Emisiile de dioxid de carbon generate de incendiile de padure din Canada au atins niveluri fara precedent si reprezentau deja la sfarsitul lunii iulie mai mult decat dublul precedentului record anual, din 2014, potrivit datelor publicate joi de observatorul european Copernicus, relateaza AFP citat de Agerpres.
"In prezent, emisiile totale de la incendiile din Canada se ridica la aproximativ 290 de megatone (de dioxid de carbon), in timp ce recordul anterior din 2014 a fost de 138 de megatone", a precizat Copernicus intr-un buletin.
Cifra pentru 2023 reflecta doar emisiile de la inceputul anului si cea mai mare parte dupa inceputul lunii mai, cand incendiile au inceput sa faca ravagii in tara, in timp ce sezonul incendiilor nu s-a incheiat inca.
"Am monitorizat emisiile de dioxid de carbon generate de incendii in toata Canada in cele trei luni de la inceputul lui mai si in aceasta perioada au continuat sa creasca aproape incontinuu, pana la un nivel care este deja considerabil mai mare decat emisiile anterioare inregistrate in baza noastra de date pentru un an intreg pentru aceasta tara", a subliniat Mark PARRINGTON, om de stiinta al Serviciului de monitorizare a atmosferei al Copernicus.
"Emisiile legate de incendii in zonele boreale ating de obicei un nivel maxim la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august si, prin urmare, totalul ar trebui sa continue sa creasca pentru inca cateva saptamani", a avertizat el.
Canada, care din cauza pozitiei sale geografice se incalzeste mai repede decat restul planetei, s-a confruntat in ultimii ani cu fenomene meteorologice extreme a caror intensitate si frecventa sunt intensificate de schimbarile climatice, mai scrie Agerpres.
Pana la 30 iulie, tara a fost devastata de peste 990 de incendii, dintre care 613 sunt considerate scapate de sub control. Pana acum, peste 12 milioane de hectare de padure au fost distruse de flacari in acest an, un total mult mai mare decat orice a vazut vreodata tara.