1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Poluarea aerului provoaca anual in UE decesul a peste 1.200 de copii

Poluarea aerului reprezinta una din principalele probleme cu care ne confruntam la nivel global, combaterea acesteia fiind in topul preocuparilor edililor europeni. Conform unui studiu publicat luni, 24 aprilie, acest fenomen provoaca decesul prematur a peste 1.200 de copii si adolescenti si creste riscul dezvoltarii unor boli cronice mai tarziu in viata, conform Agentiei Europene de Mediu (AEM).

Studiul a fost realizat in peste 30 de tari, inclusiv in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si nu include Rusia, Ucraina, Anglia si este focusat pe copii.

In ciuda imbunatatirilor recente "nivelul de poluanti atmosferici cheie din mai multe tari europene ramane cu incapatanare peste liniile directoare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii", in special in Europa Centrala si de Est precum si Italia.

Conform AEM, in 2022 peste 238.000 de persoane au murit pematuri in cauza poluarii aerului in Uniunea Europeana plus Irlanda, Lichtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia.

"Poluarea aerului cauzeaza peste 1.200 de decese premature pe an la persoanele sub 18 ani din Europa si scade semnificativ speranta de viata a acestora. Desi numarul deceselor premature din aceasta grupa de varsta este scazut in raport cu totalul populatiei europene estimat de agentie in fiecare an, decesele la inceputul vietii reprezinta o pierdere a potentialului viitor si vin cu o povara semnificativa a bolilor cronice, atat in copilarie, cat si mai tarziu in viata", a precizat agentia.

Poluarea, responsabila de moartea a sapte milioane de morti anual

"Calitatea slaba a aerului poate, de asemenea agrava afectiunile cronice precum astmul, care afecteaza 9% dintre copiii si adolescentii din Europa, precum si cresterea riscului unor boli cronice mai tarziu la varsta adulta", se precizeaza in raport.

Potrivit cifrelor publicate, 97% din populatia urbana a fost in 2021 expusa la aer care nu a respectat recomandarile OMS.

La inceputul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature pe an in cele 27 de tari ale UE, insa se observa o imbunatatire pana in 2005 cand numarul acestora scazut la 431.000.

Situatia din Europa arata mai bine decat pentru o mare parte a planetei, spune OMS, care da vina pe poluarea aerului pentru sapte milioane de decese la nivel global in fiecare an, aproape la fel de multe ca pentru fumatul sau dietele proaste. Cateva sute de mii dintre decese se refera la copii sub 15 ani.

Particulele fine, in principal cele rezultate de la masini si camioane, precum si cele care pot patrunde adanc in plamani, sunt considerate cel mai grav poluant al aerului, urmate de dioxidul de azot (NO2) si ozonul (O3).