Primele brute subscrise de sucursalele asiguratorilor au crescut cu aproximativ 18,6% in 2021 fata de anul precedent, in timp ce indemnizatiile brute achitate de acestea au fost mai mari cu circa 6%, reiese din raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
La 31 decembrie 2021, activau pe piata asigurarilor 13 sucursale*, dintre care 10 au practicat activitate de asigurari generale ("AG") si 3 au practicat activitate de asigurari de viata ("AV").
Sucursalele au cumulat, in anul 2021, prime brute subscrise (PBS) in valoare de circa 1,22 miliarde de lei:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale sunt in suma de 576 milioane de lei;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de 636 milioane de lei.
Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A14. Credit (24,15%), A1. Accidente (13,65%), A9. Grindina, inghet si alte riscuri decat cele prevazute in clasa A8 (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7 (13,59%) si A3. Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (13,38%).
In ceea ce priveste primele brute subscrise pentru asigurarile de viata, clasele de asigurari A1. Accidente (57,15%) si C1.Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare (27,27%) detin cele mai semnificative valori.
Comparativ cu societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF, sucursalele din Romania inregistreaza un volum ridicat al PBS in clasele de asigurare A.14 Credit si A1. Accidente. In ceea ce priveste primele brute subscrise pentru asigurarile de viata, sucursalele din Romania au subscris prime preponderent in clasa A1 - Accidente (363 milioane lei).
*Sucursalele din Romania nu au obligatia legala de a raporta ASF informatiile statistice cuprinse in acest capitol. In trimestrul IV 2021 sucursala AXERIA IARD si-a inceput activitatea pe piata de asigurarilor din Romania in baza dreptului de stabilire (FoE).
Indemnizatii brute platite de sucursale (IBP)
In anul 2021, sucursalele au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de circa 372 milioane de lei, astfel:
- 178 milioane de lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (48% din totalul indemnizatiilor brute platite);
- 194 milioane de lei reprezinta sume platite pentru indemnizatii brute (inclusiv maturitati si rascumparari), aferente asigurarilor de viata.
Cele mai mari volume de indemnizatii brute platite le regasim pe clasele A1 - Accidente, A9 - Grindina, inghet si alte riscuri, A3 - CASCO, C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii.
In anul 2021, piata asigurarilor a insumat peste 14,24 miliarde de lei, in crestere cu circa 24% fata de valoarea inregistrata in anul anterior. In urma falimentului CITY Insurance, lider de piata a devenit EUROINS Romania. Vezi clasamentul asiguratorilor si cat a subscris fiecare, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!
Piata asigurarilor din Romania ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 82% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF.
La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul anului 2021 a fost de peste 14,8 milioane, in scadere fata de perioada similara din anul precedent cu aproximativ 9%, nefiind inclus numarul contractelor CITY Insurance - companie aflata in procedura de faliment.
Numarul de contracte de asigurare in vigoare la sfarsitul anului 2021 pentru asigurarile generale reprezinta circa 90% din numarul total de contracte, conform raportului anual ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.