1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

SLOVENIA infrunta cel mai grav dezastru natural din istoria sa; Triglav si Sava Re se asteapta la plati semnificative de daune

Furtunile puternice si ploile abundente au provocat cele mai grave inundatii inregistrate vreodata in Slovenia, afectand si sudul Austriei. In timp ce pierderile economice sunt estimate la aproximativ 500 de milioane de euro, mii de oameni au fost evacuati din casele lor si cel putin 6 au murit. Re/asiguratorii locali se asteapta la cheltuieli semnificative cu daunele.

Potrivit unor surse locale, aceste inundatii constituie un eveniment "1 la 1.000 de ani" pentru Slovenia. Premierul sloven, Robert Golob, a declarat presei: "daunele sunt de neimaginat, deoarece practic doua treimi din Slovenia sunt afectate intr-un fel sau altul, iar eforturile de a permite din nou o viata normala vor fi foarte mari". Tara a inregistrat in doar 24 de ore un volum de precipitatii care in mod normal ar fi fost inregistrat in aproape o luna, provocand daune imense infrastructurii, distrugand multe cladiri si lasand zeci de mii de case fara electricitate.

Mai multe tari au trimis echipe de salvatori, precum si poduri prefabricate, utilaje, elicoptere etc. Slovenia a activat, de asemenea, Mecanismul de protectie civila al UE.

In timp ce inundatiile din august se adauga la pierderile cauzate de furtunile puternice, vantul si grindina din iunie si iulie, cel mai mare reasigurator sloven, TRIGLAV, a anuntat ca "daunele platite pentru catastrofe naturale in acest an de Grupul Triglav se vor abate semnificativ de la media lor pe termen lung. Ca urmare, acestea vor avea un impact negativ asupra atingerii rezultatului anual planificat al Grupului; cu toate acestea, impactul va fi limitat de protectia adecvata de reasigurare a Grupului."

SAVA Re, al doilea cel mai mare grup de asigurari din Slovenia, a declarat ca pe baza modelelor proprii de expunere, care simuleaza si platile probabile de daune, estimeaza ca impactul evenimentelor recente asupra rezultatului operational al SAVA Insurance Group, tinand cont de protectia prin reasigurare in vigoare, va fi in intervalul de aproximativ 20 - 25 de milioane EUR.

Expunerea ambelor grupuri depaseste granitele slovene, ele fiind printre principalii operatori din intreaga regiune Adriactica. Desi nu este inca posibil sa se estimeze valoarea daunelor, ambele grupuri se asteapta ca cel mai mare impact sa vina din pierderile asigurate din Slovenia.