1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Marile grupuri europene de asigurari privesc cu optimism catre rezutatele finalului anului 2023

Multe dintre "marile nume" in afacerile globale cu re/asigurari au anuntat rezultate foarte bune pe primul semestru al anului 2023, in pofida mediului economic mai degraba nefavorabil, si se asteapta sa-si atinga sau chiar sa depaseasca obiectivele pe care si le-au propus pentru sfarsitul anului.

De remarcat totusi ca cele mai multe dintre previziunile exprimate pentru finalul de an, desi optimiste, sunt facute sub rezerva inrautatirii conditiilor economice sau a producerii unor noi riscuri naturale de dimensiuni mari. Majoritatea grupurilor au citat inflatia si posibilele viitoare evenimente meteorologice de natura extrema ca fiind printre principalele amenintari la adresa evolutiei pe termen scurt a afacerilor.Iata o scurta recapitulare a rezultatelor anuntate deja:

  • Grupul german Allianz a o crestere a volumului sau total de afaceri cu 4,8%, la 85,6 miliarde euro. Profitul operational a crescut cu 14,9%, atingand 7,5 miliarde euro, in pricipal alimentat de performanta segmentelor de asigurari de viata si sanatate si Property-Casualty. Allianz estimeaza pentru finalul anului un profit operational de 14,2 miliarde euro, cu o marja de eroare de circa 1 miliard euro.
  • Veniturile brute din reasigurare ale grupului german Hannover Re s-au ridicat in primul semestru 2023 la 12,3 miliarde euro, cu 3,9% in comparatie cu S1 2022. Veniturile nete ale grupului au crescut, per total cu 18%, validand asteptarile ca venitul net ale grupului la final de an sa atinga circa 1,7 miliarde euro, presupunand cursuri de schimb constante.
  • Grupul italian Generali a raportat prime brute subscrise in valoare de 42,2 miliarde euro in semestrul I 2023, cu 3,6% mai mult fata de anul trecut, in principal datorita cresterii semnificative a P&C (+10,6%). Rezultatul net s-a imbunatatit la 2,24 miliarde euro, de la 864 milioane EUR in 1S 2022.
  • Grupul elvetian Zurich Insurance a incheiat, de asemenea prima jumatate a anului cu rezultate notabile, egaland profitul operational record raportat in prima jumatate a anului 2022, cu o crestere de 3% masurata in monedele locale. Venitul net dupa impozitare atribuibil actionarilor (NIAS) a crescut cu 6%, pana la 2,5 miliarde USD. Aceste rezultate pun baze solide pentru rezultatele ciclului financiar 2023-2025, au declarat reprezentatii grupuui.
  • Munich Re a generat un profit de 2.425 milioane EUR (fata de 3.066 milioane EUR) in primele sase luni ale anului. Veniturile din asigurari din contractele emise au crescut la 28,45 miliarde EUR, fata de 27,03 miliarde euro cu un an in urma. Munich Re se asteapta sa atinga si eventual sa depaseasca tinta de 4 miliarde rezultat net fixata pentru acest an.
  • Swiss Re a raportat un venit net de 1,4 miliarde USD si ROE de 22,8% pentru semestrul 1, valori superioare celor obtinute in perioada similara a anuui precedent (157 milioane euro venit net si ROE de 1,6%). Tinand cont de rezultatele bune ale primei jumatati de an, Swiss Re a confirmat mentinerea tintei sale de profit, de 3 miliarde USD pentru 2023.
  • Grupul german Talanx a generat un venit net record al Grupului de 827 milioane euro in S1 2023, in timp ce veniturile din asigurari au crecut la 20,9 miliarde euro (fata de 19,2 miliarde euro anul precedent), in timp ce profitul opertional a crescut cu peste 30%, pana la 2 miliarde euro.In acest context, Talanx asteapta la o depasire a tintei de venit net, de 1,4 miliarde euro.