1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Pierderile asigurate din dezastre naturale au totalizat 88 de miliarde USD pina la sfarsitul trimestrului III 2023

Pierderile asigurate ca urmare a dezastrelor naturale au atins 88 miliarde USD in primele 3 trimestre ale anului 2023, cu 17% mai mari decat media anuala din secolul 21, arata raportul Global Catastrophe Recap pentru trimestrul 3 lansat de Aon plc.

Cresterea a fost determinata de evenimente notabile din trimestrul 3, cum ar fi furtunile severe convective din SUA si Italia (SCS), si incendiul de vegetatie din Maui - unul dintre cele mai mortale si costisitoare incendii de vegetatie din istoria SUA. Pierderile economice anuale pana in prezent au totalizat 295 miliarde USD, in comparatie cu o medie anuala din secolul 21 de 310 miliarde USD.

Numarul total de decese cauzate de evenimentele catastrofale naturale din 2023 a depasit 75.000 in aceeasi perioada, facand ca 2023 sa fie cel mai mortal an din 2010 incoace.

Numai in trimestrul 3, au avut loc cel putin patru evenimente individuale cu pierderi asigurate de miliarde de dolari in SUA din cauza furtunilor severe convective, numarul probabil crescand la sapte din cauza cresterii continue a pierderilor. Pentru prima data, pierderile asigurate din cauza acestor furtuni severe convective in SUA au depasit 50 de miliarde USD si au reprezentat 60% din pierderile asigurate la nivel global. Dezastrele naturale au avut, de asemenea, impact in Europa, care a suferit doua evenimente individuale cu pierderi asigurate de miliarde de dolari din cauza furtunilor severe convective, incluzand Italia, care a inregistrat prima sa pierdere asigurata de miliarde de dolari cauzata de astfel de furtuni.

Alte evenimente notabile legate de pericole naturale care au avut loc in trimestrul 3 al anului 2023 includ:

  • Inundatii extinse in Beijing si in mai multe provincii chineze in august au dus la cel mai costisitor eveniment cu pierderi economice la nivel global din trimestrul 3.
  • Pe 8 septembrie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,8 in lantul montan Atlasul Mare din Maroc, soldat cu aproape 3.000 de decese, peste 5.600 de raniti si daune materiale semnificative in zona afectata.
  • Inundatiile violente in nord-estul Libiei la inceputul lunii septembrie au deteriorat mii de cladiri in orasul Derna si au fost al doilea cel mai mortal eveniment al anului, cu peste 4.300 de decese.
  • Pierderile cauzate de uragane in SUA au fost mai mici decat media in trimestrul 3, care este considerat varful sezoanelor de uragane din Pacific si Atlantic. Doua sisteme tropicale notabile, Hilary si Idalia, totusi, au cauzat pierderi semnificative, ajungand colectiv la miliarde de dolari.

"Evenimentele catastrofale naturale la nivel global au dus la multe decese si la daune materiale si economice semnificative in primele noua luni ale anului 2023. Incendiile de vegetatie si furtunile severe convective au fost din nou remarcabile, iar cercetarea Aon arata ca ambele devin tot mai costisitoare pentru asiguratori, comunitati si guverne", a declarat Michal Lorinc, seful Diviziei Catastrophe Insight a companiei Aon.