1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Slovenia este tara ECE cu cea mai buna acoperire in asigurare a pierderilor economice cauzate de fenomene meteorologice extreme din ultimii 40 de ani

Intre 1980 si 2020, evenimentele meteorologice extreme au provocat pierderi economice cuprinse intre 450 si 520 de miliarde EUR (in functie de sursa) si intre 85.000 si 145.000 de decese (in functie de sursa) in cele 32 de state membre ale Agentiei Europene de Mediu (EEA)*. O mare parte din aceste pierderi au ramas neasigurate, procentele variind in functie de tipul de eveniment si de statul membru al EEA.

Datele privind riscurile si pierderile climatice au fost colectate de Agentia Europeana de Mediu atunci cand a actualizat baza de date privind pierderile economice si decesele folosind doua surse de date: CATDAT (RiskLayer GmbH) si NatCatSERVICE (Munich Re GmbH). Pierderile sunt clasificate in trei grupe de evenimente meteorologice extreme: evenimente meteorologice (de exemplu, furtuni de grindina), evenimente hidrologice (de exemplu, inundatii) si evenimente climatologice (de exemplu, valuri de caldura, ingheturi, secete). Sondajul acopera 32 de state membre ale EEA.

Pe baza datelor CATDAT (vezi harta), tarile cu cele mai mari niveluri de pierderi economice asigurate ca procent din pierderile totale au fost Danemarca, Tarile de Jos si Norvegia (48-56%), in timp ce Croatia, Lituania si Romania au avut cele mai scazute valori ( 0,5-1,5%). Dupa cum se subliniaza intr-un articol recent publicat de AZN - Agentia Slovena de Supraveghere a Asigurarilor, cu o rata de 42,8% a pierderilor asigurate, Slovenia are cea mai buna situatie, fiind singura tara in care rata pierderilor asigurate in totalul pierderilor economice cauzate evenimente meteorologice extreme in perioada 1980 - 2020 este mai mare de 35%.

{harta}

Agentia de supraveghere slovena subliniaza insa ca, in pofida pozitiei sale bune in clasamentul EEA, exista inca un deficit semnificativ de asigurari care reprezinta un risc ridicat de pierderi sau daune neacoperite in cazul unor evenimente extreme. In ceea ce priveste pagubele economice cauzate in Slovenia de inundatiile din august si furtunile din lunile anterioare, AZN se asteapta, pe baza datelor din trecut, ca cel putin o proportie semnificativa dintre acestea sa fie asigurata corespunzator.

* Membrii EEA includ 32 de tari: 27 de state membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia. Cele sase tari din Balcanii de Vest sunt tari cooperante (Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia si Kosovo).