1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Schimbari climatice: Omenirea s-ar putea confrunta cu temperaturi record in 2023 pe fondul revenirii El Nino

Climatologii avertizeaza ca omenirea s-ar putea confrunta cu noi recorduri de temperatura in 2023 sau 2024 pe fondul incalzirii globale precum si al fenomenului meteorologic El Nino care ar urma sa se intoarca, precizeaza Reuters.

Conform Organizatiei Mondiale de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU, Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat secetele si inundatiile dins-a incheiat si va fi inlocuit cu El Nino, omologul sau mai cald, care ar putea sa produca la randul sau fenomene meteo extreme in a doua jumatate a acestui an.

Expertii spun ca in timpul fenomenului El Nino vanturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului scad in intensitate si apa calda a marii este impinsa spre est, generand temperaturi mai mari la suprafata oceanului.

Pana acum, recordul de temperatura de la nivel global a fost in 2016 si a coincis cu El Nino, desi schimbarile climatice au atins temperaturi extreme chiar si in anii lipsiti de acest fenomen. "Ultimii opt ani au fost cei mai calzi din istorie - reflectand tendinta de incalzire pe termen lung, alimentate de emisiile de gaze cu efect de sera", spun specialistii citati de Reuters.

Temperaturile alimentate de El Nino ar putea agrava efectele schimbarilor climatice care se resimt deja pe intreaga planeta - valuri de caldura severa, seceta si inundatii.

"El Nino este in mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Daca fenomenul se va desfasura, sunt sanse mari sa experimentam temperaturi mai mari decat in 2016, fiind alimentat si de incalzirea globala din ultimii ani", a declarat Friederike OTTO, senior lector la Institutul Grantham al Colegiului Imperial din Londra.

Schimbarile climatice reprezinta una din problemele fundamentale ale omenirii, a caror efecte sunt pe an ce trece tot mai vizibile. Desi la COP26, liderii mondiali cauta solutii la schimbarile climatice si la dezastrele care vor afecta omenirea in viitor, deja 85% din omenire traieste intr-o zona care resimte efectele schimbarilor climatice provocate de activitatea umana, sublinieaza un studiu AI.