiei, ceea ce recomand tuturor sa faca.
Natalia MAN, Director General Adjunct, PAID Romania
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Diversitatea, fie ea de gen, varsta, etnie, religie, culturala, este un lucru minunat. Oamenii sunt diferiti, iar companiile de asigurare si industria noastra, in general, poate beneficia de blend-ul de valori, abilitati si experiente generate de diversitate. In acest blend, prezenta feminina isi are cu siguranta contributia ei. In compania noastra femeile sunt foarte bine reprezentate, pe toate nivelurile ierarhice, iar acest lucru este valabil pentru toata piata de asigurari locala.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Cu totii suntem datori in a gestiona responsabilitatile noastre legate de familie, de activitatea profesionala pe care o desfasuram, suntem datori sa ne asiguram de sanatatea noastra fizica si cea spirituala. Toate sunt prioritati si toate sunt consumatoare de timp. Cred ca tine de fiecare persoana in parte sa-si creeze, in timp, formula care I se potriveste cel mai bine. Probabil disciplina e elementul cheie in formula mea si cred ca e importanta reevaluarea periodica a prioritatilor si validarea faptului ca raportul dintre timpul alocat activitatilor personale si cel alocat profesiei este cel corect.
Adriana MATACHE, Director General Adjunct, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Remarcam o prezenta tot mai puternica a femeilor in business in general si o diversitate de gen tot mai mare si in structurile de conducere ale companiilor din Romania, inclusiv in industria asigurarilor. Business-ul prin natura sa este un mediu competitiv, iar ingredientele succesului sunt aceleasi atat pentru femei, cat si pentru barbati si se bazeaza in principal pe competentele profesionale necesare postului. In timp s-a demonstrat ca o mai buna reprezentare a femeilor in cadrul procesului decizional conduce la abordarea temelor principale din noi perspective, fapt care permite organizatiilor sa raspunda mai bine intereselor unei societati in schimbare.
La ALLIANZ-TIRIAC, am creat o cultura organizationala care incurajeaza diversitatea si avem o componenta a Consiliului Director echilibrata, acesta fiind format din doua femei si doi barbati.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Mentinerea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala este o prioritate dar si o provocare, mai ales atunci cand ai doi copii scolari, care au nevoie de atentie in permanenta, asa cum se intampla in cazul meu. Cred insa cu tarie ca echilibrul vine din trairea in mod constient atat a vietii personale, cat si a celei profesionale, din prioritizare si disciplina. Asa cum ma asigur ca timpul petrecut la birou este dedicat integral atributiilor de serviciu si colegilor, tot asa incerc sa ma asigur ca timpul petrecut cu familia ii este 100% dedicat, fara subiecte profesionale care ruleaza pe fundal si fara telefon de serviciu prin preajma. Si dedic familiei tot timpul din afara programului de lucru.
De-a lungul timpului, am constatat ca o viata personala fericita si implinita ma ajuta sa ma concentrez la birou pe ceea ce am de facut, sa fiu setata pe indeplinirea obiectivelor profesionale si implicit sa am o viata profesionala implinita. De asemenea, dorinta de a petrece cat mai mult timp alaturi de cei dragi m-a obligat sa imi organizez programul, astfel incat sa minimizez timpul pierdut.
In concluzie, cred ca existenta unei vieti de familie frumoase si armonioase m-a ajutat sa performez si in plan profesional si sunt convinsa ca fara sprijinul, intelegerea si iubirea neconditionata a celor dragi nu as fi reusit sa ajung atat de departe in cariera.
Otilia MIHAI, Director General al CONSULTANT AA Broker si Presedinte PRBAR Academy
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria de asigurari?
In opinia mea, conditia de profesionist nu ar trebui sa tina cont de gen. Oricum antreprenoriatul feminin este recunoscut ca fiind un potential sub-utilizat. Normele culturale, stereotipurile si lipsa unei mase critice de modele feminine in afaceri le demobilizeaza de multe ori pe femei sa urmeze calea antreprenoriala si le erodeaza increderea in reusita unei astfel de initiative. Ceea ce cred eu ca e minus.
Doamnele cu o cariera de succes nu mai reprezinta astazi raritati, cum se intalneau la mijlocul anilor 2000. Barbatii au in mai mare masura motivatii egocentrice in momentul in care decid sa devina antreprenori, femeile, cel mai adesea, urmaresc scopuri sociale si au viziuni ce includ impactul pozitiv asupra comunitatii. Sunt insa optimista, deoarece cunosc o multime de femei ce conduc companii in domeniul asigurarilor, la fel de bine precum o fac si barbatii.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Acum, mai greu..., recunosc. Dupa nasterea Catincutei, business-ul a trecut in plan secund. Probabil asa s-a intamplat la toate proaspetele mamici. Insa, cred ca dupa o perioada echilibrul se va restabili si partea antreprenoriatului isi va relua locul pe care l-a detinut mereu in prioritatile mele. Sunt o femeie dinamica atat in familie cat si in viata profesionala si sunt convinsa ca voi gasi si eu echilibrul la fel ca multe alte doamne ce s-au confruntat cu greutatea de a combina viata de familie cu cea profesionala. Poate descurajarea si neincrederea, precum si stereotipurile sexiste, demonstreaza ca mentalitatea colectiva privind implicarea femeilor din Romania in afaceri este inca in dezvoltare. Consecinta poate fi ca egalitatea de sanse se suspenda dar pana va fi Catincuta mare, sper sa se rezolve aceste aspecte :) Insa domnilor, nu incercati sa aflati niciodata limitele ambitiei unei femei!
Laura Elly NAGHI, PhD, Director Centru Formare Profesionala, ISF
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Placuta :) Domeniul asigurarilor din Romania a urmat in mod firesc tendinta internationala - in ultima perioada se remarca din ce in ce mai des prezenta doamnelor - atat in activitatile decizionale, operationale dar si administrative. Iar exemplele de performanta sunt motivante pentru cei care se afla la inceputurile carierei. Nu e o luare de pozitie, ci pur si simplu o completare fireasca a echipelor - contribuim si noi, in felul nostru, la dezvoltarea domeniului.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Obiceiul de a vedea partea buna a lucrurilor ajuta la imbinarea celor doua :). Cred ca fiecare din noi gasim solutia optima pentru a ne implica in viata profesionala si, in acelasi timp, a fi alaturi de cei dragi. In familie, suportul partenerului conteaza foarte mult, in special cand esti mama; in viata profesionala, echipa este cea care ne ajuta -doar asa putem atinge acel strop de stralucire dorit. Fiecare zi aduce oportunitati si provocari - secretul este sa mergem mai departe si sa zambim :) - exista viata si dupa serviciu.
Anita NITULESCU, CEO, EUROLIFE ERB Asigurari
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Fara a ne raporta la o statistica, cred ca nivelul de reprezentare si rezultate este la egalitate cu cel al colegilor nostri. Cu siguranta nu e o competitie, ci o colaborare, pentru ca indiferent de calitatea de barbat sau femei, in business competentele sunt cele care conteaza.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Imbinarea cariera - viata de familie este un obiectiv, si nu numai pentru mine, dar si pentru echipa mea. Sunt adepta unui stil de management bazat pe echilibrul dintre cele doua, pentru ca doar asa cred ca putem avea determinarea de a o lua de la capat in fiecare dimineata.
Georgiana POPESCU, Membru al Directoratului, ASIROM VIG
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Piata financiara din Romania a fost bine reprezentata de femei in ultimii 20 de ani. Imi aduc aminte intalnirile de business internationale, din perioada 2000 - 2010, cand partenerii de discutii sau colegii din alte tari erau suprinsi de numarul mare de femei care aveau pozitii "tehnice", cu expertiza profesionala ridicata, sau functii de management in Romania pentru ca exista aceasta conceptie ca astfel de pozitii sunt exclusiv masculine.
Cu referire la industria locala de asigurari, consider ca in ultimii 10 ani putem vorbi deja de cel putin 3 zone profesionale in care vedem prezenta si performanta feminina. Astfel, de la persoanele foarte tinere care isi incep cariera in asigurari, trecem la urmatorul nivel de maturitate si consolidare al expertizei profesionale si ajungem la nivelul de lideri consacrati care isi aduc contributia la dezvoltarea industriei locale de asigurari. Cred ca ceea ce face diferenta in performanta locala a liderilor feminini si nu numai, elementul de baza, ramane echipa. Liderii femei, prin compasiunea si puterea de a transmite valori si scopuri, raman unul din principalele motoare in dinamizarea si cresterea echipelor performante.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Sunt cercetari stiintifice notabile care au analizat modul de dezvoltare psihologica al copiilor cu mame ocupate. Concluziile sunt incurajatoare: daca parintii sunt implicati in activitati care ii fac multumiti, sunt fericiti cu meseriile lor, atunci copii simt acest lucru si vor creste echilibrat.
Ei invata relatia autentica pe care parintele o are cu meseria sa. Invata intuitiv ce inseamna pasiunea si dedicarea unui scop. Transmiterea de valori autentice ii ajuta sa se formeze frumos si in concordanta cu personalitatea lor. Timpul dedicat familiei si copiilor trebuie sa fie un timp care capata sens prin activitatile si discutiile pe care le avem impreuna.
Cred ca echilibrul dintre viata profesionala si famile tine foarte mult de modelul de educatie pe care l-am primit si de modul de setare al prioritatilor. Am invatat mult din greselile proprii. Am fost o generatie de manageri care ne-am format invatand pe parcurs.
In Romania era normal sa ai manageri la 27 - 30 de ani, cand pe pozitii similare in Europa de Vest aveau persoane cu varsta de cel putin 40-50 de ani pentru aceleasi structuri ierarhice.
Acum nivelul de maturitate imi permite sa aleg, in functie de agenda zile, care sunt prioritatile mele.
Bineinteles, este uneori dificil, dar este un echilibru minunat. Sunt intr-un proces de autoperfectionare care imi va permite sa spun candva ca am aflat formula magica.
Iuliana RUSEI, Membru al Directoratului - CITO, UNIQA Asigurari
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Cred ca asigurarile sunt un domeniu frumos, dar si cu multe provocari, indiferent daca esti femeie sau barbat. Si as vrea sa impartasesc cateva aspecte din experienta mea personala. Dupa terminarea facultatii, am ajuns in asigurari din pura intamplare. Visul meu era acela de a fi ambasador, ca proaspata absolventa de Relatii Internationale. Am avut insa sansa sa intalnesc oameni de la care am avut de invatat foarte mult, oameni care m-au lasat sa experimentez, dar si sa gresesc si care m-au facut sa imi schimb perspectiva cu privire la asigurari. Pe masura ce am inceput sa inteleg mai bine domeniul, am realizat ca sunt lucruri foarte interesante si am inceput sa imi doresc sa ma implic in tot mai multe proiecte. In felul acesta, pas cu pas, am trecut prin toate etapele de invatare si am decis sa imi construiesc o cariera in asigurari. Cred ca este un domeniu intr-o continua transformare, in care nu te opresti niciodata din invatat. Ca femeie in aceasta industrie, am invatat o lectie importanta, care ma ajuta, in continuare, sa evoluez: sa fiu eu insami, cat se poate de naturala si de sincera. Nu cred ca exista o reteta care sa te faca o femeie de succes, ci exista, pur si simplu, un drum pe care ti-l alegi si il construiesti. Nu cred in stereotipuri, desi stiu ca se pune foarte mult accent pe diversitate, pe faptul ca trebuie sa existe un echilibru, sa existe femei in functiile de conducere. Sunt de acord cu acest aspect, insa cred ca trebuie sa ai oameni echilibrati si bine pregatiti in orice pozitie, indiferent daca sunt barbate sau femei. Nu exista oameni perfecti, ci doar situatii diferinte, in care trebuie sa iei decizii si sa te adaptezi.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Au fost si momente in care echlibrul dintre timpul petrecut la birou si cel personal a fost unul extrem de fagil si am facut eforturi pentru a-l restabili. Am inceptut prin a face mai multa miscare, m-am apucat de alergat, am adoptat o alimentatie sanatoasa. A fost o schimbare de mindset, pe care am adus-o si in randul echipei UNIQA, prin programul "Gandeste sanatate". O alta schimbare importanta de mindset a fost renuntarea la ideea ca trebuie sa le stiu si sa le fac pe toate, ca trebuie sa controlez totul. Mi-am schimbat atitudinea fata de oameni, construind o relatie de incredere si cedand din lucrurile pe care le aveam de facut. Este un proces la care inca lucrez. :) Un alt mod in care imi gasesc echilibrul este atunci cand calatoresc. Am cateva destinatii preferate, unde revin cu drag ori de cate ori pot, insa, in fiecare an, mi-am propus sa descopar si ceva nou. Nu in ultimul rand, este important timpul dedicat prietenilor si celor dragi.
Alexandra SMEDOIU, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
XPRIMM a realizat recent un top al celor mai influente personaltati din asigurari si pensii private - in acest top, doar 20% sunt femei, desi industria ca atare este dominata de prezenta feminina. Ce concluzii tragem de aici? Femeile trebuie sa fie mai curajoase, sa-si asume luari de pozitie, decizii mai mult sau mai putin populare, sa-si "traiasca" cu mandrie propria competenta si sa nu se teama sa influenteze mediile din care provin. In domeniul asigurarilor am depasit de mult tara discriminarii, iar femeile trebuie sa se remarce prin putere gratioasa, prin asumarea lucrurilor in care cred si prin consecventa in mesaje.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Exista o zicala care spune ca in spatele fiecarui barbat de succes se afla o femeie puternica - dar si vice-versa este valabila! Fara sustinerea neconditionata a sotului meu, pe parcursul a nu mai putin de 20 de ani, nu as fi reusit. Echilibrul, atat fizic cat si emotional, este foarte important in tot ceea ce fac, iar cele doua vieti, oricat am incerca, vor fi mereu imbinate si intersectate. Daca acceptam cat mai repede acest lucru, orice disensiuni vor disparea.
Adriana VINCZE, Director Planificare Strategica si Proiecte Strategice, GROUPAMA Asigurari
Cum apreciati prezenta si performanta feminina in industria locala de asigurari?
Pentru mine, performanta seamana cu un sport de echipa, mai ales in domeniul nostru. In cei 15 ani de activitate in asigurari, m-am bucurat sa am alaturi de mine echipe cu un mix foarte bun si cu o prezenta feminina relevanta. Cred ca performanta tine de felul in care un lider poate sa ii inspire pe cei din jur, sa se implice, sa contribuie si sa isi gaseasca rostul in echipa. Intotdeauna, in spatele oricarui proiect reusit, este o echipa in care fiecare si-a adus partea lui de contributie.
Cum reusiti sa imbinati armonios cariera si viata de familie?
Cateodata reusesc, alteori, nu. E un proces continuu de calibrare si invatare pentru mine. Ma bucur de sustinerea familiei, care mi-a fost mereu alaturi si care ma intelege atunci cand provocarile de la birou ma solicita. Iar eu, deopotriva, incerc sa compensez cu cat mai mult timp de calitate petrecut impreuna cu ei.
Imi iau energie din timpul petrecut alaturi de sotul si baiatul meu de 11 ani si aduc o parte din aceasta energie si in echipele cu care lucrez. Pentru ca am vazut cat de mult conteaza pentru fiecare membru al echipei tonusul managerului si felul in care acesta "navigheaza" printre provocarile zilnice. Imi place sa traiesc in fiecare zi atenta la fiecare provocare, la oamenii pe care ii am alaturi, dar si la cei pe care ii intalnesc. Astfel, ori de cate ori pot, inchei ziua cu un sentiment de recunostinta pentru experientele traite.