1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Inflatia din zona euro creste, dar inflatia de baza incetineste in mod neasteptat

Rata anuala a inflatiei in zona euro a revenit pe crestere in luna aprilie, dupa cinci luni de scadere consecutiva, insa inflatia de baza (core) a scazut in mod surprinzator, oferind astfel argumente pentru oficialii Bancii Centrale Europene sa opteze pentru o majorare mai redusa a costului creditului, in cadrul sedintei de politica monetara a Bancii Centrale Europene, anunta Reuters.

Potrivit Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 7% in luna aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% inregistrat in luna martie. Totodata, datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation) a scazut in mod suprinzator pana la 7,3% in aprilie, de la 7,5% in martie.

Un lucru imbucurator pentru BCE este faptul ca inflatia alimentelor procesate, a alcoolului si a tutunului a incetinit cu un punct procentual, pana la 14,7%, ceea ce sugereaza ca s-ar putea sa se produca acum o redresare mult asteptata a preturilor la alimente.

In cadrul sedintei, guvernatorul Bancii Frantei, Francois Villeroy de Galhau a pledat pentru o majorare mai modesta a costului creditului la sedinta de luna aceasta, pe motiv ca BCE a majorat suficient de mult costul creditului pentru a restrictiona activitatea economica.

BEC a majorat dobanzile cu cel putin 50 de puncte de baza la fiecare din ultimele sase reuniuni de politica monetara.

O preocupare esentiala este cresterea dobanzilor de politica monetara de catre BCE, care duce automat la majorarea costurilor la care se imprumuta companiile si guvernele si genereaza ingrijorari cu privire la inflatie si modul in care va afecta cresterea economica.